С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
3 20 юли 2018, 10:41, 21131 прочитания

Най-имотният лекар

Собственикът на "Софиямед" Михаил Тиков купува за 40 млн. лв. ИПК "Родина"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
- Имотът мина от редакция на "Работническо дело", през НАП, тандема Пеевски - Василев, синдиците на КТБ, за да стигне до Тиков.

- Преди месеци инвеститорът в болници е купил и друг голям парцел в района на 4 км на "Цариградско шосе", а вече притежава и 3 хотела.

Още по темата

Да си върнеш централата

"Еврохолд бизнес център", където под наем са фирмите от групата, ще стане собственост на свързаното дружество "Синтетика"

31 авг 2018

Старата сграда на КТБ е новият офис на Миролио

Италианският текстилец вече купи половината сграда на КТБ на "Цар Борис III", до седмица ще придобие останалото от Булбанк

27 юли 2018

Собственикът на болници Михаил Тиков купува ИПК "Родина" за 40 млн. лв.

Земята на недостроената сграда и печатницата отзад е общо 56 декара с лице към "Цариградско шосе"

17 юли 2018

Съдебен изпълнител продава ИПК "Родина" за близо 40 млн. лв.

До 12 юли се приемат предложения в две процедури - за недостроения комплекс и за производствената база на бившата печатница в съседство

13 юни 2018

Моделът на захванатата държава:

КТБ – тандемът се разпада

Откъс от новоизлязлата книга на Зорница Маркова "Държавата КТБ" *

19 окт 2017

Разрухата на почти построената обща редакция за всички соцвестници на бул. "Цариградско шосе" започва в началото на 90-те. По същото време стартира бизнесът на новия собственик на сградата - доктор Михаил Тиков открива първата си аптека в родната Пещера. Днес той притежава най-голямата местна верига болници - в шест града и с приходи над 120 млн. лв. А след дни ще има и терен от 56 декара в престижен столичен район, за който ще плати 40 млн. лв. Явно здравният бизнес е отеснял за Михаил Тиков и той трайно се насочва към недвижимостите. Вече има три хотела, а от няколко месеца и голямо парче земя, отново на бул. "Цариградско шосе" - на мястото на сервиз "Изток, на което се планират офиси и хотел. А сградата на болницата му "Софиямед" завършва имотния му кръг с център 4-ти километър.

Недостроената сграда и печатницата зад нея, познати като комплекса ИПК "Родина", са най-едрата му покупка. Всъщност, ако се погледне на сделката като терен, тъй като сградите са недовършени или вече не могат да се използват, това е най-голямата сделка за строителен терен в София за последните три години. През 2015 г. Кирил Домусчиев продаде терен от 100 декара до "Пирогов" на турската Garanti Koza за 39 млн. евро.

Извън имотния ъгъл най-големият въпрос е дали сделката с Тиков къса 10-годишният интерес на семейството на депутата от ДПС Делян Пеевски към комплекса. Първо той и майка му придобиха печатницата отзад, поискаха непазарен бартер с НАП (тогава собственик на недовършената сграда), но не го получиха, а после с подкрепата на КТБ приватизираха и недостроената сграда.

В здравния сектор често свързват името на собственика на групата "Булфарма" д-р Михаил Тиков с ДПС и конкретно с Делян Пеевски, който е депутат от Пазарджик – града, в който Тиков има болница, хотел и строителна компания. "Бизнесът ми няма нищо общо с никой политик или бизнесмен. Компаниите са собственост на баща ми, мен и синовете ми. Единствената ми връзка с Делян Пеевски е, че рекламираме болниците си във вестниците му, както и във всички национални печатни медии", коментира Тиков.

План за събарянеЗаради дългове към КТБ частният съдебен изпълнител Стоян Якимов предлагаше за продажба недовършените сгради и терен от 15 дка на ИПК "Родина" за 18 млн. лв. с ДДС. Стартовата цена за съседния производствен комплекс на терен от близо 41 дка, където допреди няколко години се издаваха вестниците на Пеевски, беше 20.6 млн. лв. "Изток плаза" е подала оферти и за двата пакета, като по думите на Якимов компанията е предложила за имотите 50 - 100 хил. лв. над началната цена.

Единственото сигурно за бъдещето е, че бетонните недостроени кули без прозорци ще бъдат съборени, тъй като строежът е неизползваем. Сградите са били предвидени за редакции кутийки, тъй като височината на един етаж е 2.20 м. Ако започне изграждане, изолация и съвременно строителство, това ще отнеме 40 см от височината и един етаж ще бъде висок 1.80 м, което е неприемливо.

Инвеститорът ще провери каква инфраструктура минава под терена и под бившата сграда на печатницата и сегашните постройки също ще бъдат премахнати.

"Все още не сме взели решение дали да строим там нова сграда за болницата, или ще се мисли за офис сгради и жилища на този терен", коментира Тиков.
Пречка пред евентуален строеж на нова болница в София би бил мораториумът на здравната каса да сключва договори с клиники, ако в същото населено място има друга болница с подобен предмет на дейност.

По думите на Тиков половината от покупката ще е със собствени средства на групата "Булфарма", която има 27 дъщерни дружества, между които и строителна компания. Останалите средства ще са кредит от международна банка с офис в България, като компаниите от групата ползват услугите на 5 банки.

Да строим около 4-ти км

Дружеството - купувач на парцела на ИПК "Изток плаза", е собственик и на терена под болница "Софиямед", както и на други имоти в провинцията. То е дъщерно дружество на "Булфарма", която държи 51%, а останалите са на диагностично-консултативен център "Софиямед". Самата "Булфарма" е компанията майка в групата, създадена от Михаил Тиков през 1997 г. като търговец на едро с лекарства, която притежава и верига аптеки в Пещера и Пазарджик. През 2000 г. компанията участва в приватизацията на пазарджишката поликлиника, откъдето продължават инвестициите на групата в лечебни заведения. В момента холдингът притежава шест болници – в София, Пловдив, Пазарджик, Велинград, Бургас и Пещера, както и седем поликлиники, което я прави най-големият български инвеститор в болничния сектор.

Купувачът "Изток плаза" до 2010 г. е бил собственост на "Еврохолд", а след това на дружеството от групата "Синтетика". През 2011 г. семейството на Михаил Тиков влиза в компанията, първоначално чрез увеличение на капитала, а след това чрез изкупуване на акциите на "Синтетика". В момента "Изток плаза" е собственик на сградата и апаратурата на "Софиямед" и отдава на болницата помещенията и оборудването под наем. Освен това то е инвестирало в разширяването на "Софиямед", както и в строеж на бензиностанция и покрит пазар в Пазарджик, става ясно от отчетите му. За 2017 г. дружеството е разполагало с активи от 27 млн. лв.

Друго дружество от групата - "Изток плаза инвест", през миналата година е купило близкия до болницата и ИПК терен на бившия сервиз "Изток" на бул. "Цариградско шосе" 28. Парцелът е 6.5 декара с лице към булеварда. В миналото, преди кризата, фондът за дялови инвестиции с гръцки капитали Global Finance обяви, че е купил терена на сервиза за 17 млн. евро. Сега той е бил разделен и компания на Тиков е придобила зоната към булеварда, а по-рано "Артекс" е купил задната част, върху която вече има изградени жилища.

Планът е на купения от инвеститора в болници Тиков терен на бившия сервиз да се построят хотел и офиси, каза за "Капитал" източник от пазара. Неясно е за колко е придобит теренът в края на миналата година, тъй като не е класическа сделка за земя, а с цел спестяване на такси тя е станала през апорт и покупка на дружество. Оценката на въпросните 6 декара е била 2.4 млн. лв., но в отчета на компанията продавач се вижда приход от операцията от почти 11.75 млн. лв. Собственик на "Изток плаза инвест" сега е ДКЦ на пловдивската болница от групата му "Пълмед", преди дни е взето решение от 9 юли за вдигане на капитала с 9.3 млн. лв. в брой до 11.68 млн. лв. Парите ще дойдат от "Булфарма", пише в документите.


Собственикът не коментира плановете си и за терена на бившия автосервиз "Изток", нито пък дали с разчистването на терените ще се занимава строителната компания от холдинга - "Заводски строежи-ПС", Пазарджик. Тя е приватизирана през 2001 г. и има приходи 10.3 млн лв. през 2016 г. и 888 хил. лв. печалба.

Компанията вече има четиризвезден хотел в София, както и хотели в Пазарджик и Батак. Столичният обект бе придобит миналата година срещу 9.7 млн. лв.
История на недостроената соцредакция
Сградата на "Цариградско шосе" започва да се издига в средата на 80-те години, като идеята е била в нея да се намира редакцията на вестник "Работническо дело" - официозът на комунистическата партия преди 1989 г. След това е взето решение комплексът да стане редакция на всички централни вестници. Някои от тях наистина се помещават там след 1990 г., но в задната част на имота, където е и печатницата ИПК "Родина".

Недостроената сграда и печатницата дълго време са в забранителния списък за приватизация, но през 2003 г. 51% от печатницата са купени от консорциум от вестници за 6 млн. лв. През 2007 г. Петьо Блъсков продава своето участие в печатницата и издавания от него вестник "Монитор" на съвместно дружество между "Нова българска медийна група холдинг" на Ирена Кръстева, майката на Делян Пеевски, като Цветан Василев през КТБ кредитира сделката. Банката дава парите и за изкупуването на дела на останалите вестници от печатницата, която става собственост на Кръстева.

По времето на управлението на правителството на Сергей Станишев финансовото министерство, което е собственик на парцела с недостроената сграда, прави търг за завършването й и превръщането й в централа на данъчните. Печели "Главболгарстрой" с оферта от 54 млн. лв., но тогавашният министър Пламен Орешарски се отказва заради високата цена.

През 2009 г. кабинетът "Станишев" взема друго решение – да замени с Ирена Кръстева три имота на НАП в идеалния център на бул. "Дондуков", ул. "Аксаков" и ул. "6-ти септември", срещу което Кръстева се задължи да построи на мястото на недовършената редакция нова сграда, в която да се намира НАП, с площ 50 хил. кв.м. Сделката пропада с идването на ГЕРБ на власт.

Следва приватизация: през 2012 г. Кръстева е единственият кандидат за терена. Тя го купи за 20 млн. лв. с кредит от КТБ и със задължението до една година да събори или дострои двете кули. Една година след това тя обяви, че по документи 52% от сградата са демонтирани, въпреки че беше видно, че това не е така. Агенцията за приватизация й наложи неустойка от 9.6 млн. лв. (останала блокирана в КТБ при фалита й). В допълнение компаниите на майката на Пеевски не са обслужвали кредита си към КТБ и така двата имота стигнаха до синдиците на фалиралата банка.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

30 октомври 2018г.
Sofia Event Center

regal.bg/rid2018

"Retail in Detail" Transforming Retail Together: How to Adapt to the New FrontiersАкценти в програмата:


 • Персонализaция и как да разберем какви са нуждите на клиента
 • Как иновациите в технологии променят търговията на дребно
 • Как достигаме до поколението на милениълите
 • Прозрачност и устойчивост
 • Успехи на международните пазари - от местно към регионално присъствие
 • Еволюция на маркетинга - дигитален маркетинг (маркетинг чрез социални мрежи, мобилен маркетинг, и др.)

regal.bg/rid2018

Прочетете и това

Adobe купува софтуерната компания Marketo за 4.75 млрд. долара Adobe купува софтуерната компания Marketo за 4.75 млрд. долара

Това е най-голямата сделка за създателя на Рhоtоѕhор от десетилетие насам

23 сеп 2018, 362 прочитания

Wells Fargo ще съкрати персонала с до 10% 1 Wells Fargo ще съкрати персонала с до 10%

Четвъртата най-голяма американска банка предприема мерките поради финансови затруднения

22 сеп 2018, 883 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Стажове, стипендии, конкурси (17 - 23 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Уебинар: Как да изберете MBA програмата си и как да я завършите успешно

На 25 септември от 19 ч. можете да задавате въпросите си на Д-р Лесли Самози, академичен директор на MBA програмата на Шефийлдския университет

Какво да правим с визитките след GDPR

За да използвате по какъвто и да е начин данните на бизнес партньорите си, трябва да имате правно основание - съгласие или легитимен интерес - за обработването на тези данни и трябва да предоставите на лицето определена информация

Пет минути със ... Алесандро Салерно

Алесандро Салерно - мениджър "Производство" в завода за производство на електрическо оборудване ABB и финалист в последното издание на конкурса за млади бизнес лидери Next Generation 2018 на "Капитал" и "Кариери"

Кариерният форум "Кариера в България" ще се състои на 20 септември

Инициативата е предназначена за студенти, специалисти и предприемачи, които търсят кариерно развитие в България

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Краят на една ера

36-годишният Роджър Федерер прекъсна дългогодишното си партньорство с Nike и сключи 10-годишен договор с японската Uniqlo

Със София в центъра на бизнеса

Изпълнителният директор на Progress Йогеш Гупта пред "Капитал"

Новият инвеститор в "Софтуер Груп БГ"

Създаденият преди месец фонд "БрайтКап венчърс" влага 2.65 млн. евро в българската софтуерна компания

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Офис, стани, офис, немирно!

Защо е важно да седим по-малко и да се движим повече, когато сме на работа, и как да го правим правилно и ефективно

20 въпроса: Мартин Колев

Дебютната пиеса на създателя на "Софийски магьосници" прави премиера тази есен

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 38

Капитал

Брой 38 // 22.09.2018 Прочетете
Капитал PRO, Капитал Градове: Приказка за два града

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 23.09.2018 Прочетете