"Булконс Първомай" вложи 5 млн. лв. в модернизиране на производството си
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Булконс Първомай" вложи 5 млн. лв. в модернизиране на производството си

"Булконс Първомай"

"Булконс Първомай" вложи 5 млн. лв. в модернизиране на производството си

Инвестицията позволява предлагане на лютеница в малки кутийки за бързо хранене

Мара Георгиева
8290 прочитания

"Булконс Първомай"

© "Булконс Първомай"


"Булконс Първомай" инвестира 5 млн. лв. в модернизиране на процеса за производство на лютеница. Половината от средствата са безвъзмездни по мярка 4.2 "Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти" от Програмата за развитие на селските райони, уточни за "Капитал" Георги Банялиев, управител на компанията.

Ефектът - лютеница в опаковки от 70 и 125 гр.

В резултат на инвестицията фирмените цехове и оборудването в предприятието в Първомай са напълно обновени, закупени са и машини за производство на лютеница "Първомай" в малки кутийки за бързо хранене.

Новите алуминиеви опаковки от 70 и 125 гр. ще се предлагат в търговската мрежа, но целта е да излязат от супермаркетите и да се продават навсякъде, където лютеницата може да се консумира веднага – например в заведения за бързо хранене. Капацитетът на новата линия е 80-100 тона на месец, обясни Георги Банялиев.

От компанията подчертават, че лютеницата "Първомай" е без консерванти, оцветители, стабилизатори, ГМО и се произвежда единствено от български суровини. "Работим с над 20 партньори - производители на зеленчуци, на сезон изкупуваме по около 6-7000 тона домати, чушки, патладжан, лук. Плащаме авансово на земеделските стопани, за да им помогнем да си осигурят семена и всичко необходимо за старта на новата реколта", уточни Георги Банялиев.

Суровините за производството на лютеницата минават за преработка на поточни линии в три производствени помещения с обща площ от 82 000 кв.м. Технологията позволява съхранение в специални съдове на доматените и пиперковите пюрета като единични концентрати, които после се изваряват бавно при непрекъснато разбъркване до достигане на желаната гъстота. Добавят се пресни подправки, следва дозиране, стерилизиране, опаковане и доставяне до търговската мрежа, посочват от компанията.

Технологичният процес е обратен на този, който прилагат някои други производители в бранша, които използват концентрирано вносно доматено пюре, което после се разрежда, за да се достигне желаната гъстота.

Експортът - около 20% от продукцията

"Булконс Първомай" произвежда лютеница, доматени сосове, различни зеленчукови консерви (печени белени чушки, апетитка, пиперкова разядка и др.). Около 20% от продукцията е за експорт, основните задгранични пазари на компанията са Канада, Великобритания, САЩ, Германия, Русия. За чуждестранните клиенти компанията разработва специални рецептури и продава както под собствена, така и под тяхна марка.

За 2016 г. приходите от продажби на дружеството достигат 5.588 млн. лв., а печалбата – 527 хил. лв. За 2017 продажбите се вдигат с около 2%, а печалбата пада заради направените инвестиционни разходи.

Регистрация

През 2013 г. "Булконс Първомай" стана инициатор за регистриране в българското Патентно ведомство на "Лютеница Първомай" като географско указание. Заповед, издадена от Министерството на земеделието и храните, определи границите на географското място за производство на продукта - територията на община Първомай. Документът утвърждава качествата и характеристиките на лютеницата, както и технологията за производството й, позната в региона от 1956 г. Европейската комисия обаче забрани националната закрила на традиционни продукти и храни, сред които и "Лютеница Първомай", и поиска те да кандидатстват за вписване в европейските регистри на защитените наименования за произход, географски указания или храни с традиционно-специфичен характер. Процедурата за кандидатстване изисква това да направят сдружения на производители. Затова предстоят предварителни разговори между "Булконс Първомай" ("Лютеница Първомай") и конкурентната фирма от региона "Консервинвест" - с. Православен, ("Първомайска лютеница"), за съвместни действия за европейска регистрация, уточни Георги Банялиев.

"Булконс Първомай" инвестира 5 млн. лв. в модернизиране на процеса за производство на лютеница. Половината от средствата са безвъзмездни по мярка 4.2 "Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти" от Програмата за развитие на селските райони, уточни за "Капитал" Георги Банялиев, управител на компанията.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK