General Electric ще продаде част от здравния си бизнес и мажоритарния дял в Baker Hughes

Промишленият гигант свива операциите си, за да подобри финансовите си резултати

Бившият изпълнителен директор на General Electric Джеф Имелт смята, че предизвикателствата пред компанията трудно ще бъдат преодолени
Бившият изпълнителен директор на General Electric Джеф Имелт смята, че предизвикателствата пред компанията трудно ще бъдат преодолени    ©  Reuters
Бившият изпълнителен директор на General Electric Джеф Имелт смята, че предизвикателствата пред компанията трудно ще бъдат преодолени
Бившият изпълнителен директор на General Electric Джеф Имелт смята, че предизвикателствата пред компанията трудно ще бъдат преодолени    ©  Reuters
Пазарната стойност на компанията се е понижила с 50% през последните 20 години.

Изпълнителният директор на General Electric Джон Флaнъри обяви, че промишленият гигант ще отдели здравното си поделение в нова компания и ще продаде 20% от него. Така също американският конгломерат ще се раздели и с мажоритарния си дял във фирмата за услуги в петролната индустрия Baker Hughes. Някои специалисти прогнозират, че тези действия предвещават края на General Electric, която някога беше най-скъпата компания в САЩ. От своя страна Флaнъри отхвърля тези твърдения, като се аргументира, че целта им е да прехвърлят някои поделения "на по-добри места, така че да се разширяват и да обслужват успешно клиентите". Той обясни, че компанията изпълнява "радикално преструктуриране", за да подобри финансовите си резултати.

Въпреки това преструктурирането на ключова дивизия и продажбата на мажоритарния дял от 62.5% в Baker Hughes изглеждат като крайни действия, обобщава Financial Times.

Има ли изход от трудната ситуация

Стратегията на основаната през 1892 г. компания предвижда да измести фокуса си предимно върху производството на двигатели за самолети, възобновяема енергия и различни видове енергийни инсталации.

През последните 20 години енергийният гигант е изправен пред редица трудности и предизвикателства, като поради тази причина свива операциите си. През миналата седмица стана ясно, че General Electric ще бъде извадена от индекса на сините чипове Dow Jones Industrial Average. Отпадането от индекса е знаково за корпорацията, тъй като тя е един от първите членове в него от създаването му преди повече от 100 години.

Освен това преди около месец компанията сключи сделка за сливането на транспортния си бизнес с производителя на локомотиви Wabtec за 11.1 млрд. долара. Бизнесът генерира 33% от приходите и 30% от индустриалната печалба на General Electric през 2017 г. Това означава, че при продажбата и на поделението за грижа за здравето приходите на американския конгломерат ще спаднат значително.

Гледната точка на Фланъри

Фланъри коментира, че стратегията за продажба на ключови поделения представлява възстановяване на бизнеси, които General Electric притежава. Акционерите ще контролират 80% в новата автономна здравна компания, като само ще печелят от новите подобрени операции, твърди той.

Целта на General Electric е да продаде миноритарен дял от здравното си поделение до между 12 и 18 месеца, а мажоритарния си дял в Baker Hughes – до 3 години. В интервю за Reuters Фланъри отказа да коментира дали купувачите ще са стратегически за компанията, но потвърди, че възнамерява акциите на компанията да се търгуват публично, за да може акционерите да печелят от потенциалното разрастване на дивизиите.

Изпълнителният директор на GE коментира, че не продават тези бизнеси, защото не са доволни от тях, а за да се разрастват с по-бързи темпове в по-добри ръце.

Бившият изпълнителен директор на General Electric Джеф Имелт, който заемаше поста в продължение на 16 години, изрази мнение, че най-важните елементи от историята на конгломерата ще продължат да го съпътстват и след последните продажби. "Групата трудно ще излезе от тази ситуация", смята Имелт. GE Quotes by TradingView