Как американските санкции срещу Иран влияят на европейските компании

Повечето фирми прекратяват операциите си в Техеран

Американският президент Доналд Тръмп отново подчерта: Всеки, който прави бизнес с Иран, няма да прави бизнес със Съединените щати
Американският президент Доналд Тръмп отново подчерта: Всеки, който прави бизнес с Иран, няма да прави бизнес със Съединените щати    ©  Reuters
Американският президент Доналд Тръмп отново подчерта: Всеки, който прави бизнес с Иран, няма да прави бизнес със Съединените щати
Американският президент Доналд Тръмп отново подчерта: Всеки, който прави бизнес с Иран, няма да прави бизнес със Съединените щати    ©  Reuters

Новите санкции срещу Иран влязоха в сила във вторник, а американският президент Доналд Тръмп заяви, че "всеки, който прави бизнес с Иран, няма да прави бизнес със Съединените щати". През май Вашингтон се оттегли от ядреното споразумение и новите мерки се очаква да ударят иранската икономика. Това рефлектира върху европейски компании, които през изминалите години са правили повече бизнес с Иран, отколкото със САЩ, но сега са различно настроени.

Няколко дни след влизането в сила на новите мерки редица компании вече обявиха решенията си за замразяване или прекратяване на дейността си в Иран, съобщава Reuters. Други предпочитат да видят как ще се развият събитията, има и такива, чиято дейност засега няма да пострада.

1. Hаldor Topsoe

Датската инженерингова компания, която е и един от водещите световни производители на индустриални катализатори, съобщи, че ще съкрати около 200 работници. Това е около 8% от общия персонал от 2700 служители.

2. Stadler Rail

Швейцарската железопътна компания се отказва от плановете си да достави мотриси за новото метро в Техеран. "Като част от международната си програма Stadler отправи предложение към Иранската организация за развитие и преустройство (IDRO) и подписа писмо, чрез което потвърждава намеренията си, през февруари. Сега ще се въздържим от този план и замразяваме проекта", се казва в изявление на компанията. Според публикации компанията е поела ангажимент да достави 960 мотриси за метрото, а сделката се оценяваше на 1.4 млрд. долара.

3. Daimler

Германският автопроизводител се отказа да разшири бизнеса си в Иран. "Решихме да прекратим вече ограничените си дейности в Иран в съответствие с прилаганите санкции", заявиха от компанията. Daimler има и съвместно предприятие с иранския производител на автомобили Iran Khodro, за да произвежда и продава камиони от марката Mercedes-Benz в страната

4. PSA и Renault

Производителят на марката Peugeot предприе стъпки по прекратяването на съвместната си дейност в Иран през юни, докато конкурентът му Renault заяви, че ще се придържа към режима на санкциите. И двете компании трябваше да прекратят дейността си там до 6 август. Говорител на Renault каза, че няма какво повече да допълни от изявлението на главния ѝ оперативен директор Тиери Болоре пред анализатори: "Тъй като се съобразяваме изцяло с американските санкции, е нормално да спрем да се развиваме в Иран."

След като ядреното споразумение беше прието през 2015 г., PSA и Renault предприеха нови производствени сделки, за да подобрят партньорството си с Техеран. PSA подписа договори за 700 млн. евро, a Renault инвестира в нов завод, за да увеличи производството си до 350 хил. превозни средства годишно.

5. Total

Компанията заяви, че ще прекрати газовия проект за милиарди долари South Pars, ако пострада от санкциите. Френският финансов министър Бруно лцо Мер настояваше рестрикциите да не обхванат проекта, но предложението му беше отхвърлено от други френски компании. Миналата година Total сключи договор за разработването на втора фаза от South Pars с първоначална инвестиция от 1 млрд. долара и още не е обявил какво възнамерява да прави с дела си от 30% в случай на изтегляне. Компанията трябва да прекрати дейността си в Иран до 4 ноември.

6. ATR

Самолетостроителната компания ATR потвърди на 6 август, че е приела да предостави още 5 самолета на IranAir, преди Вашингтон да наложи новите санкции, но все още среща трудности от страна на Вашингтон, за да получи разрешително за още 7 по поръчка.

7. Sanofi

Производителят на лекарства заяви, че ще каже, ако усети проблеми заради санкциите за операциите си в Иран. По-рано през 2016 г. компанията обяви, че е подписала меморандум за разбирателство с Иран, за да осигури дейността си там. Лекарствата не пострадаха от новите рестрикции, въпреки че вносът на други продукти беше затруднен.

8. Roche

"Ще продължим да следим ситуацията отблизо, за да оценим влиянието на нововъведените икономически санкции, и ще продължим да работим, за се уверим, че на потребителите в Иран им се доставят нашите иновативни лекарства, диагностика и диабетични продукти", се казва в изявление не швейцарската компания за лекарства.

9. Nestle

Nestle не усеща пряко влияние от новите тарифи на САЩ срещу Иран. Производителят храни и напитки има офис в Техеран и две фабрики - една в Казвин, където произвежда зърнени продукти, и фабрика за бутилирана вода в Полур. Компанията има 818 служители и внася ограничена гама суровини от чужбина.