"Теленор" от днес е чешки. Със сръбски мениджър

Дружеството ще се представлява и управлява от досегашния прокурист Владимир Радойчич. В борда влязоха и двама чехи

Ден след като сделката за придобиване на "Теленор България" от страна на чешката PPF Group бе официално одобрена от Европейската комисия, компанията подаде документи, за да се впише като нов едноличен собственик и да назначи свое ръководство. Това става ясно от документи, внесени от "Теленор България" в Търговския регистър.

Новият собственик е взел решението да освободи от длъжност всички досегашни членове на съвета на директорите. До момента в него влизаха норвежците Анне Флагщат, Вегард Торенсен, Александра Райх, Оле-Бьорн Шилстед (който беше и изпълнителен директор) и Оле-Якоб Бел. Сега броят се свива до три и на позициите са избрани Владимир Радойчич и чехите Ян Хануш и Марек Слачик.

Кои са новите имена

Владимир Радойчич до момента беше прокурист и технически директор в българския "Теленор", като същевременно заема тази позиция (на СТО) в Telenor и за Централна и Източна Европа. В България той е директор от май 2015 г. насам, а в ЦИЕ – от март 2017 г. Преди това е работил на различни длъжности в България и Сърбия, като общият му стаж в Telenor надхвърля 18 години, сочи биографията му в LinkedIn. В Търговския регистър е внесен и протокол от общо събрание за освобождаването му като досегашен прокурист на дружеството. Отсега нататък той ще действа като "изпълнителен член" на дружеството и ще може да представлява "Теленор България" заедно с един от другите двама членове Ян Хануш или Марек Слачик.

Ян Хануш и Марек Слачик са част от телекомуникационния отдел на PPF Group. Според данни от обществените им профили в LinkedIn Хануш е в компанията от ноември 2017 г., а до март 2018 г. е работил по координирането на сделките по закупуването на бизнеса на Telenor в България, Сърбия, Черна гора и Унгария. В момента според биографията му отговаря за търговската дейност и човешките ресурси на телекомуникационния отдел. Преди да стане част от PPF, Хануш е работил предимно в чешки компании в хранителния сектор.

Марек Слачик е в PPF от юли 2018 г., като заема позицията търговски директор по телекомуникационните въпроси. Преди това той е бил на същата позиция в руския телеком Beeline от септември 2016 до юли 2018 г. Най-дълго време Слачик е прекарал в Telenor, където е работил 7 години между 2009 и 2016 г. Работил като маркетинг директор в Норвегия, Швеция и Сърбия, а между 2012 и 2015 г. е бил изпълнителен директор на датското подразделение на компанията.

Общата сметка: над 3 млрд. евро

Според други документи, внесени в Търговския регистър, PPF ще плати на Telenor общо 2.75 млрд. евро. Те ще бъдат платени в брой при приключване на сделката, а като допълнение ще бъдат преведени още 400 млн. евро за период от четири години при постигане на определени условия. В документите не се отбелязва каква е цената на българското звено, но според изчисления на "Капитал" стойността на компанията е малко над 800 млн. евро.

Освен приемствеността в ръководството за българското дружество поне на първо време няма да има особени промени. Например ще се запази името, което говори, че в близките години е възможна нова смяна в собствеността, казват източници на "Капитал".