Американското поделение на Deutsche Bank се провали на стрестестовете на Фед

Централната банка на САЩ нареди на Goldman Sachs и Morgan Stanley да подсилят балансите си

Централата на Deutsche Bank във Франкфурт
Централата на Deutsche Bank във Франкфурт    ©  Reuters
Централата на Deutsche Bank във Франкфурт
Централата на Deutsche Bank във Франкфурт    ©  Reuters

Американското подразделение на Deutsche Bank не е успяло да премине успешно стрестестовете на Федералния резерв, изоставайки значително по показателите за финансова стабилност от повечето американски банки, съобщава Financial Times. Централната банка на САЩ е наредила на Goldman Sachs и Morgan Stanley да подсилят балансите си чрез замразяване на програмите си за изплащане на дивиденти и обратно изкупуване на акции.

Резултати на трите банки се различават значително от цялостно представяне на други големи американски банки. В резултат на това от Федералния резерв одобриха програмите на някои банки да започнат програмите си за изплащане на дивиденти и обратно изкупуване на акции, след като стрестестовете показаха, че капиталовите буфери на банки като JPMorgan Chase и Bank of America са достатъчно големи, за да издържат нова финансова криза. На свой ред, слабото представяне на Deutsche Bank принуди регулаторите да наложат забрана върху плановете на банката да пренасочи средства от американското си подразделение към централата си във Франкфурт.

Резултатите на системата

Федералният резерв проведе стрестестове на 22-те водещи американски банки, в резултат на което бяха одобрени изплащания към инвеститорите на обща стойност 168 млрд. долара за предстоящата година, което представлява увеличение с повече от една пета от тези през миналата година, показват изчисления на RBC Capital Markets.

Резултатите от проверките обаче показват, че има три банки, които все още не са достигнали необходимите нива на капиталова стабилност – Deutsche Bank, Goldman Sachs и Morgan Stanley, като от трите резултатите на Deutsche са най-критични. Длъжностните лица посочиха критични недостатъци на контрола върху капитала и други "качествени" слабости като основните структурни слабости на германската банка.

Резултатите от годишните стрестестове са поредният удар за германският кредитор, който вече е част от списъка с проблемни банки на Федералното бюро за гарантиране на влоговете. В свое изявление, от американското подразделение на Deutsche Bank заявиха, че "са направили значителни инвестиции в посока подобряването на възможностите си за управление на капитала".

На свой ред, Goldman Sachs и Morgan Stanley получиха само частични разрешения за изпълнение на програмите си за изплащане на дивиденти и обратно изкупуване на акции.

След получаването на новината, акциите на голяма част от банките поскъпнаха значително, като най-сериозен беше ръстът от 3.7% при Wells Fargo.

Още от Капитал