Американските банки ще изплатят 170 млрд. долара на акционерите

Reuters

Американските банки ще изплатят 170 млрд. долара на акционерите

Парите за дивиденти и обратно изкупуване на акции ще са с около четвърт повече от тези през 2017 г.

2614 прочитания

Reuters

© Reuters


Големите американски банки са готови да изплатят повече средства на инвеститорите под формата на дивиденти и обратно изкупуване на акции, отколкото са генерирали като приходи от бизнеса си, за пръв път след финансовата криза от 2008 г., съобщава Financial Times.

Действията

Според Barclays изплатените от 22 публични банки дивиденти и обратно изкупуване на акции на стойност 170 млрд. долара ще са с около четвърт повече от тези през 2017 г. Федералният резерв на САЩ тази седмица ще публикува резултатите от първия кръг на годишните си стрес тестове, от които зависят банковите дивиденти и обратното изкупуване на акции.

Ако тестовете бъдат успешни, Федералният резерв ще даде зелена светлина на банките да започнат да увеличават раздаваните от тях дивиденти и да осъществяват обратно изкупуване на акции. Фед преценява, че те са в достатъчно добро финансово здраве, за да издържат нови трусове на финансовите пазари и нова икономическа криза.

Очакванията

Очакваното увеличение на изплащанията показва как банковият сектор се възстановява от годините на ниска възвръщаемост. Не само, че банките генерират милиарди долари допълнителни печалби от по-ниските данъци и по-високите лихвени проценти, но Федералният резерв им позволява да връщат повече от своите доходи на акционерите.

Анализаторите в Goldman Sachs, Credit Suisse и Keefe, Bruyette & Woods прогнозират, че средно всяка банка ще получи по-голямо количество капитал, отколкото ще е печалбата й през следващите четири тримесечия.

"Изплащанията бяха скандални", каза Анат Адмати, професор по финанси в Станфордския университет. Тя твърди, че прекалено големите банки, които не успеят да се справят, не трябва да имат право да правят такива изплащания, "докато не сме сигурни, че вече не представляват опасност за обществото".

Какво следва

Регулаторите твърдят, че след години на изграждане на буфери, поглъщащи загубите, банките са успели да издържат на последствията от кризата, която разтърси световните финансови пазари през 2008 г. Те се очаква да позволят по-високи плащания тази година, защото капиталовите позиции на банките се подобряват.

Всъщност Федералният резерв прави тази година по-строг стрес тест, като напомня, че независимо от програмата за дерегулиране на администрацията на Тръмп, все още съществуват широки следкризисни ограничения за най-големите банки.

Длъжностните лица принуждават банките да предвидят потенциален по-силен шок от безработицата и имотния пазар в плановете си за възвръщаемост на капитала, като съветват анализаторите да ограничат прогнозите за капиталова възвръщаемост.

Goldman Sachs и Morgan Stanley, чиито баланси са по-лоши от тези на други банки по някои показатели от миналогодишните тестове, се очаква да получат разрешение да изплатят по-малки проценти от печалбите, отколкото конкуренти като Citigroup и JPMorgan Chase.

Анализаторите предупреждават, че тестовете все още могат да окажат ефект върху банките, които оценяват "качествени фактори" като управление на риска и силата на баланса.

Федералният резерв трябва да публикува резултатите от първия кръг на стрес теста си в четвъртък, който предшества втория кръг през следващата седмица, когато инвеститорите ще научат колко капитал ще разпределят банките между акционерите си.

Големите американски банки са готови да изплатят повече средства на инвеститорите под формата на дивиденти и обратно изкупуване на акции, отколкото са генерирали като приходи от бизнеса си, за пръв път след финансовата криза от 2008 г., съобщава Financial Times.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал