С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
1 15 авг 2018, 14:20, 5226 прочитания

Най-големите компании за горива: Заредени с нови сили

Поскъпването на петрола наля повече приходи за топ 25 в сектора. Лидерите подеха наново инициативата за регулиране на пазара

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Статията е част от класацията "Капитал 100". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат на www.capital.bg/k100/buy/.
Значими сделки липсваха през изминалата година, но новини се очакват през тази.

Още по темата

Руските петролни компании се отърсват от санкциите

Повишените цени на суровия петрол и ниската рубла водят до рекордни печалби за големите руски производители

3 сеп 2018

Краят на резервната вратичка на "Инса ойл"

Законови промени ще направят невъзможно избягването на поддържане на резерви от горива от търговци и производители

24 авг 2018

"Ромпетрол България" купува обекти на "Синергон петролеум"

Сделката ще даде възможност на румънската компания да увеличи продажбите си на дребно

21 юни 2018

Спасибо за горивото

Спорният проектозакон за горивата мина на първо четене в парламента с подкрепата на ГЕРБ малко след визитата на Борисов в Москва

7 юни 2018

Спорният закон за горивата се придвижва към пленарна зала

На съвместно заседание на бюджетната и енергийната комисия проектът получи гръб и от ГЕРБ

31 май 2018

Петролният разрив Самуилов - Златев

Собственикът на "Инса ойл" Георги Самуилов напусна петролната асоциация и упрекна Валентин Златев заради новия секторен закон. Причините за разрива обаче може и да са други

23 мар 2018

Бутафорията "КЗК разследва картел в горивата"

Регулаторът вече няма "убедителни доказателства" срещу петролните компании

31 мар 2017

След времена на срив на цените 2017 г. беше годината на стабилизирането за българските компании на пазара на горива. Общите приходи на най-големите компании в сектора (вижте таблицата тук) са се увеличили с 2.5 млрд. лева, което е среден ръст в топ 25 от 18%.

По-големите обороти логично идват от повишаването на цената на петрола, но макар и леко, увеличение е имало и при продадените количества - с 3-4%, коментират от пазара, като на промяната на цената може да се отдадат 15%. Стабилизиране през 2017 г. имаше не само по линия на цените. След парламентарните избори големите вериги се разминаха с плащането на тежки глоби, като Комисията за защита на конкуренцията въпреки първоначалната си убеденост не доказа картел на пазара и злоупотреба с господстващо положение на най-големия играч. Продажби на активи в България, за което заговори през юни 2016 г. президентът на "Лукойл" Вагит Алекперов, не се случиха. Също след изборите позатихнаха престрелките и взаимните обвинения между президента на "Лукойл България" Валентин Златев и новия играч на пазара Веселин Марешки. А на база резултатите през изминалата година сред веригите няма големи промени, като резките спадове и ръстове се случват сред по-непопулярните за широката публика дистрибутори, вносители, производители.

Сеизмичността на горивния пазар обаче беше подновена през пролетта на тази година. С нови сили и спокойствие големите компании, членове на Българската петролна и газова асоциация, подеха старата си инициатива да се разпише нов секторен закон за търговията с горива с ненужно скъпи изисквания към малките фирми. Въпреки сериозното недоволство от страна на по-малките играчи на пазара, транспортни компании и земеделци, както и негативните становища от няколко министерства засега очакванията са, че новите секторни разпоредби ще се придвижат напред в Народното събрание с известни корекции, които да уталожат недоволството.

Задочен сблъсък тази пролет имаше и между два от основните играчи на пазара "Лукойл България" и "Инса ойл", като резултатът от него най-вероятно ще бъде видим в отчетите за 2018 г. на двете компании, участници в него. И отново тази пролет бяха отнети лицензите на големия играч на едро - "Полисан". Пазарът е в очакване и на приватизацията на активите на един от големите играчи в региона - Hellenic Petroleum, която присъства в страната през "Еко България" и Гърция вече получи писма за интерес от пет кандидата.

Големият печелившЛидерът в класацията на най-големите в горивата за поредна година не е изненада за никого, като това е най-голямата компания на база приходи в страната - рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас" с нейните близо 5.8 млрд. лв. приходи. Забележителното тази година е печалбата на компанията, която е близо 304 млн. лв., като дружеството е първо по показателя рентабилност в сектора. Официалното обяснение, което беше разпространено още през 2017 г., когато тя за пръи път от години излезе на плюс, е, че производството е станало по-ефективно. Благодарение на инвестицията в инсталацията за хидрокрекинг на гудрон, с която се увеличи производството на светлите горива - бензин и дизел, от единица петрол.
За изминалата 2017 г. печалбата на бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим Бургас" е 304 млн. лв., като дружеството е първо по показателя рентабилност в сектора.


Втората по рентабилност компания е също от руската група. Това е поделението, което се занимава с доставка на горива за авиацията - "Лукойл ейвиейшън България". Едно от обясненията е в ръста на полетите през изминалата година. Второто е намаляването на участието на други играчи в този сегмент като "ОМВ България", обясняват от сектора. С ръст над средния за пазара е и трета компания от групата - "Лукойл - България бункер", която зарежда кораби.

Изненадващо на фона на увеличението на цените на горивата лидерът на пазара в търговията на едро и дребно "Лукойл България" има лек спад на проходите и ръст на загубата. В отчета на компанията това е обяснено с "редица макроикономически фактори и променената пазарна конюнктура". Приходите от основна дейност намаляват с 3%, като в отчета това се отдава на курса на долара спрямо лева и на международните цени на нефтопродуктите. Заради повечето финансови приходи общият резултат е понижение от 2%. От разбивката се вижда, че спадът е при продажбите на едро - с 6% до 1.9 млрд. лв., а на дребно, където компанията работи чрез 222 бензиностанции, има ръст. За поредна година компанията е на загуба. Тъй като само "Лукойл България" купува от свързаната рафинерия, в сектора има съмнения, че е направен избор къде да е печалбата в групата.

122% Марешки

За опонента на Валентин Златев – Веселин Марешки, изминалата година е силно успешна. От една страна, той влезе в парламента, а от друга, изгради верига бензиностанции, която предвид размерите й има завиден оборот. Веригата му VM Petroleum, която оперира през дружеството "Трейднет Варна" от края на 2015 г., е с най-голям ръст сред всички компании в сектор горива със скок от 122% на приходите. От 81 млн. лв. през 2016 г. те вече са 180 млн. лв., което я нарежда на 16-о място в сектора. Толкова са и бензиностанциите му.
Веригата на Веселин Марешки VM Petroleum е с най-голям ръст сред всички компании в сектор горива със скок на приходите от 122%.


Според конкуренти успехът му се дължи на това, че е успял да се позиционира там, където преди това не е имало никой - в ниския ценови сегмент. Стратегия, която може да бъде успешна само ако компанията продава огромни количества. От пазара прогнозират, че тази година ще е също толкова успешна за него, тъй като при растящи цени интересът към по-ниската цена по бензиностанциите му ще расте.

Компания, сочена за негов доставчик на гориво, обаче нямаше същия успех. Агенция "Митници" отне тази пролет лицензите на данъчните складове на русенския търговец "Полисан". Компанията, основана от русенския бизнесмен Христо Вълков през 1994 г., е специализирана в производството на битум и котелни горива. Санкцията беше наложена заради нарушени процедури по доставка на гориво за отопление, което е било обложено с по-ниска акцизна ставка. Вариант за компанията остава издаването на нов лиценз през друго юридическо лице.

Живот извън асоциацията

След веригата на Марешки втора по ръст на приходите е "Инса ойл" със 79%. Друг успех на собственика й Георги Самуилов беше финансирането на покупката на Общинска банка, след като в началото на тази година компанията придоби дялове без право на глас, като осигури нужните 46 млн. лв. на купувача на контролния дял от 67.65%. Това е фондът Novito Opportunities, създаден от лихтенщайнското управляващо дружество CAIAC Fund Management. Няколко месеца по-късно Самуилов обяви, че компанията му напуска Българска петролна и газова асоциация, като официалните му мотиви, разпространени през определени медии, бяха обяснени с несъгласието с готвения секторен закон за горивата, който по думите му ще облагодетелства най-големия на пазара, т.е. "Лукойл България".

Според представители от пазара обаче причината за разкола се крие в новата дистрибуционна политика на "Лукойл България". По информация на източници от пазара в края на миналата година и началото на тази година политиката е била променена и големият брой компании с директни договори за покупка на едро от "Лукойл България" се е свил до четири, като са се увеличили изискванията за минимално количество заявки на месец. Първоначално четирите компании са били "Литекс", "Бент ойл", "Сакса" и "Инса ойл". Една от хипотезите е, че "Инса ойл" не е изпълнила изискванията си за заявки и количества, но е продължила да внася отвън, и договорът е бил прекратен от "Лукойл България".

Все по-големи

За пръв път в топ три на класацията на най-големите в сектор горива влиза дистрибуторът "Сакса". Компанията разполага с петролен терминал в гр. Нови Искър и един от най-големите вносители и изключителни диструбутори на горивата на бургаската рафинерия. Тя влиза в бизнеса през 1993 г., като съдружници сега са братята Светозар и Крум Димови и баща им Атанас Димов. Дружеството развива и търговия на дребно, като бензиностанциите са под бранда "Круиз". Ръст за изминалата година компанията отчита във всички сегменти, бил е увеличен и броят на бензиностанциите, като бройката им вече e 26. Компанията е доставяла горива за някои от ученията на НАТО в България и Румъния.

Със силен ръст на приходите от цели 40.8% и много близо до челната тройка е рафинерията за биодизел в русенското село Сливо поле "Астра Биоплант", която през 2015 г. беше под номер 10 в класацията. Фабриката, с над 1 млрд. лв. приходи, произвежда технически масла за индустрията и биодизел и е в една група с търговеца на пропан-бутан "Булмаркет ДМ". Компанията има два завода за производство. Първият, с мощност 60 хил. тона, беше изграден от нулата в България и работи от 2009 г. на територията на бившия Комбинат за тежко машиностроене (КТМ) в Русе. Вторият завод на "Астра Биоплант" е за 110 хил. тона. Той беше преместен от австрийския град Енс редом до първия в Сливо поле. Историята му започва в Австрия през 2007 г. за нуждите на компанията за енергийни решения GATE. След половин година обаче затваря заради финансови проблеми и през 2010 г. е купен от "Булмаркет ДМ". Разположението му там се оказва неефективното спрямо суровините, пазарите и производствените разходи и се взима решение за преместването му, което приключва през 2015 г. Съответно мощностите работят на пълен капацитет от 2016. и това си личи от приходите на компанията. Тя е основно експортно ориентирана (70-80% отиват за износ), но е и основен доставчик на бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим Бургас". Това, което предстои в Сливо поле, е ново разширяване на производствените мощности с още 40%. Проектът за 6 млн. лв. е все още в начална фаза и тече проектирането.

Верижни реакции

Сред големите вериги на пазара малко са тези, които имат ръст над средния за пазара. Всъщност това е само "НИС Петрол" - местното поделение на руската "Газпром нефт". Тя започна навлизането си в региона през 2009 г., когато купи мажоритарния дял в държавната "Нафтена индустрия Сърбия" и инвестира в рафинерията в Панчево. Първоначалните амбиции бяха да бъде отворена верига от 70 бензиностанции, но тяхната бройка остана 35, като от компанията казват, че няма конкретни планове за нови обекти. Ръстът от 38% идвал основно от продажби на едро, но компанията залага и на промоции, програми за лоялност и т.н.

Останалите вериги или имат ръст, близък до повишението на цените на горивата, като при "Ромпетрол България" и "Шел България", или по-нисък. При "ОМВ България" увеличението е едва 5%, но компанията запазва печалбата си. С едва 1% растат приходите на "Петрол", но компанията излиза на плюс през 2017 г.

На пазара на пропан-бутан с ръст над средния е "Ви-Газ България", която започна през 1998 г. като "Шел газ България", през 2007 г. смени името си на "Витогаз", а от 2013 г. е с настоящото.

Затишие пред новини
Пет са потенциални кандидати, заявили интерес да придобият мажоритарен дял в гръцката Hellenic Petroleum, която тук притежава веригата "Еко".


Почти на същите нива като предходната година са приходите на "Еко България", като печалбата на компанията се свива рязко. Едно от обясненията за това е, че през есента на миналата година гръцката верига придоби 12 бензиностанции, които до онзи момент ползваше под наем. Продавач беше "България лизинг". Въпросните 12 бензиностанции работят под бранда "Еко" още от 2006 г., когато е сключен дългосрочен договор за наем с предишния им собственик "Еко петролеум" (който не е свързан с гръцката група). Една от големите новини за сектора се очаква да дойде по гръцка линия, като местната агенция за приватизация HRADF обяви, че пет потенциални инвеститора са заявили интерес да придобият мажоритарен дял в Hellenic Petroleum. Потенциалните купувачи на 50.1% от акциите са Glencore Energy UK, Vitol Holding, Alrai Group Holdings, Gupta Family Group и консорциум, състоящ се от Carbon Asset Management DWC и Alshaheen Group.
К100 - класация на най-големите компании в България

- Класацията топ 300 компании по приходи
- Класация по сектори
- Най-рентабилните компании
- Анализ на данни
- Интервютa

Изданието е подарък за всички абонати Капитал PRO.
Всички останали читатели могат да го намерят от 6 юли онлайн или в търговската мрежа - централните търговски обекти за вестници, магазините Inmedio, Relay, One Minute, както и във веригите OMV, Фантастико, Кауфланд.
Вижте още »Поръчайте изданието »

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

30 октомври 2018г.
Sofia Event Center

regal.bg/rid2018

"Retail in Detail" Transforming Retail Together: How to Adapt to the New FrontiersАкценти в програмата:


 • Персонализaция и как да разберем какви са нуждите на клиента
 • Как иновациите в технологии променят търговията на дребно
 • Как достигаме до поколението на милениълите
 • Прозрачност и устойчивост
 • Успехи на международните пазари - от местно към регионално присъствие
 • Еволюция на маркетинга - дигитален маркетинг (маркетинг чрез социални мрежи, мобилен маркетинг, и др.)

regal.bg/rid2018

Прочетете и това

Wells Fargo ще съкрати персонала с до 10% 1 Wells Fargo ще съкрати персонала с до 10%

Четвъртата най-голяма американска банка предприема мерките поради финансови затруднения

22 сеп 2018, 823 прочитания

Малката революция на крафт бирата 2 Малката революция на крафт бирата

Знаятчийската бира е в подем в световен мащаб и се превръща в значителен бизнес

21 сеп 2018, 3067 прочитания

24 часа 7 дни
Всички новини

Кариерен клуб: Финанси »

Стажове, стипендии, конкурси (17 - 23 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Уебинар: Как да изберете MBA програмата си и как да я завършите успешно

На 25 септември от 19 ч. можете да задавате въпросите си на Д-р Лесли Самози, академичен директор на MBA програмата на Шефийлдския университет

Какво да правим с визитките след GDPR

За да използвате по какъвто и да е начин данните на бизнес партньорите си, трябва да имате правно основание - съгласие или легитимен интерес - за обработването на тези данни и трябва да предоставите на лицето определена информация

Пет минути със ... Алесандро Салерно

Алесандро Салерно - мениджър "Производство" в завода за производство на електрическо оборудване ABB и финалист в последното издание на конкурса за млади бизнес лидери Next Generation 2018 на "Капитал" и "Кариери"

Кариерният форум "Кариера в България" ще се състои на 20 септември

Инициативата е предназначена за студенти, специалисти и предприемачи, които търсят кариерно развитие в България

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
"Ромпетрол България" наема 5 от бензиностанциите на "Синергон България"

Договорът за наем е за срок от 10 години

Как работи "мекият фашизъм" на Орбан

Унгария е предупреждение за това какво може да се случи, когато безскрупулен популист е оставен да управлява безконтролно

В какво се превърна КРИБ

Най-голямата организация на бизнеса стана казионна проправителствена структура, която работи за интересите на властта, председателя си и избрана част от членовете си

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Led Zeppelin на 50

През октомври излиза фотоалбум с непубликувани досега снимки от историята на групата (1968-1980 г.)

20 въпроса: Мартин Колев

Дебютната пиеса на създателя на "Софийски магьосници" прави премиера тази есен

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 38

Капитал

Брой 38 // 22.09.2018 Прочетете
Капитал PRO, Капитал Градове: Приказка за два града

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 23.09.2018 Прочетете