С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
4 юли 2018, 20:20, 8502 прочитания

Най-големите холдинги: Растеж в синхрон

Компаниите усещат икономическия ръст - увеличават и приходите, и печалбите си

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Статията е част от класацията "Капитал 100". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат на www.capital.bg/k100/buy/.
Вече пет от холдинговите структури са от сектора храни.
"Еврохолд" измества "Химимпорт" от втората позиция в подреждането. Лидер си остава държавният БЕХ.
12 от най-големите холдинги са листвани на борсата и това дава повече прозрачност и яснота за дейността им.
В класацията има две държавни групи, като те са сред най-задлъжнелите в подреждането и често са на загуба.

Продължаващ ръст на приходите, подобряващи се финансови резултати и все повече публични дружества сред най-големите холдинги. Това показва класацията на холдинговите групи за 2017 г. И тази година е валидно обобщението, че онези групи, които успяха да профилират по-тясно и да изчистят структурите си, гарантират добър растеж. В числа картината в топ 20 (вижте таблицата тук) изглежда така: годишен ръст в приходите от 9% и скок в печалбата почти четири пъти.

Донякъде положително е, че повечето от най-големите холдинги са листвани на борсата, което осигурява по-голяма публичност на дейността им. За това си има обяснение - първо, в страната консолидират местните групи и логично те да са потърсили капиталовия пазар за финансиране. Втората причина е по-валидна - заради ранното приключване на класацията (данни се събират до май) много от местните холдингови структури не са готови с консолидираните си отчети. Затова отсъстват големи групи като "Адванс" на братята Домусчиеви, цигарените търговци от пловдивската "Дафна груп" и др.


На кислород от държавата

Ако Българският енергиен холдинг (БЕХ) беше частна компания, най-вероятно едва ли щеше да съществува в този му вид. Най-голямата група от компании беше създадена навремето, за да консолидира в една структура ключовите енергийни държавни предприятия, но БЕХ често се е използвал за финансов инженеринг, с който да се запълват дупки в дъщерните му дружества, най-вече НЕК. Резултатът от това е висока задлъжнялост, която се покрива с нов дълг. През тази година холдингът ще емитира рекордните за българско дружество облигации за над 1 млрд. евро на международните пазари, за да рефинансира двете свои стари емисии, които са по 500 - 550 млн. евро.

Към края на първото тримесечие той е дал заеми на свои дружества за над 2.6 млрд. лв., а най-големият бенефициент е НЕК с 2.36 млрд. лв. и ТЕЦ "Марица-изток 2" с 276 млн. лв. Освен това резултатите му много правдиво отразяват ситуацията в държавната енергетика, която е най-регулираният сектор в България - една година БЕХ може да е на плюс, друга на минус и обратно. Така за миналата година той излиза на печалба, за което помага положителният резултат при НЕК - близо 7 млн. лв. за 2017 г. при загуба от 129 млн. лв. година по-рано. С възраждането на проекта в Белене само може да се предположи, че пак ще бъде натоварен балансът на БЕХ, или иначе казано - данъкоплатците.Другата държавна компания в класацията по приходи е групата на БДЖ – трайно задлъжняла и губеща структура. Все пак тя успява да свие задълженията си (в повечето с помощ от бюджета, който отделно дава субсидия по 200 млн. на година), да увеличи леко приходите си и да свие загубата.

Размяна в подножието на върха

В класацията тази година има разместване при второ и трето място, като вицешампион вече е "Еврохолд България". Холдингът консолидира в себе си компании в три основни направления – застраховане, търговия с автомобили и лизинг. Съществен принос в растежа през последната година има "Евроинс иншурънс груп", който обединява застрахователните дружества в страната и чужбина. Автомобилният бизнес е съсредоточен в "Авто юнион", който също е в класацията, обединявайки няколко свои дилъри, вносители и сервизи. През миналата година компании от структурата на "Еврохолд" придобиха още активи - застрахователния портфейл на Пиреос банк Румъния и 49% от руското "Евроинс", групата направи две увеличения на капитала си, отписа "Евроинс" от борсата през ноември и емитира облигации за 70 млн. евро.

"Еврохолд" измества от второто място друг публичен холдинг - "Химимпорт", който консолидира в себе си компании от почти всички икономически сектори - от финансово-банковия сектор през производство, транспорт и други услуги. Приходите му за миналата година са се понижили, но има силен ръст на печалбата, която е на второ място след тази на БЕХ.

Четвъртото място е за "Софарма". През 2017 г. приходите на фармацевтичната група за пръв път преминаха 1 млрд. лв.. Печалбата й обаче се сви, което от компанията обясниха с липсата на еднократни сделки, които година по-рано донесоха високи финансови приходи. Тогава групата продаде цялото си участие в сръбската компания "Иванчич и синове", беше отразена и печалбата от придобиването на асоциираното дружество "Доверие обединен холдинг". През миналата година "Софарма" придоби няколко компании, сред които сръбското "Лековит" и българската аптечна верига "Фармастор". "Доверие обединен холдинг" пък купи троянския производител на перилни и почистващи препарати "Веко" за 8 млн. лв. Така в групата на "Софарма" освен едноименната компания влизат още 48 дъщерни дружества, пряко или непряко контролирани от нея, както и инвестиции в три съвместни и едно асоциирано дружество. Освен с придобивания компанията расте и органично, в България приходите й се увеличават с 9% и са отговорни за 68% от общите.

През миналата година третият по големина акционер в групата "Ромфарм компани" намали дела си от около 18% до 7.52%. Основният дял в "Софарма" остава у изпълнителния директор Огнян Донев чрез неговата "Донев инвестмънтс холдинг" с 25.3% и "Телекомплект инвест" (20.41%), в която той държи 48.5%. Към началото на юни "Софарма" е и най-голямата борсова компания в България с капитализация от 570 млн. лв.

Вкусна година

Борсовият клуб от тази година има нов член – производителят на пилешко месо, яйца и фуражи "Градус", която направи най-голямото публично предлагане на акции (IPO) за последните 10 години и второ в историята, като набра 81 млн. лв. от инвеститорите.

Заради публичния си статут компанията учреди изцяло ново дружество - "Градус" АД, в което консолидира своите дружества, затова и сравнението с 2016 г. е малко неудачно. Компанията очаква приходите й към 2022 г. да надминат 300 млн. лв. на консолидирано ниво. Групата ще инвестира и залага силно на бизнеса с разплодни яйца, който е с най-голям марж на печалба, ще развива готовите си продукти и ще навлезе по-активно в хорека сектора.

Приемането на публичен статут даде много повече яснота за бизнеса на "Градус", който е цяла верига – от зърното и фуражите до производството на крайния продукт и транспортирането му със собствени средства. Плановете на компанията са да доближи лидерското място в Европа по производство на разплодни яйца, което пък трябва да се отрази и в средния й нетен марж на печалбата от обичайна дейност – от 10% в момента до 19% през 2022 г. Компанията обеща и доста щедра дивидентна политика с очаквана доходност от 7-8% през следващите години.

"Градус" ще е първата компания от този сектор на борсата, но пък в класацията "Капитал 100" при холдингите има още една - "Амета холдинг".

От 2015 г. разградският производител на "Лудогорско пиле" има нов голям акционер - един от най-големите производители на пилешко в Европа - германската PHW, като след няколко променливи години през миналата приходите й отново се повишават, а печалбата й расте с почти 50%. В производството на храни е и "Бони холдинг", който традиционно намира място в топ 20 при холдингите на К100 и този път с повишение и на приходи, и на печалба. Горните сектори са силно зависими и от икономическия цикъл и повишението на потреблението се отразява положително на резултатите им. Това личи и в резултатите на ритейлъра "Фантастико" - най-голямата верига за храни с български собственици.

Близка до сектора на храните е "Агрия груп холдинг" - за зърнени култури и търговия с тях, чиито акции също се търгуват на фондовата борса. През последната година компанията расте активно чрез нови придобивания, като миналата година купи търговец на зърно, а през тази година и малък търговец на горива в района на Добрич. С тях компаниите в структурата й стават почти 20.

След бурния си ръст през 2016 г. другият търговец на зърно и производител на олио - "Билдком", не само че забавя растежа, но отчита и спад на приходите си. Компанията обаче успява да повиши печалбата и да увеличи маржа си. В дъното на таблицата е друга компания от хранително-вкусовия сектор. Горнооряховските "Захарни заводи" обаче свиват приходите си и излизат на загуба, като най-голям спад се отчита при продажбите на захар, докато на изделия от нея, етиловия алкохол и твърди горива има ръст, но той е недостатъчен да компенсира основния продукт.

Старите познати

Традиционно при най-големите холдинги място намират и големи бивши приватизационни фондове, чиито наследници са "Стара планина холдинг", "Индустриален капитал холдинг" и "Синергон". Първите два са традиционни представители на по-старата индустрия в България – и двата имат дялове в производителя на хидравлична техника "М+С хидравлик". Динамиката на глобалната икономика и износа прави това два от най-добре представящите се холдинги – с ръст на приходите и печалбите. "Стара планина" контролира и друга компания в сектора - "Хидравлични елементи и системи", както и производителя на батерии "Елхим Искра" и карловската "Българска роза" - Карлово. Това е един от най-щедрите публични холдинги по отношение на дивидентите – само от печалбите за миналата година групата и нейните компании ще разпределят над 20 млн. лв. сред акционерите. "Индустриален капитал" също предложи повишение на дивидента за миналата година.

Не така обаче стоят нещата със "Синергон холдинг", при който загубите вече са хронични. Компанията контролира търговеца на горива и строителни материали "Топливо", който е ключовият й актив, и въпреки дейността му и възстановената икономика резултатите там не са задоволителни. Освен това в края на юни стана ясно, че компанията преговаря с "Ромпетрол" да продаде ключови активи от "Синергон петролеум", с който осъществява продажби на дребно на течни горива в 30 обекта. Ако това стане, от приходите на холдинга ще бъдат изтрити над 100 млн. лв., колкото са постъпленията на "Синергон петролеум" за 2016 г.

Друго направление в дейността му е туризмът – холдингът управлява пловдивският "Гранд хотел Пловдив" (бившият новотел) и два хотела в Слънчев бряг, "Искър" и "Гларус", а третият си обект там продаде през тази година – хотел "Европа", за почти 9 млн. евро. За 2017 г. "Синергон" удвоява загубата си. Като цяло групата е пример за един от основните проблеми на бившите приватизационни холдинги – сложни структури и раздробени структури (само тук в групата има компании от търговия, през производство, хотели до хранително-вкусова промишленост и производство на мебели), спорно корпоративно управление в комфорта на слаб контрол на малките и незаинтересовани акционери.

"Булгартабак" пък вероятно е в последната си върхова година, поне по линия на производството и търговията с цигари. Първо компанията, свързвана с Делян Пеевски, продаде основните си марки за цигари на British American Tobacco. Ако преди години цигарите заемаха над 95% от приходите на холдинга, то те сега са около половината – 242 млн. лв. Освен това в структурата на холдинга, пряко или чрез негови дружества, вече са и "Техномаркет" и производителят на млечни продукти "Лодис инвест". БТ продаде в края на миналата година и мажоритарния си дял във фабриката за цигарени опаковки "Юрий Гагарин".

В движение нагоре

Устойчив ръст и на приходи, и на печалба отича куриерската компания "Спиди", но има известно забавяне в темповете спрямо 2016 г. Тогава продажбите бяха нагоре с близо 20%, докато през 2017 те се повишават с малко над 7%. Крайният финансов резултат обаче се повишава. Изпреварващият темп на приходите се дължи на по-силното ограничаване на разходите. Дейността на компанията е продължила да се разраства както в България, така и в Румъния, където тя има свое дъщерно дружество. "Спиди" обяви намерение да купи по-малкия си конкурент "Рапидо" през тази година.

За да има куриери, трябва да има и пътища. "Трейс груп холд" успя да се съвземе от силния спад през 2016 г., когато излезе и на загуба. Нещата обаче се подобряват през миналата година и пътностроителната компания расте както на ниво приходи, така и успява да отчете печалба. Последното позволи на ръководството на дружеството да предложи да се разпредели дивидент от 1.53 млн. лв. Компанията е успяла да расте повече в България, отколкото в Сърбия и Чехия (там има и арбитражен иск към нея). Холдингът отвори и представителство в Македония.

В класацията има и друг представител, който се докосва до пътищата - "Приста ойл", която произвежда масла и акумулатори. Там растежът продължава, но при по-нисък марж.
К100 - класация на най-големите компании в България

- Класацията топ 300 компании по приходи
- Класация по сектори
- Най-рентабилните компании
- Анализ на данни
- Интервютa

Изданието е подарък за всички абонати Капитал PRO.
Всички останали читатели могат да го намерят от 6 юли онлайн или в търговската мрежа - централните търговски обекти за вестници, магазините Inmedio, Relay, One Minute, както и във веригите OMV, Фантастико, Кауфланд.
Вижте още »Поръчайте изданието »

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

31 октомври 2019
София Ивент Център

Конференция HR & Leadership Forum 2019


Кои са ключовите тенденции, които ще трансформират работата на бъдещето?
Включете се във форума на Капитал, за да разберете повече за възможностите от използването на новите технологии на работното място и начините хората да останат ценни в технологичната ера. Ще проследим какви качества ще трябва да притежават на лидерите от бъдещето и кои ще са търсените умения при наемане на служители.

Сред лекторите на събитието ще бъдат:


 • Даниел Съскинд, Balliol College, University of Oxford
 • Джои Прайс, Jumpstart
 • Судир Сасийдаран, LEGO Workplace Design

Конференция HR & Leadership Forum 2019 Запазете билет

Прочетете и това

Стартиращи компании могат да кандидатстват в програмата на OTP Bank Стартиращи компании могат да кандидатстват в програмата на OTP Bank

Крайният срок е 22 ноември, а обучението започва в началото на март

21 окт 2019, 230 прочитания

Екип на Евгени Ангелов и Елвин Гури ще управлява мецанин фонд за 55 млн. евро Екип на Евгени Ангелов и Елвин Гури ще управлява мецанин фонд за 55 млн. евро

Новата структура ще предоставя алтернатива на банковия кредит за малки и средни предприятия

21 окт 2019, 349 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Най-големите работодатели: Нови попълнения заради външни пазари

През миналата година 100-те дружества с най-много служители са създали нетно 9 хил. нови работни места

Още от Капитал
Втори опит: Келнер взима bTV

Фондът на чешкия бизнесмен PPF е съвсем близо до сключването на сделка за целия бизнес на американската компания CME

Максимилиан Калед: Даваме на клиента бърз външен поглед за 48 часа

Съоснователят на рекламната агенция Pop Up Agency пред "Капитал"

Истерията за Стратегия за детето: С нами и Бог, и руската пропаганда

Интересите на ултраконсервативни "християнски" организации, руски хибридчици, "патриоти" и политически опортюнисти са прикрити зад огромния шум в социалните мрежи

Да сготвиш Боби Михайлов

Как расистките изстъпления на агитките, които властта използва за собствена употреба, свалиха президента на БФС и отекнаха по света

Kалендар и домашно кино

По-интересните събития от уикенда и седмицата

Джазменът като блусар

Китаристът Джон Скофийлд за това какво наистина има значение в музиката

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10