"Градус" ще се търгува на борсата от 6 август

Компанията набра в първично предлагане над 80 млн. лв. през юни, а сега акциите се качват и на вторичния пазар

От другата седмица ще се разбере дали новата компания ще вдигне градуса на борсата
От другата седмица ще се разбере дали новата компания ще вдигне градуса на борсата    ©  Анелия Николова
От другата седмица ще се разбере дали новата компания ще вдигне градуса на борсата
От другата седмица ще се разбере дали новата компания ще вдигне градуса на борсата    ©  Анелия Николова

Търговията с акциите на производителя на пилешко месо и продукти "Градус" ще започне в понеделник на 6 август. Това става ясно от решение на съвета на директорите на БФБ. Размерът на емисията е 243.5 млн. лв., а индикативната цена е 1.8 лв. на акция. Толкова беше и стойността, при която беше реализираното първично публично предлагане на компанията от Стара Загора. При тези параметри капитализацията й е 438 мнл. лв.

"Градус" направи най-голямото IPO за последните 10 години и второто в историята на местния пазар листване по привличане на средства – 81 млн. лв., като половината от тях постъпиха в дружеството чрез увеличение на капитала, а останалите отидоха в основателите – братята Иван и Лука Ангелови.

В операцията се включиха общо над хиляда институционални и малки инвеститори, които купиха акции в двата дни на предлагането (18 и 19 юни) в над 1400 сделки. Успехът беше гарантиран и от участието на няколко големи играча - български пенсионни фондове, без които предлагането нямаше да бъде успешно.

Качването за търговия на борсата е интересно, тъй като ще покаже какъв е интересът на пазара след първичното предлагане и в каква посока ще поеме цената. Освен това от ръководството заявиха, че има обещание от чужди фонове да придобият акции на вторичния пазар.

Листването на "Градус" определено е събитието на капиталовия пазар през тази година. Акциите тръгват за вторична търговия в летаргичния летен сезон и на фона на доста слаба борса, чийто основен индекс Sofix е надолу от началото на годината с над 7%.

Още от Капитал