🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фалирал кипърски застраховател остави 275 хил. без "Гражданска отговорност"

ЗК "Олимпик" продаваше застраховки в България чрез местния си клон, а лицензът й бе отнет през май

С "изгарянето" на близо 275 хил. полици за клиентите би следвало вече да има стимул да търсят надежден застраховател, а не този, предлагащ най-ниска цена
С "изгарянето" на близо 275 хил. полици за клиентите би следвало вече да има стимул да търсят надежден застраховател, а не този, предлагащ най-ниска цена
С "изгарянето" на близо 275 хил. полици за клиентите би следвало вече да има стимул да търсят надежден застраховател, а не този, предлагащ най-ниска цена    ©  Юлия Лазарова
С "изгарянето" на близо 275 хил. полици за клиентите би следвало вече да има стимул да търсят надежден застраховател, а не този, предлагащ най-ниска цена    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Близо 275 хил. шофьори в България се оказаха с прекратени застраховки "Гражданска отговорност" заради отнемането на лиценза на кипърската "Олимпик". Чрез клона си в България и благодарение на ниските цени, които предлагаше за задължителната полица, компанията успя да завземе 9.2% пазарен дял по данни на КФН към май. Сега окончателното й затваряне заради неплатежоспособност доведе до сложен казус, от който потърпевши са потребителите. До 18 август всеки застрахован в "Олимпик" ще трябва да купи нова застраховка, а ако до тогава причини катастрофа, разходите по щетите ще са за негова сметка.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

15 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  desodanov avatar :-@
  desodanov
  • - 1
  • + 7

  Интересно къде са парите, събирани за ГФ. При този обем полици те са ок. 3 мил. на година. И КФН и ГФ са могли да усрановят тяхната липса с едно обаждане. КТБ2

  Нередност?
 • 2
  kireto avatar :-P
  Кирето
  • - 1
  • + 3

  .....С "изгарянето" на близо 275 хил. полици за клиентите би следвало вече да има стимул да търсят надежден застраховател, а не този, предлагащ най-ниска цена.....
  ----------
  Ахахах, това е несериозно...
  Кой е надежден?
  Или бай Петко от Костинброд, преди да си направи ГО, ще се запознае с финансовото състояние на застрахователя и тогава ще си сключва застраховката?
  При положение, че при нещо задължително всеки търси ниска цена...
  Винаги е изцяло в регулаторните органи, защот са допуснали да не внася вноски към ГФ.
  Нали са поднадзорни лица на КФН, а тя от своя страна учтиво е проспала нарушенията, а?

  Нередност?
 • 3
  daks avatar :-|
  ДАКС
  • + 1

  Такава дивашка неуреденост ......
  Застраховател продава задължитлени застраховки в България и издава талони за Гаранционен Фонд и Гражданска отговорност, но някак не бил лицензиран в България и Гаранционния фонд не покривал неговите застраховки. И това продължавало едни 20-тина години?!?
  Това ако е вярно много хора са за затвора. Ама много, и за дълго.

  Нередност?
 • 4
  daks avatar :-|
  ДАКС
  • + 1

  На фона на тексттовете от Кодекс, аргументациите в статията ми изглеждан несъстоятелни. Нои нека всеки да си прочете.

  Гарантирани от Обезпечителния фонд лица

  Чл. 564. (1) Обезпечителният фонд гарантира вземанията на всички лица по застраховките, определени в чл. 565, ал. 2.

  (2) В случай на прехвърляне на портфейл от договори по раздел I от приложение № 1 от квестори на застраховател по реда на чл. 599, ал. 2 комисията може с решение да задължи Гаранционния фонд да финансира недостиг на средства за покритие на технически резерви на застрахователя до гарантирания размер по чл. 565, ал. 2.  Гарантирани от Обезпечителния фонд вземания към застраховател в несъстоятелност  Чл. 565. (1) При условията на този кодекс се гарантират вземанията на лицата по чл. 564, ал. 1 при несъстоятелност на:

  1. застраховател със седалище в Република България;

  2. клон на застраховател от трета държава, регистриран в Република България само за извършваната чрез клона дейност в страната.

  (2) Гарантират се всички застрахователни вземания по ал. 1 на лицата по чл. 564, произтичащи от застрахователен договор за задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, задължителна застраховка "Злополука" на пътниците и за застраховка по раздел I от приложение № 1, както следва:

  1. по задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, задължителна застраховка "Злополука" на пътниците – в пълен размер до размера на минималната задължителна застрахователна сума, установена с този кодекс;

  2. по застраховките по раздел I от приложение № 1 на едно лице в един застраховател независимо от броя на вземанията на оправомощеното лице и размера им – до 196 000 лв.

  (3) Вземанията за лихва за забава на застрахователя по изискуеми застрахователни вземания не се гарантират.

  (4) За целите на ал. 2 за застрахователни вземания се смятат вземанията по смисъла на чл. 602, ал. 3.

  (5) В случаите на плащане от страна на бюрото по чл. 506 вместо застраховател в несъстоятелност по чл. 565, ал. 1 в полза на лица по ал. 2 за събития, възникнали извън територията на Република България, за бюрото възниква вземане към Гаранционния фонд при условията и по реда на тази част.  Изключения  Чл. 566. (1) В случай на несъстоятелност на застраховател не се изплащат гарантирани застрахователни вземания по чл. 565, ал. 2 на:

  1. лица, притежаващи акции, които им осигуряват 1 или повече от 1 на сто от гласовете в общото събрание на застрахователя;

  2. членовете на управителните и контролните органи на застрахователя, на управителя на клона на застрахователя от трета държава, регистриран в Република България, както и на други лица, които са били оправомощени да управляват или представляват застрахователя или клона на застрахователя от трета държава, регистриран в Република България;

  3. ръководителя и служителите във функцията за съответствие, функцията за вътрешен одит на застрахователя и на регистрираните одитори, избрани по установения в закона ред да заверят годишния отчет на застрахователя;

  4. лица, които са свързани със застрахователя, на лица, които са участващи в застрахователя, и на лица, които са свързани с лица, участващи в застрахователя, както и на лица по т. 1 – 3 в такива лица;

  5. лица, които са отговорни за неплатежоспособността на застрахователя или са се облагодетелствали от нея;

  6. съпрузите, роднините по права и по съребрена линия до втора степен включително, на физически лица по т. 1 – 5.

  (2) Не се предоставя гаранция относно застрахователни вземания, възникнали или свързани със сделки и действия, представляващи изпиране на пари по смисъла на чл. 2 от Закона за мерките срещу изпирането на пари и финансиране на тероризъм по смисъла на Закона за мерките срещу финансирането на тероризма, ако деецът е осъден с влязла в сила присъда.

  (3) Обстоятелствата, обуславящи изключенията по ал. 1 и 2, се установяват към датата на решението на комисията за отнемане на издадения лиценз за извършване на застраховане.

  Нередност?
 • 5
  skyfighter avatar :-|
  skyfighter
  • + 4

  Доколкото знам Олимпик си е родно творение и приключи по много познат роден начин. Останалото няма нужда от коментар, важна е "стабилността".

  Нередност?
 • 6
  kratun.ko avatar :-|
  kratun.ko
  • - 1
  • + 2

  Извинете моля, наличието на държавен лиценз не е ли гаранция за читавост на компанията? Защо аз да трябва да правя одит на един застраховател преди да сключа ГО при него? Каква е тази групова безотговорност, дето се опитват да ни пробутат за нещо нормално? Държавата да си оправя бакиите. Всеки от тези шофьори законопослушно е сключил застраховка. Аз не бих си платил втори път.

  Нередност?
 • 7
  crusible avatar :-?
  crusible

  Тоест, излиза, че нашият гаранционен фонд следва да покрие полиците на застрахованите, а пък след това трябва да си "иска" парите от кипърския гаранционен фонд къде са постъпвали отчисленията от премийния приход?

  Нередност?
 • 8
  desodanov avatar :-|
  desodanov
  • + 2

  За съжаление Кодексът покрива случаи на фалит на чужд застраховател ако е клон. Олимпик е действал по системата на Свобода на предоставяне на услуги/установяване, коятп е т. нар. единен паспорт на финансовите предприятия в ЕС. Наистина има нещо като "дупка" в законовата уредба, но почти всички останали членове на ЕС са я уредили с едно доброволно споразумение между Гаранционните си фондове от 2008. По неясни причини, нашите не са страна по него и не са го подписали. В момента се прави 5 редакция на Моторната директива, която да урежда случаи като Олимпик. Въпросът е, защо са спали КФН/ГФ и къде са отчисленията по всяка полица.

  Нередност?
 • 9
  billybadboy avatar :-|
  billybadboy
  • + 4

  До коментар [#1] от "desodanov":

  До колкото разбрах с полиците на Олимпик са давали зелените талончета за ГФ. Отзад си ги има като застраховател. Само дето 10 год. не са плащали към ГФ. И сега КФН постановява, че реално полиците са без покритие и не подлежат на обезщетение при щета от ГФ.

  Пародия на държава!

  Нередност?
 • 10
  billybadboy avatar :-|
  billybadboy
  • + 1

  Капитал. Питайте къде са парите отчислени за ГФ? Защо след като са давани Контролни Талони, парите не са отчислявани в ГФ. Кой не си е свършил работата? Ако са в Кипърския ГФ защо няма двустранно споразумение между фондовете. Разровете се и в собствеността на Олимпик и вижте кой е фактическия собственик.

  Нередност?
Нов коментар