Tilray е първият производител на марихуана, който излиза на борсата в САЩ

Акциите на канадската компания се търгуваха за 17 долара в началото на търговията, което е над очакванията на пазара

Пазарът на марихуана се разраства и има голям потенциал, смятат анализатори
Пазарът на марихуана се разраства и има голям потенциал, смятат анализатори    ©  Reuters
Пазарът на марихуана се разраства и има голям потенциал, смятат анализатори
Пазарът на марихуана се разраства и има голям потенциал, смятат анализатори    ©  Reuters
Пазарът на марихуана възлиза на 150 млрд. долара.

Канадският производител на канабис Tilray излезе на фондовия пазар в САЩ, като акциите на групата се търгуваха за 17 долара на електронната борса Nasdaq в сряда. Това е първото първично публично предлагане на компания от сектора на голяма борса в САЩ, съобщава Financial Times.

Добро начало

Цената на акция от търговията в сряда е над предварителните очаквания за между 14 и 16 долара. По този начин компанията събра 153 млн. долара и пазарната ѝ капитализация беше 1.56 млрд. долара.

Матю Кенеди, пазарен специалист по листвания на борсата в Renaissance Capital, коментира, че сделката е важна за плановете за разрастване на пазара на канабис. Листването на фондовата борса в САЩ дава голяма публичност на компаниите.

"В САЩ набирането на капитал е много по-лесно и има различни начини за инвестиции", казва Шон Щифел, мениджър в Navy Capital. Той обясни, че Вашингтон започва "институционализиране" на инвестициите в канабис.

Двете борси - Nasdaq и NYSE, приемат компании, които вече са листнати на фондовата борса в Канада, както и фирми с бизнес за продукция или дистрибуция на канабис.

Бъдещето на индустрията

Производителят на медицинска марихуана Canopy направи двойно листване на акциите си на фондовата борса в Ню Йорк. От друга страна, конкурентът ѝ Cronus търгува книжата си на Nasdaq от февруари тази година. Nasdaq е домакин и на MTech Acquisition Corp, чиято цел е да придобива компании, свързани с пазара на канабис.

Употребата на марихуана за медицински цели е разрешена на федерално или национално ниво в 29 държави, отбелязват от Tilray. През октомври се очаква Канада да стане първата голяма индустриална страна, която да легализира употребата на марихуана от пълнолетни на федерално ниво. Към момента 180 млн. души употребяват редовно марихуана, а световният пазар на канабис, включително и нелегалният, възлиза на 150 млрд. долара годишно, показват данни на ООН.

Предоставената възможност на пазара е примамлива за купувачите, но има рискове заради законова несигурност. Кенеди обяснява, че Tilray не бележи печалба в силно конкурентна индустрия.

Канадската компания е основана през 2014 г. и ръководството вече се надява да започне да работи на печалба. През 2017 г. Tilray отчете нетна загуба от 7.8 млн. долара, а след първото тримесечие на 2018 г. тя беше 5.2 млн. долара.