С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
4 юли 2018, 20:20, 2835 прочитания

Най-динамичните: Шампиони са горива, метали и производство

Бизнесът на най-бързо растящите 50 компании се ускорява средно с 47% през 2017 г.

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Статията е част от класацията "Капитал 100". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат на www.capital.bg/k100/buy/.
Повечето от порасналите най-много дружества са започнали бизнес през 2015 г., включително лидерът - сливенската текстилна фабрика на австралийската Lempriere.

Още по темата

"София Мед": Първа печалба след нов фокус

Компанията увеличава приходите си с близо 50% през 2017 г., след като се пренасочва към индустриални продукти

8 авг 2018

ПРАКТИ-чески растеж

Веригата хипермаркети "Практикер" може да се похвали с най-големия скок на приходите в сектора "направи си сам"

5 авг 2018

"Булпрос": Бурен растеж и през немски покупки

За осем години "Булпрос" се превърна в най-голямата технологична компания с български собственици

31 юли 2018

"ВИТТЕ Аутомотив": Да отключиш Русе

Производителят на ключалки и други автомобилни компоненти увеличава приходите си с над 30% през миналата година

23 юли 2018

"Рено Нисан България": Лидер с почти една трета от пазара

Компанията увеличи продажбите си с почти 20% до 307 млн. лв. през 2017 г.

16 юли 2018

Aurubis става едноличен собственик на Deutsche Giessdraht в края на юли

Компанията получи разрешение от германското антимонополно ведомство да придобие останалите 40% от Codelco Kupferhandel

16 юли 2018

"Фесто производство": Със сензори за бъдещето

За последните седем години в компанията са направени инвестиции за 70 млн. лева, планът за 2018-2019 е за още 30 млн. лв.

10 юли 2018

Най-динамичните: Производители на растеж

Приходите на най-бързо увеличаващите бизнеса си 50 компании нарастват средно с 46% през 2016 г.

1 юли 2017
От заводите най-растящи са представителите на производителите на авточасти.

Поскъпващи горива и метали и индустриален подем. Това са главните двигатели на бумтящите резултати на най-динамично растящите компании в "Капитал 100" през 2017 г. Така, след като няколко години отсъстваха от класацията за най-висок ръст на приходите заради спадовете в цените на суровините, тази година дружествата от секторите на горивата и металургията се завръщат триумфално в надпреварата. Една пета от компаниите, които са успели да увеличат най-много бизнеса си за изминалата година, са производители и търговци на горива. Приблизително толкова са и общо заводите и производителите и търговците на метали, за които растежът през последните 12 месеца е бил с особено осезаеми темпове.

Като цяло картината е пъстра и сравнително балансирана – освен енергийни и индустриални компании в челната 50-ица на най-бързо растящите (вижте таблицата тук) има и осезаемо присъствие на строителни компании, за които възстановяването на сектора носи съживяване на замразения в кризата бизнес, търговски дружества, селскостопански производители. На шампионската позиция обаче се изкачва компания от текстилния сектор – местният завод на австралийската Lempriere, който заработи край Сливен през 2016 г.

Задържане на позициите

Погледнато средно, топ 50 на най-динамично развиващите между корпоративните 300 гиганта в страната бележат 46.59% ръст на оборотите за 2017 г. Резултатът повтаря постигнатите година по-рано от водещата петдесетица по показателя 46.2%, но силно надскача средното постижение в общата класация – през изминалите 12 месеца бизнесът на компаниите от топ 300 се е увеличил средно с около 13%, а в челната стотица растежът е с 14%. Изпреварващите темпове в първия ешелон също са движени до голяма степен от покачващите се международни цени на суровини като петрола и металите, тъй като значителна част от компаниите от тези сектори са съсредоточени именно в първата стотица на подреждането. Въпреки това броят на представителите на топ 100 сред 50-те най-динамични намалява леко тази година – до 16, в сравнение с 18 в миналогодишната класация.

Броят на дружествата от втората стотица в разширената група от 300-те корпоративни гиганта в топ 50 най-динамично растящите е 15. Средния ръст на приходите в подреждането от 101 до 200 е 14.3%. Най-многобройна сред бързо растящите тази година обаче е групата на компаниите, заемащи места от 201 до 300 в голямата класация "Капитал 100" – в топ 50 по показателя влизат 19 от тях. Средният резултат за третата стотица пък е увеличаване на бизнеса с 5.9%. В подреждането на най-динамично растящите 50 са използвани данните за компаниите от топ 300 на най-големите дружества за 2017 г.Макар и представителите на третия ешелон да са най-многобройни, завръщането на енергийните гиганти сред най-бързо растящите вдига и общия обем на бизнеса в подреждането по показателя. В номинално изражение съвкупният оборот на 50-те най-динамични се удвоява в сравнение с предишните години – за 2017 г. числото е 23.8 млрд. лв. при 10.97 млрд. лв. през 2016 г. и 11.09 млрд. лв. година по-рано.

Прагът за попадане в челната 50-ица по растеж също се вдига и се връща на нивото си отпреди две години. За да влезе в групата на най-динамичните, през 2017 г. една компания е трябвало да постигне поне 28.66% ръст на приходите си в сравнение с 19.8% през 2016 г. и 28.85% за 2015 г.

Начало 2015 г.

Макар и минимално, отново расте и броят на дружествата, които са успели да постигнат трицифрени темпове на растеж на оборота си. През 2017 г. те са шест – колкото бяха и през 2015 г., след като миналата година броят им беше намалял до пет. И тази година в групата попада "Българска независима енергийна борса", която започна дейност през 2016 г., а от миналата година на нея вече реално се търгува, т.е. бумът в отчета, който тази година е с 254.5% до 620.7 млн. лв., идва от нулева база. Отделно от това трябва да се има предвид и че всъщност като приход в отчета на компанията се виждат всички изтъргувани през борсата обеми. А числото със сигурност ще расте с внушителни темпове и през 2018 г. (и вероятно ще надхвърли милиард), тъй като от средата на годината всички производители ще продават цялата си електроенергия на свободния пазар.

Старт от нулата стои и в основата на трицифрения ръст на лидера по показателя – "Лемприер уул". Текстилното предприятие край Сливен заработи през 2016 г. и още на втората година от присъствието си на местния пазар се нареди сред водещите 300 дружества в страната. Българската фабрика е едва третата на австралийската група Lempriere извън родината й и първата в Европа, като инвестицията в нея е 10 млн. евро. Заводът е с капацитет за преработка на 500 тона вълна месечно, а основната част от продукцията му (около 80%) е за износ. През 2017 г. приходите му са се увеличили с 379% до 84.4 млн. лв., което го нарежда на пето място в текстилния сектор.

В края на 2015 г. започна дейността си и друга от компаниите в групата на най-бурно растящите – "Трейднет Варна", през която Веселин Марешки развива лоу-кост веригата си за горива VM Petroleum. Дружеството, което е собственост на майка му Веска Марешка и вече оперира 16 бензиностанции, се изкачва до номер 16 в сектор горива с приходи 180.6 млн. лв., или със 122% повече спрямо 2016 г.

В миналогодишното издание на класацията подобен пример беше производителят на автомобилни климатични системи "Бер-Хелла термоконтрол", чийто завод в индустриалната зона в Божурище заработи през пролетта на 2015 г. Тази година местното предприятие на германската Behr-Hella Thermocontrol (BHTC) отново е в челната десетка на най-динамично растящите, а започналото през май 2018 г. разширяване на производството, с което се предвижда почти двойно увеличаване на капацитета, по всяка вероятност означава, че компанията ще е сред шампионите по ръст и догодина, стига проектът да върви по план.

Така реално дружествата, които работят на местния пазар от по-дълго време и отчитат трайно бурен растеж, изразен в трицифрен и по-висок средногодишен темп на нарастване на бизнеса им от 2015 г. до 2017 г., се свеждат до две – "Санофи България" и "Кинтекс", които заемат съответно второто и третото място в топ 50 на най-динамичните. При първото бумът в резултатите се дължи на консолидирането на бизнесите на френския фармацевтичен концерн Sanofi в различни сегменти – продажби на иновативни лекарства, продукти за редки заболявания, ваксините и генерични медикаменти. В резултат приходите на местното дружество скачат с 365.86% за годината до 99.6 млн. лв.

При държавния оръжеен търговец "Кинтекс", който е подтикван да промотира също държавния производител ВМЗ, бурният ръст през 2017 г. по всяка вероятност до голяма степен следва силната за сопотския завод предходна година – през 2016 г. ВМЗ беше сред лидерите по растеж в "Капитал 100", а доколкото договорите в оръжейния сектор се сключват за определени обеми продукция, които често се произвеждат и доставят извън рамките на една календарна година, част от произведената през 2016 г. стока вероятно е била изнесена през 2017 г. През изминалите 12 месеца оборотът на "Кинтекс" е 331.6 млн. лв., а ръстът на годишна база е с 299%.

Групата на компаниите, които отчитат трицифрено увеличение на приходите си през 2017 г., се допълва от местното дружество на германския производител на потребителски стоки Henkel. При него отбелязаният растеж от 129% за 2017 г. до 88.5 млн. лв. всъщност е възстановяване на позициите отпреди две години, когато приходите са били 82.6 млн лв., а динамиката в резултатите през последните три години се дължи на вътрешногрупови престуктурирания на дейността.

Още истории за ръст

Съживяването на потреблението, сектора на имотите и европроектите обяснява ръста при много от най-динамичните. В тази група са например "Главболгарстрой" и дъщерната "ГБС – инфраструктурно строителство", които постепенно възстановяват част от загубените си позиции главно благодарение на проектите за изграждане на транзитен газопровод за Турция, участъка от магистрала "Струма" от Кресна до Сандански и строителството на язовир "Пловдивци". Сходна е ситуацията и с друг от големите играчи в сектора – "Щрабаг", която преди дни започна строителството на Конгресен център и Център за изследване и контрол на Черно море в Бургас за 14 млн. лв.

Динамиката в цените на металите пък определя движенията нагоре и надолу в резултатите за последните няколко години на компании като "София Мед", "Стомана-индъстри", "Тисенкруп матириалс България", "Металвалиус", "Норд фероиндъстри" и търговеца "Хефти металс" (бившата "Надин"), както и на вицешампиона в "Капитал 100" – "Аурубис България". От медодобивния комбинат в Пирдоп уточняват, че използваните за целите на класацията общи приходи включват и постъпленията от операции по хеджиране и от разлики във валутните курсове. Оборотът само от дейността на завода обаче също бележи подобен ръст – с 55% до малко над 5 млрд. лв.

За по-голямата част от дружествата в топ 50 увеличаването на бизнеса е трайна тенденция. Сред тях вече традиционно присъстват представителите на оръжейния сектор – освен "Кинтекс" тук са казанлъшкият завод "Арсенал" и частният търговец "Армитранс". Силна поредица записват и компании от автомобилния сектор като вносителите на Peugeot и на Skoda - "София Франс ауто" и "Еуратек", и доставчика на авточасти "Интер карс". Трайно нагоре върви бизнесът и на заводи като "Фесто производство" (автомобилни компоненти), "Костал България" (подкормилни кутии), "Витте аутомотив България" (заключващи системи), "Сенсата технолоджис България" (сензори за автомобилната индустрия) и "Ролпласт" (алуминиева и PVC дограма).
К100 - класация на най-големите компании в България

- Класацията топ 300 компании по приходи
- Класация по сектори
- Най-рентабилните компании
- Анализ на данни
- Интервютa

Изданието е подарък за всички абонати Капитал PRO.
Всички останали читатели могат да го намерят от 6 юли онлайн или в търговската мрежа - централните търговски обекти за вестници, магазините Inmedio, Relay, One Minute, както и във веригите OMV, Фантастико, Кауфланд.
Вижте още »Поръчайте изданието »

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

30 октомври 2018г.
Sofia Event Center

regal.bg/rid2018

"Retail in Detail" Transforming Retail Together: How to Adapt to the New FrontiersАкценти в програмата:


 • Персонализaция и как да разберем какви са нуждите на клиента
 • Как иновациите в технологии променят търговията на дребно
 • Как достигаме до поколението на милениълите
 • Прозрачност и устойчивост
 • Успехи на международните пазари - от местно към регионално присъствие
 • Еволюция на маркетинга - дигитален маркетинг (маркетинг чрез социални мрежи, мобилен маркетинг, и др.)

regal.bg/rid2018

Прочетете и това

Започва набирането на частни и общински проекти за развитие на градовете за 600 млн. лв. Започва набирането на частни и общински проекти за развитие на градовете за 600 млн. лв.

Фондът на фондовете подписа споразумения с финансовите посредници, които ще субсидират идеи на общини, физически и юридически лица

20 сеп 2018, 800 прочитания

BMW ще затвори временно завода на MINI във Великобритания точно след Brexit BMW ще затвори временно завода на MINI във Великобритания точно след Brexit

Компанията се застрахова, в случай че Великобритания ще напусне ЕС без сделка

20 сеп 2018, 574 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Стажове, стипендии, конкурси (17 - 23 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Уебинар: Как да изберете MBA програмата си и как да я завършите успешно

На 25 септември от 19 ч. можете да задавате въпросите си на Д-р Лесли Самози, академичен директор на MBA програмата на Шефийлдския университет

Какво да правим с визитките след GDPR

За да използвате по какъвто и да е начин данните на бизнес партньорите си, трябва да имате правно основание - съгласие или легитимен интерес - за обработването на тези данни и трябва да предоставите на лицето определена информация

Пет минути със ... Алесандро Салерно

Алесандро Салерно - мениджър "Производство" в завода за производство на електрическо оборудване ABB и финалист в последното издание на конкурса за млади бизнес лидери Next Generation 2018 на "Капитал" и "Кариери"

Кариерният форум "Кариера в България" ще се състои на 20 септември

Инициативата е предназначена за студенти, специалисти и предприемачи, които търсят кариерно развитие в България

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Най-големите холдинги: Растеж в синхрон

Компаниите усещат икономическия ръст - увеличават и приходите, и печалбите си

Следващата трагедия в Сирия

Офанзивата в Идлиб може да има ужасяваща цена с 3 млн. души, които няма къде да отидат

Новият Видин?

Благоевград изненадващо падна под северния град като новото място с най-ниско заплащане, но статистиката е изкривена

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Ein Mass, bitte!

Всичко, което трябва да знаете за тазгодишния "Октоберфест" в Мюнхен (22 септември - 7 октомври)

Кино: "Мястото"

Ироничен трилър за границите на ежедневните желания

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 37

Капитал

Брой 37 // 15.09.2018 Прочетете
Капитал PRO, Вечерни новини: Парламентът смени тримата министри, Турция ще реже бюджетни разходи

Емисия

DAILY @7PM // 20.09.2018 Прочетете