Съдебен изпълнител продава зала "Универсиада" за 15.6 млн. лв.

Собственикът и свързани компании имат над 50 млн. лв. дългове към КТБ

   ©  Цветелина Николаева
   ©  Цветелина Николаева

Зала "Универсиада" на бул. "Шипченски проход" в столицата е обявена за продан от частен съдебен изпълнител Стоян Якимов. Началната цена за близо 20 дка земя и 4300 кв. м сграда е 15.6 млн. лв. с ДДС, а предложения се подават до 12 юли вечерта. Процедурата се организира по искане на синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ), на която собственикът на залата и свързани компании дължат над 50 млн. лв.

Оферта

В офертата за продан освен залата влиза и североизточната реална част с площ 19.9 кв. м от поземлен имот, на който има две по-малки сгради. Според обявата на частния съдебен изпълнител самата зала е с първоначална застроена площ 4130 кв. м, а после е пристроен фитнес център и сега цялата площ е 4317 кв. м. В сградата има 3 зали, 10 кабинета, 1 радиокабина, 1 осветителна кабина, 3 коментаторски кабини и 4 съблекални, както и машини и оборудване. Върху имота има наложени възбрани.

Потенциални купувачи могат да подават офертите си до 12 юли, като предложенията ще бъдат отворени на 13 юли сутринта. Те трябва да внесат и задатък в размер на 10% от началната цена, или близо 1.6 млн. лв. В обявата се посочва изрично, че взискателят не внася задатък, ако вземането му надвишава неговия размер. Според условията на търга за недействителни ще се смятат предложения, надхвърлящи началната цена с повече от 30%.

Собственост

Половината от залата беше приватизирана при управлението на НДСВ от фирма, близка до Делян Пеевски, а след това изкупена изцяло при тройната коалиция. В момента пряк собственик на имота е дружеството "Универсиада", което е с внесен капитал 7.34 млн. лв., включващ като апортна вноска самата зала с оценка 3.7 млн. лв. "Универсиада" от своя страна се притежава от "Велдер билд", която е собственост на "Велдер-БГ", а в края на веригата стои регистрираното в Швейцария Sussex Invest.

Справка в публикувания от синдиците на КТБ списък с длъжници на фалиралата банка показва, че всички компании от групата имат висящи задължения. "Велдер билд" дължи 8.5 млн. лв., а "Велдер-БГ" - общо 17.2 млн. лв. Трета свързана компания - "Велдер пропъртис", която е собственост на "Велдер-БГ", също е длъжник с 26.1 млн. лв. Последното дружество беше обявено в несъстоятелност в края на миналата година, след което производството беше спряно през март 2018 г. и отново подновено през май.

Кой управлява

Управител на "Универсиада" преди беше близкият до Цветан Василев Иван Джиджев - президент на баскетболния клуб "Левски", който по онова време се издържаше от "Велдер билд" и който рухна заедно с КТБ. Джиджев беше изпълнителен директор и на футболния отбор "Ботев" (Пловдив). През ноември 2015 г. на мястото на Джиджев в "Универсиада" беше назначен треньорът на баскетболния клуб "Левски Лукойл" Константин Папазов. В момента отборът играе домакинските си мачове в залата.

Още от Капитал

Радиопазарът в България

Радиопазарът в България