Млечни и имитиращи продукти ще се произвеждат в отделни предприятия

Фирмите имат един месец срок, за да приведат дейността си в съответствие с новите изисквания

В едно и също предприятие няма да могат да се произвеждат, разфасоват и преопаковат едновременно млечни и имитиращи продукти, които се правят основно с растителни мазнини. Това предвиждат допълнения към Наредба №1 от 2016 г. за хигиената на храните, публикувана в Държавен вестник. Фирмите имат едномесечен срок, за приведат дейността си в съответствие с новите изисквания.

Одобрена от Брюксел

Наредбата е нотифицирана от Европейската комисия. Според земеделското министерство предложените мерки целят да повишат търсенето на сурово мляко от преработвателите, да улеснят избора на потребителите и да засилят интереса им към различните видове млечни продукти.

Досега предприятията имаха право да произвеждат млечни и имитиращи продукти "под един покрив", но на отделни линии, и са длъжни да обявят това в агенцията по храните. По данни на браншовите организации този избор са направили около 60 от близо 220 мандри в страната.

От асоциациите на млекопреработвателите и животновъдите отдавна настояват за пълна забрана на производството и продажбата на имитиращи продукти, представяни за млечни.

Проблемът с палмовото масло и имитиращите продукти е стар. Според Центъра за икономически изследвания в селското стопанство за година в страната са изядени близо 12 хил. тона палмово масло, вложено в производството на имитиращи сирена, кашкавал и други млечни продукти. По официални данни през 2017 г. се отчита около 15% намаление на декларираните млечни продукти, произведените с растителна мазнина – около 13.8 хил. тона. Специалисти обаче предполагат, че има около 20-25% недекларирани количества.

Предварителното обсъждане на наредбата раздели мненията в бранша. Част от предприемачите приветстват промяната, но други смятат, че държавата няма право да принуждава цели бизнеси да бъдат затворени, за да стимулира други.

Още промени

Промените в Наредба 1 от 2016 г. са част от мерките на земеделското министерство да ограничи злоупотребите при предлагането на "сирене" с палмово масло. Очакват се изменения и в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, които минаха за пореден път през обществено обсъждане.

Според тях продуктите с палмово масло ще се предлагат в търговската мрежа само предварително опаковани и на отделни щандове или на обособени места, на които има ясно обозначение с надпис "имитиращи".

Промените предвиждат също върху етикета в непосредствена близост до наименованието на продукта задължително да бъде написано "Имитиращ продукт" с ясно обозначение на компонента или съставката, които са използвани като частични или пълни заместители на млякото. Освен това проектонаредбата забранява използването на думата "млечен" или нейни производни в наименованието на имитиращите продукти, които съдържат в състава си растителни мазнини.

Според земеделското министерство заложените в двата нормативни акта мерки "по същество имат характер и на действия насочени срещу "двойния стандарт" при храните, тъй като допринасят за ясното разграничаване на имитиращите от млечните продукти както в процеса на производството, така и при предлагането им в търговската мрежа".

Още от Капитал