С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
5 22 юни 2018, 11:26, 21673 прочитания

"Градус" премери борсовата температура

Хранителният холдинг набра над 80 млн. лв. от борсата и показа, че финансирането през БФБ е възможно

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Най-активни очаквано са били пенсионните фондове, но има и около 1000 индивидуални инвеститора.

Без големи чужди инвеститори и повече листнати компании съживяването на капиталовия пазар ще е трудно.

Още по темата

"Градус" ще се търгува на борсата от 6 август

Компанията набра в първично предлагане над 80 млн. лв. през юни, а сега акциите се качват и на вторичния пазар

1 авг 2018

По-малко дивиденти, но стабилна доходност

Публичните компании ще разпределят около 140 млн. лв. от печалбите си, което е с 46% по-малко от рекордната 2017 г.

20 юли 2018

Фондовете на "Доверие" купиха най-много акции от "Градус"

Пенсионните дружества са най-големият фактор за успеха на публичното предлагане на производителя на пилешко месо

29 юни 2018

Публичното предлагане на "Градус" оправда очакванията за успех

Акции заблизо 80 млн. лв. бяха записани в първия ден на предлагането

18 юни 2018

Градус за фондовата борса

Един от най-големите производители на пилешко ще прави IPO на БФБ

9 фев 2018
Сривът на акциите след 2008 г., лошите примери в корпоративното управление, спорните регулатори и напускането на чуждите инвеститори направиха борсовия пазар в България крайно неатрактивен за набиране на капитал, а едва шепа компании се престрашиха да качат свои акции за последните 10 години. Тази седмица се случи промяна - производителят на пилешко месо и продукти "Градус" успя да набере 81 млн. лв. от пазара. Половината от тях влизат в компанията за инвестиции, а другите - в досегашните акционери, които се разделят с част от дяловете си - братята Иван и Лука Ангелови. Компанията имаше дори по-амбициозен план - за около 100 млн. лв. Въпреки по-малката сума собствениците и мениджмънтът оценяват операцията като успешна, тъй като напълно покрива инвестиционните им намерения. Излизането на компания от такъв мащаб на борсата (с приходи за 250 млн. лв. и 40 млн. печалба), привлеченият ресурс и попадането й в топ 3 по капитализация с 440 млн. лв. са добър сигнал за борсата. Но без еуфорията, че всички проблеми на капиталовия пазар са решени.

Кой повярва

В увеличението на капитала на "Градус" се включиха общо над хиляда институционални и малки инвеститори, които купиха акции в двата дни на предлагането в над 1400 сделки. Успехът зависеше от участието на няколко големи играча - български пенсионни фондове, без които предлагането нямаше да бъде успешно. Според данните на борсата от първия ден на предлагането, когато се реши съдбата на IPO-то, няколко оферти са били ключови - най-голямата е била за пакет от 10.8 млн. акции за 19.5 млн. лв., а втората - за 6.5 млн. книжа на стойност 11.7 млн. лв.

Пет пенсионносигурителни дружества са купили от емисията акции, като това са основно големите и с чуждестранни собственици, показа проучване на "Капитал". Сред придобилите дял в "Градус" е и ПОД "ДСК - Родина", чийто изпълнителен директор Николай Марев обясни пред "Капитал" мотивите за инвестицията: "Това е един добре подреден бизнес, развивал се органично през годините и с добри пазарни позиции, в сектор, който осигурява прехраната на населението."

Радостна новина е включването на много дребни инвеститори, което се дължи и на мащабната телевизионна кампания на "Градус" и разпознаваемостта на бранда. Нещо, което не е правено досега от нито една компания, кандидат за борсата. Големият микс от инвеститори осигурява свободно търгуем обем акции от около 18%, което е доста добро ниво за местния пазар, а и гарантира ликвидност за инвеститорите.Дребните акционери пък са доказателство, че доверието в пазара сред най-чувствителната група от инвеститори все още може да бъде върнато. При инвестиционни посредници е имало запитвания за участие от хора, които никога преди това не са инвестирали на фондовата борса и са заявявали готовност да вложат до 2 хил. лв. в акции, разказаха брокери. Доверие, което обаче трябва да бъде и оправдано от компанията. Изпълнителният й директор Ангел Ангелов потвърди след предлагането пред "Капитал", че компанията ще следва плътно заложените прогнози за растеж и осигуряване на печалба за прогнозираната дивидентна доходност. Вероятно догодина акциите ще бъдат включени и в основния индекс Sofix, което пък ще ги направи и обект за покупки от индексни фондове.

"Доволни сме от резултата от предлагането, което е най-голямото предлагане от 10 години насам и доказа, че добрите и големи български компании могат да използват БФБ - София, като източник за финансиране на своя бизнес. Резултатите показват, че се получи добър микс между ритейл и институционални инвеститори, които повярваха в потенциала на акциите, което се надяваме да бъде предпоставка за активна вторична търговия с акциите", коментира Мартин Димитров от ПФБК, които бяха мениджъри на емисията.

Ефектът

Публичното предлагане на "Градус" показа, че пазарът е готов за нови емитенти, като надеждите са, че след хранителния холдинг и други ще опитат капиталовия пазар. "Компанията ще е прозрачна за всеки, който прави бизнес с нея. Има и много други български дружества, които биха погледнали от този ъгъл към капиталовия пазар, независимо дали впоследствие ще се възползват от това да вземат нов кредит, да използват факторинг или да се презентират пред потенциални партньори в чужбина. А с качеството на предлаганите акции ще расте и броят на инвеститорите", коментира за "Капитал" Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на "Елана трейдинг".

"Публичният статут носи много ползи в отношенията ни с партньори и клиенти", прави оценка и Ангел Ангелов, който отново посочи, че осигуряването на ресурс не е било единствено водещата причина за излизане на борсата. Основателите на "Градус" обясняват, че странят от банковото кредитиране и предпочитат да не обременяват компанията с дългове, за да е по-устойчива при кризи, макар че това ограничава темпото на растеж в сектор, в който размахът е от голямо значение.

Капиталовият пазар има потенциал за прием на нови емитенти и връщане на инвеститорското доверие. Без завръщането на чуждите играчи обаче това ще е много трудно. "Градус" например са направили представяне на емисията в Талин, Естония, който се бори да е един от финансовите центрове в Северна Европа, ползван от скандинавските държави. Оттам има заявен интерес от чужди инвеститори, които се очаква да се включат след качването на акциите за вторична търговия, тъй като за много от тях това е сред условията и правилата им за участие.

"Компанията определено имаше потенциал и за по-голям интерес, особено от чужбина, но пазарната среда у нас е изключително трудна", смята Цветослав Цачев. Според пазарни анализатори, ако беше се случило половин година по-рано, успехът на предлагането можеше да е по-голям и IPO-то да се запише на 100%. Причината е, че през последните месеци борсата е в период на летаргия и инвеститорите са позагубили интерес към нея.

Анализатори за дебюта

Цветослав Цачев

Фотограф: Велко Ангелов
Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на "Елана трейдинг":

Каква е оценката ви за IPO-то на "Градус"? Имаше ли потенциал то да привлече още повече пари от борсата?

- IPO-то трябва да се оценява като положително, макар и без причини за еуфория. Позитивният знак е, че компанията привлече солидни суми от пенсионните фондове, но и успя да получи над 1000 поръчки от индивидуални инвеститори за малки суми. Съотношението е 3 към 1. Компанията определено имаше потенциал и за по-голям интерес, особено от чужбина, но пазарната среда у нас е изключително трудна.

Какъв е потенциалът за растеж на акциите след качването им за вторична търговия на борсата?

Осъществяването на публичното предлагане на минималната цена е добра новина за инвеститорите, защото те платиха по-малко за акциите. От друга страна, това означава, че няма презаписване и че акцията няма да скочи след старта на търговията. Дотогава има един месец, през който ще видим новини за компанията. След това ще бъде публикуван и отчетът за второто тримесечие, като с течение на годината ще разберем дали оптимистичните прогнози за резултатите ще станат факт. И съответно ще има реакция на цената, но постепенно.

Ангел Рабаджийски

Фотограф: Надежда Чипева
Ангел Рабаджийски, изпълнителен директор на ФК "Карол":

- Как оценявате резултата от IPO-то на "Градус"?

Това е успех за фондовата борса, показа, че местният пазар е достатъчно голям за компания от този размер.

- Кое е най-големият успех на тази емисия - размерът на капитала, който бе привлечен, броят на дребните акционери, които се включиха, или подкрепата, която дойде от страна на пенсионните фондове?

Цялостният резултат от емисията като комбинация на всичко изброено. Следва да се отчете и положителният ефект за пазара като цяло от масираната рекламна кампания, която проведе дружеството. Тя показа на много инвеститори, че има капиталов пазар в България, и накара хората да погледнат на публично търгуваните компании като алтернативна форма за спестявания

- Ще бъде ли IPO-то катализатор и за други компании, които ще потърсят БФБ в следващите месеци? Колко и какви предлагания се очертават до края на тази година според вас?

Искрено се надявам, че успешното предлагане на "Градус" ще накара много други непублични компании да погледна на БФБ с малко повече доверие. Размерът на IPO-то показа, че има място и за големи дружества на нашия скромен пазар. Надявам се да има и други предлагания до края на годината, както и други големи дружества, които да листнат свои акции за търговия на БФБ.
Коя е новата публична компания

"Градус" е дружество от холдингов тип с дъщерни компании, специализирани в различни направления, затварящи производствения цикъл - производство на разплодни яйца, люпилни, угояване на бройлери, фуражен завод, птицекланица, фабрика за обработка на месо. Основно активите са купувани от държавата през 90-те години, но са правени последващи инвестиции. По сметки на мениджмънта през последното десетилетие са реинвестирани 120 млн. лв. от печалбата, като последно в редицата е новоизграденото предприятие за производство на продукти от свинско месо, което отвори 2015 г. и има голям неизползван капацитет. "Сметнахме, че ако трябва от нулата да се изгради всичко това, милиард няма да стигне", казва изпълнителният директор Ангел Ангелов. На практика големите инвеститори осигуриха ресурс, близък по размер до онова, което собствениците на "Градус" определиха като необходимост за инвестиции в растежа. Програмата им за следващите три години е в направления, които по думите им са високомаржови и в които компанията има лидерски позиции. Освен в бизнеса с разплодни яйца, който е основно експортен, компанията ще вложи усилия в натоварване на капацитета на фабриката си за колбаси чрез покупката на марки и рецепти. Ще разчита на "Халал" сертификата, който отваря врати към пазарите с мюсюлманско население. Ще се залага на изделия в по-високия ценови сегмент, а сред продуктите, които "Градус" предстои да пусне, е хибрид жълто домашно пиле, бавно отглеждано. Инвестицията в транспорт и хладилни бази ще спомогне на компанията да купува от Испания месо, когато цените са ниски, и да оптимизира по този начин разходите си. Фуражният завод ще продължи да работи основно за покриване на собствените нужди в групата, като ще излиза да продава на свободния пазар само когато цените са високи. Засега основният износ от него е на слънчоглед за Турция.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

30 октомври 2018г.
Sofia Event Center

regal.bg/rid2018

"Retail in Detail" Transforming Retail Together: How to Adapt to the New FrontiersАкценти в програмата:


 • Персонализaция и как да разберем какви са нуждите на клиента
 • Как иновациите в технологии променят търговията на дребно
 • Как достигаме до поколението на милениълите
 • Прозрачност и устойчивост
 • Успехи на международните пазари - от местно към регионално присъствие
 • Еволюция на маркетинга - дигитален маркетинг (маркетинг чрез социални мрежи, мобилен маркетинг, и др.)

regal.bg/rid2018

Прочетете и това

Wells Fargo ще съкрати персонала с до 10% 1 Wells Fargo ще съкрати персонала с до 10%

Четвъртата най-голяма американска банка предприема мерките поради финансови затруднения

22 сеп 2018, 646 прочитания

Вкусът се възпитава Вкусът се възпитава

Баровете и специализирани магазинчета за крафт бира, се множат и вече излизат и извън София, но проблем пред развитието са по-високата цена и консервативните потребители

21 сеп 2018, 895 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Стажове, стипендии, конкурси (17 - 23 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Уебинар: Как да изберете MBA програмата си и как да я завършите успешно

На 25 септември от 19 ч. можете да задавате въпросите си на Д-р Лесли Самози, академичен директор на MBA програмата на Шефийлдския университет

Какво да правим с визитките след GDPR

За да използвате по какъвто и да е начин данните на бизнес партньорите си, трябва да имате правно основание - съгласие или легитимен интерес - за обработването на тези данни и трябва да предоставите на лицето определена информация

Пет минути със ... Алесандро Салерно

Алесандро Салерно - мениджър "Производство" в завода за производство на електрическо оборудване ABB и финалист в последното издание на конкурса за млади бизнес лидери Next Generation 2018 на "Капитал" и "Кариери"

Кариерният форум "Кариера в България" ще се състои на 20 септември

Инициативата е предназначена за студенти, специалисти и предприемачи, които търсят кариерно развитие в България

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Ave, AT&T-Time Warner

Сделката създава медиен конгломерат с премиум съдържание, мрежа за разпространение и стотици милиони потребители

Няма дим без огън

Защо двама журналисти бяха задържани в полето край Радомир

Семейството с каменната мелница

"Екосем" произвежда 21 вида брашна, а най-новото им предложение е полезната вафла "Лимецка"

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Музика за очите

Гиноварт в Музея на музиката в Барселона

Led Zeppelin на 50

През октомври излиза фотоалбум с непубликувани досега снимки от историята на групата (1968-1980 г.)

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 38

Капитал

Брой 38 // 22.09.2018 Прочетете
Капитал PRO, Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 22.09.2018 Прочетете