С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
12 авг 2018, 15:18, 6730 прочитания

Защо проблемите пред турската икономика се задълбочават?

Анкара обяви, че ще свива разходите и очаква много по-слаб растеж през 2019 г.

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Турското индустриално производство достигна 9-годишно дъно

Икономистите виждат сигнали за рецесия

2 окт 2018

Германия обмисля да предложи финансова помощ на Турция

Притесненията са за разрастване на кризата, която ще дестабилизира района и ще доведе до нова мигрантска вълна

29 авг 2018

Финансовата буря на Турция

Турция е пред финансов колапс. Сривът на лирата до рекордно дъно събуди страхове, че това може да е предвестник на нова криза на развиващите се пазари

17 авг 2018

Грешният залог на Ердоган

Не за пръв път между Анкара и Вашингтон прехвърчат искри, но усещането е, че този път турският президент не прецени добре докъде може да стигне

16 авг 2018

Турция ограничи възможностите да се залага на спад на лирата

Централната банка облекчи правилата за преструктуриране на проблемни заеми

16 авг 2018

Как се отразява сривът на лирата на турския бизнес

Компаниите в строителството, недвижимите имоти и енергетиката се борят със слабата лира, а банките, които ги финансират, също са в затруднение

15 авг 2018

Икономиката на България забавя темпа си на растеж до 3.4%

Основният двигател продължава да е потреблението, а рискът е то да се понижи заради растящата инфлация

14 авг 2018

САЩ удвояват митата за стоманата и алуминия от Турция

Тръмп разреши повишение на тарифите върху вноса от Анкара, Ердоган призова гражданите да обменят доларите и златото за лири

10 авг 2018

Турската лира е в положение на свободно падане

Днес валутата поевтиня с 13%, ЕЦБ смята, че европейски банки са изложени на риск

10 авг 2018

Ядреният бутон на Меркел

В ерата на Доналд Тръмп идеята за Германия с атомна бомба вече не е немислима

10 авг 2018

Какви са вариантите пред Турската централна банка след срива на лирата

Задълбочаващата се криза в Турция засилва притесненията относно ефекта върху банките и основни потребителски стоки

10 авг 2018
Цялостното представяне на турската икономика значително се влоши през последните месеци. Това се дължи на серия от неефективни политически и икономически решения. Проблемите се задълбочиха дотолкова през последните месеци, че някои пазарни участници дори започнаха да говорят за намеса от страна на Международния валутен фонд, пише Bloomberg. Вероятно до сериозно обсъждане на външна намеса в турските икономически дела обаче би се стигнало едва ако обявените мерки в края на седмицата не дадат резултат и не позволят стабилизирането на лирата без промяна в лихвените проценти. Някои специалисти се притесняват, че преизбраният през юни президент Реджеп Тайип Ердоган може да въведе контрол върху капиталовите потоци.

Ако се задълбочат, икономическите проблеми в Турция могат да се отразят и на българската икономика, защото съседката ни е един от най-големите ни търговски партньори.


Свиване на разходите и по-нисък растеж

В петък финансовият министър Берат Албайрак заяви, че Турция планира да намали държавните разходи с 5.6 млрд. долара до края на година и да увеличи доверието в националната валута, съобщава Reuters. Той представи новия икономически план на страната, от който обаче не става много ясно какви конкретни стъпки ще бъдат предприети, за да се стабилизира лирата, която се срина с близо 20% в петък, и да се решат икономическите проблеми и недоверието на инвеститорите. От началото на годината националната валута е поевтиняла с близо 40%.

Албайрак, който е зет на президента Ердоган, заяви, че правителството ще приеме нов икономически подход при президентската система на управление, който ще бъде устойчив и ще се базира на "стратегически начин на мислене", но не даде повече подробности по какъв начин ще се случи това. От думите му става ясно, че ключов принцип ще е възстановяването на бюджетния баланс и подобряването на неговото качество. Освен това ще бъде даден приоритет на структурните реформи, но министърът и тук не беше конкретен."Ще действаме по-ефективно, ще повишим доверието в турската лира и ще реагираме решително на (външни) влияния на пазарите. Ще се борим с инфлацията, ще работим над бюджетната и финансова дисциплина и в края на годината ще спестим в бюджета за 2018 г. 35 млрд. лири (5.6 млрд. долара)", каза той.
Според министъра до 2019 г. Турция ще е завършила първата фаза на ребалансирането на икономиката, без да обясни какво точно има предвид. Втората фаза на новия подход в икономиката ще е насочена към устойчив растеж, а третата - към по-справедливо разпределение на средства.

Най-сигурно от плана на финансовия министър изглежда това, че Турция ще има значително по-нисък растеж през следващата година. В съобщение на финансовото министерство се казва, че новият пакет икономически стъпки цели да осигури икономически растеж от 3-4% през 2019 г. (при 7.4% през първото тримесечие и през 2017 г.) и да понижи нивото на инфлацията до едноцифрена стойност. Също така ще бъдат положени усилия бюджетният дефицит да бъде намален до около 1.5% от БВП.

Къде обаче са проблемите на турската икономика, след като години наред тя отчиташе сериозен икономически растеж.

Какво се обърка в турската икономика?

От години турската икономика се радва на мощен икономически растеж, подобен на китайския и индийския. За разлика от Китай обаче, където икономиката е задвижвана предимно от реинвестиции поради постоянния търговски излишък, турската икономика беше задвижвана от непрекъснат поток от чуждестранни инвестиции, като по този начин се акумулира голямо количество дългове, обезпечени предимно в долари и евро. Тази основа на икономическия растеж в Турция прояви определен дефект, след като централните банки постепенно прекратиха експанзивните си политики и започнаха да увеличават лихвените проценти, което затрудни обслужването на турските заеми. На свой ред това подтикна инвеститорите да изтеглят част от средствата си от развиващата се икономика, което доведе до обезценяване на турската лира. Това допълнително затрудни обслужването на заемите, като затвори низходящия цикъл на икономиката.

Как изглеждат нещата в момента?

Цялостното представяне на турската икономика не изглежда оптимистично в момента. Инфлацията в страната е 15%, или около три пъти над целевите нива на централната банка, а доходността по държавните облигации е рекордно висока. Наред с това лирата продължава своето низходящо движение, което оказва допълнителна тежест върху покупателната способност на домакинствата и върху отчетите на компаниите. Негативният ефект на по-евтината турска валута се усеща и в корпоративните заеми, чието обслужване става все по-трудно.
Политическата позиция на президента Ердоган остава двусмислена. От една страна, президентът е принуден да се съгласи централната банка да продължи да увеличава лихвените проценти, за да забави девалоризацията на лирата. От друга обаче, по-високите лихвени проценти затрудняват осъществяването на характерните за Ердоган мащабни инфраструктурни проекти.

Защо доходността на държавните облигации е рекордно висока?

Доходността по десетгодишните държавни облигации достигна рекордно високите 20%, което определи Турция като една от най-малко привлекателните дестинации за инвестиции в ДЦК. Вероятно основната от причините за това е, че инвеститорите се опасяват от икономическата обстановка в страната. Дефицитът по текущата сметка на Турция възлиза на над 6% от брутния вътрешен продукт за тази година, което оправдава и постоянната нужда от външно финансиране.

С оглед на това политиките на Ердоган бяха насочени именно към третирането на най-сериозния проблем за инвеститорите – инфлацията. Въпреки че Турската централна банка е увеличила основните лихвени проценти с 500 базисни пункта от април, за момента усилията й да овладее инфлацията в страната остават без резултат.

Защо лирата поевтинява?

Условията за обезценяването на лирата възникнаха още през 2016 г. след неуспешния опит за държавен преврат срещу президента Ердоган и нарастващото международно напрежение, но вероятно основният фактор зад поевтиняването на лирата е ориентираната към икономически растеж политика на държавната администрация. От вече няколко години в Турция преследват високи темпове на растеж, които обаче са свързани с увеличаването на държавните разходи и консумацията, които задвижват инфлацията.

Естеството на този проблем обаче не се изчерпва със затрудняването на обслужването на дълговете, защото обезценяването на националната валута оказва смесено влияние върху позицията на Турция в международната търговия. Макар високата инфлация да прави турския износ по-привлекателен, тя оказва допълнителна тежест върху вноса на ключови стоки и услуги. С оглед на това инфлационният въпрос е от водещо значение за властите в момента.

Повечето централни банки биха се справили с инфлацията, като увеличат лихвените проценти, преди валутата да започне да се обезценява – конвенционална предпазна мярка, когато цените се покачват твърде бързо. Инвеститорите в Турция обаче вярват, че ръцете на Турската централна банка бяха вързани от Ердоган, който открито се обяви срещу повишаването на лихвените проценти, очевидно имайки свои собствени възгледи за причините за инфлацията. Поради това, когато централната банка все пак взе решение да предприеме действия за ограничаването на инфлацията, проблемът вече се беше задълбочил.

Какви са икономическите възгледи на Ердоган?

Ердоган неколкократно е изразявал възгледи, които противоречат на конвенционалната икономическа теория. Според президента високите лихвени проценти всъщност стоят в основата на високата инфлация. С оглед на това президентът многократно е призовавал към по-ниски лихви в моменти, когато икономистите единодушно смятат, че те трябва да бъдат по-високи. Наред с това президентът няколко пъти приравни по-високите разходи за финансиране с опит да се експлоатира Турция. За Ердоган това е не само икономически аргумент, но също така е част и от неговата стратегия да спечели лоялността на гласоподавателите. Неговият политически успех беше изграден главно чрез обещания и реални икономически ползи за нарастващата средна класа. Президентът използва изпълнението на мегапроекти, за да създаде работни места и да покаже нарастващия потенциал на Турция.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Какво друго по света: няколко любопитни идеи Какво друго по света: няколко любопитни идеи

Електрически Harley-Davidson; Британски фирми слагат чипове на служителите; "Бебешкият SpaceX" вече прави бизнес

16 ное 2018, 1105 прочитания

Защо се задавя германският мотор 1 Защо се задавя германският мотор

Германия трябва да използва момента да се подготви за пренастройване на икономиката си сега, докато растежът още е солиден и демографската криза не се усеща силно

16 ное 2018, 1364 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Свят" Затваряне
Саудитска Арабия разпродава канадските си активи

Рияд замрази търговските си отношения с Отава, а напрежението между двете страни ескалира

Проверките на банките: Отново под стрес

Влизането на България в единния европейски надзор ще мине през проверка от ЕЦБ на шест български банки

Защо Брюксел вдигна ръце от България

Основната причина за провала на мониторинга е, че ЕК просто нямаше достатъчно правомощия да наложи промените.

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Звезда и половина

Историкът Уилям Юинг за ретроспективата на легендарния фотограф Арнолд Нюман в София

Живот след живота

Режисьорката Петя Накова за новия си роман, в който документира битката с рака на гърдата

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 46

Капитал

Брой 46 // 17.11.2018 Прочетете
Капитал PRO, Тема на броя: Ще удържи ли Борисов властта

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 16.11.2018 Прочетете