IKEA ще използва само еко материали до 2030 г.

Общо IKEA разполага с 418 магазина на 49-те си пазара

IKEA ще използва само еко материали до 2030 г.

Мебелният гигант се стреми да намали големите количества парникови газови и да удължи издръжливостта на продуктите си

4462 прочитания

Общо IKEA разполага с 418 магазина на 49-те си пазара

© Reuters


Най-голямата верига за мебели в света - шведската IKEA, си е поставила амбициозната цел да използва само възобновяеми и рециклирани материали за продуктите си до 2030 г. Целта е по този начин компанията да намали въздействието си върху околната среда, съобщава Reuters на фона на все по-тревожните климатични проблеми.

Стратегията

Inter IKEA, собственикът на марката, известна най-вече с мебелите си на достъпна цена, обяви, че се стреми да ограничи климатичното въздействие на всеки от продуктите си с повече от две трети до края на следващото десетилетие. В момента 60% от използваните материали са възобновяеми и 10% от рециклирани, твърди представител на компанията майка.

"Благодарение на нашия размер и обхват имаме възможността да вдъхновим и да дадем възможност на повече от един милиард души да живеят по-добре", заяви изпълнителният директор на Inter IKEA- Торбьорн Льоф по случай обявената стратегия за устойчивост на компанията до 2030 г. "Решени сме да поемем водеща роля, като работим заедно с всеки - от доставчици на суровини, както и с нашите клиенти и партньори", добавя той.

Промени за по-екологична среда

В IKEA суровините произвеждат най-големи количества парникови газове и компанията се стреми както да удължи потенциалната издръжливост на продуктите си, така и да се възползва от възможността да ограничи негативното си влияние върху околната среда. Този неин ход е само една част от амбициозната стратегия на компанията - People and Planet Positive, която предвижда промени в начина, по който функционира бизнесът ѝ. Компанията се стреми да включи принципите на кръговата икономика в цялата си верига доставки, пише Climate Action.

Веригата получи награда за принос за околната среда на тазгодишния Световен икономически форум заради интензивната си работа за намаляване на въглеродните си емисии. Компанията се стреми да осъществи преход към чиста енергия, а в последния си доклад за устойчивостта си подробно описва как в момента използва 73% възобновяема енергия в глобалния си бизнес.

Какво ще направи компанията

Веригата магазини ще спре да употребява нерециклирана пластмаса и ще замени лепилото си с по-екологично. Също така в своите ресторанти ще предлага и повече вегетарианска храна, споделя още изпълнителният директор.

Inter IKEA обяви и че ще спре да предлага всичките си пластмасови продукти за еднократна употреба както в ресторантите, така и в магазините си до 2020 г. и че обмисля продажбата на домашни слънчеви батерии на 29 пазара до 2025 г.

Общо IKEA разполага с 418 магазина на 49-те си пазара, включително и България. Компанията постави за цел пред магазините от веригата да намалят климатичното въздействие на операциите си с 80% до 2030 г. в сравнение с 2016 г, като част от Инициативата за научни цели (SBT) - това е сътрудничество между Проекта за измерване на въглерода (CDP), Института за световни ресурси (WRI), Световния фонд за природата (WWFN) и Глобалния договор на ООН.

За пример

Inter IKEA става част от все по-големия списък от световни компании, които се стремят да направят дейностите си по-екологично съобразни, въпреки че има колебания дали достатъчно от тях са предприели действия, или трябва да положат повече усилия. Най-големите 250 листнати компании в света са отговорни за една трета от всички емисии на парникови газове, но малко са тези от тях, които се целят да спрат това отрицателно въздействие, заключава финансово проучване на Reuters.

IKEA ще изкупува обратно използвани мебели в Германия

IKEA започва да изкупува обратно използвани мебели, като първоначално това ще става в пет магазина в Германия. В тях от 1 септември клиентите ще могат да предлагат своите ненужни употребявани мебели, обявиха от компанията. Цената може да бъде договорена предварително през интернет и след това клиентът ще получи ваучер за стоки за договорената сума. От веригата смятат, че по този начин ще допринесат за устойчивото потребление. В рамките на инициативата Ikea планира да приема само стоки в "перфектно до добро състояние". След това продуктите ще се предлагат на пазарите без допълнително заплащане, но с допълнителен ДДС.

Ако фазата на тестване е успешна, моделът ще бъде приложен и в другите магазини на IKEA в страната. Тoй вече е въведен в Швейцария и Австрия.

Най-голямата верига за мебели в света - шведската IKEA, си е поставила амбициозната цел да използва само възобновяеми и рециклирани материали за продуктите си до 2030 г. Целта е по този начин компанията да намали въздействието си върху околната среда, съобщава Reuters на фона на все по-тревожните климатични проблеми.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход