По-високите разходи за заплати понижиха печалбата на Ryanair

По-високите цени на петрола и по-ниските цени на билетите също са се отразили на финансовия резултат на авиокомпанията

През второто тримесечие печалбата се е свила с близо 20%
През второто тримесечие печалбата се е свила с близо 20%    ©  Reuters
През второто тримесечие печалбата се е свила с близо 20%
През второто тримесечие печалбата се е свила с близо 20%    ©  Reuters

Ирландският нискобюджетен авиопревозвач Ryanair обяви, че печалбата през второто тримесечие е намаляла в резултат на по-високите разходи за заплати, а компанията е изправена пред стачки на персонала за по-добро заплащане и условия на труд, съобщава BBC.

Увеличаващите се разходи

По-високите цени на петрола и понижаването на цените на билетите също са изиграли важна роля за понижението на печалбата в периода от април до юни с почти 20% до 319 млн. евро.

Ryanair е изправена пред нови стачки през следващите няколко дни. Пилотите в Дъблин ще протестират във вторник, а по-късно тази седмица протести ще има и в други страна в Европа.

От Ryanair добавиха също, че средните цени на билетите през лятото ще бъдат по-ниски от очакваното. Това се дължи на сериозната конкуренция, горещата вълна в Северна Европа и несигурността, причинена от стачките на персонала.

Авиокомпанията съобщи, че разходите за персонал са се увеличили с 34% поради 20% увеличение на пилотното заплащане, 9% повече полетни часове и 3% общо увеличение на заплатите за персонала, който не е на полетите.

Компанията обаче очаква да покрие прогнозите си за годишна печалба в диапазона 1.25 -1.35 млрд. евро. Акционерите обаче са разочаровани и акциите се понижиха с 5% в понеделник.

Стачките на персонала

Персоналът на авиокомпанията продължава да се бори за по-добри заплати и условия на труд. Ирландските пилоти проведоха две 24-часови стачки, като във вторник излизат отново на протест.

Освен това тази седмица 300 от дневните 2400 полета ще бъдат анулирани в четвъртък и петък поради стачки на кабинния екипаж в Испания, Португалия, Италия и Белгия.

"Въпреки че продължаваме да работим активно с пилотните и кабинните екипажи в цяла Европа, очакваме още удари през най-натоварения летен период", заяви главният изпълнителен директор Майкъл О'Лиъри.

Brexit предупреждението

Авиокомпанията също така заяви, че е загрижена за опасността от твърд Brexit, предупреждавайки, че рискът от това е "подценен".

"Може да бъдем принудени да ограничим правото на глас на всички акционери извън Европейския съюз, в случай че се стигне до "твърд" Brexit, за да гарантираме, че Ryanair остава мажоритарна собственост на акционерите от ЕС", предупреждават още от авиокомпанията.

Още от Капитал