"Мидалидаре" инвестира 7 млн. лв. в нова винарна, ресторант и спортен риболов
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Мидалидаре" инвестира 7 млн. лв. в нова винарна, ресторант и спортен риболов

Макет на новата винарна край чирпанското село Могилово

"Мидалидаре" инвестира 7 млн. лв. в нова винарна, ресторант и спортен риболов

В нея ще се проивежда естествено пенливо вино, а компанията увеличава и туристическия си капацитет край Чирпан

18306 прочитания

Макет на новата винарна край чирпанското село Могилово

© Мидалидаре


"Мидалидаре естейт" изгражда трета винарна, в която ще се произвежда естествено пенливо вино по класическа технология. "Съоръжението ще бъде изцяло засипано с пръст и озеленено и ще има уникална архитектура", каза управителят на "Мидалидаре естейт" Александър Алексиев пред "Капитал".

Инвестицията е за 4 млн. лв., а очакванията са строителството да приключи през пролетта на следващата година. Модерната винарна ще притежава всички условия за прилагане на най-добрите практики при производството на естествено пенливо вино и ще увеличи капацитета на производството му 4 пъти.

Пенливо вино

Винарската изба в чирпанското село Могилово започна производството на пенливи вина още през 2014 г. като допълнение към портфолиото си от качествени бели и червени вина и розе. Пенливите вина се правят по т.нар. класически метод, по който се създават и шампанските. При него вторичната ферментация протича директно в бутилката, а виното отлежава върху утайките минимум 24 месеца.

През 2014 г. "Мидалидаре" произведе 2000 бутилки пенливо вино, които излязоха на пазара тази година. През 2015 г. те вече са близо 4000, а през 2017 г. - около 11 000.

Консултант по проекта за производство на пенливо вино е един от големите италиански специалисти в тази област – Марко Зизиоли. Проектът за осветеност в новата винарна също се прави от италиански специалисти.

"Светлината трябва да бъде минимална, за да не пречи на процесите на съзряване на вината", отбелязват специалистите. Специалната сграда, наподобяваща зелен хълм, ще осигури необходимата температура и влажност за производство на този вид вина и ще даде възможност да се ограничат до минимум неблагоприятните въздействия на околната среда. Новата база ще произвежда 40 000 бутилки годишно и ще подаде заявка за сертифициране като органична винарна.

Инвестиции в туризъм

През май тази година "Мидалидаре естейт" откри в чирпанското село Могилово втори хотел-ресторант. Новият комплекс е в близост до първия хотел на компанията. Инвестицията е около 2.5 млн. лв. "Мидалидаре гастро пъб" има възможност да събере около 200 човека в лятна градина и 80 в самото заведение. С новата база винарната значително увеличава възможностите си по отношение на туризма - всеки месец тя се посещава от най-малко 1000 туристи, половината от които са чужденци, посочват от компанията.

Първият хотел на "Мидалидаре" бе открит през 2014 г. с инвестиция за около 5 млн. лв. Той разполага с ресторант и СПА комплекс.

Тази година ще бъде открито и новото"рибарско селище" на "Мидалидаре", разположено около язовира в село Могилово. Засега то включва голяма къща и две бунгала. Ръководството е взело язовира на концесия и иска да развива спортен риболов. Общите инвестиции в проекта "Мидалидаре" от 2009 г. до момента са в размер на 48 млн. лева.

През последните години компанията отчита постоянен ръст на приходите, като през миналата година той е 11% над реализираните приходи за 4.8 млн. лв. през 2016 г.

За компанията

В "Мидалидаре естейт" работят 130 души, заети във винарните, ресторантите и лозята на компанията. През 2009 г. първата винарна започва работа с едва 4 човека и 150 дка лозя и с капацитет от 100 000 бутилки. На следващата година се изграждат няколко къщи за гости към първата винарна, а през 2011 г. започва строителството на втора инсталация. Тогава компанията придобива в района още 1310 дка лозя. През 2013 г. "Мидалидаре естейт" стига до производство на 170 000 бутилки, а днес капацитетът е 400 000. Компанията разполага с 1530 дка лозя. Тя успява през последните 5 години да увеличи продажбите си два пъти и половина. Собственик на "Мидалидаре естейт" е казахстанецът Евгений Юсупов.

"Мидалидаре естейт" изгражда трета винарна, в която ще се произвежда естествено пенливо вино по класическа технология. "Съоръжението ще бъде изцяло засипано с пръст и озеленено и ще има уникална архитектура", каза управителят на "Мидалидаре естейт" Александър Алексиев пред "Капитал".

Инвестицията е за 4 млн. лв., а очакванията са строителството да приключи през пролетта на следващата година. Модерната винарна ще притежава всички условия за прилагане на най-добрите практики при производството на естествено пенливо вино и ще увеличи капацитета на производството му 4 пъти.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
  • 1
    cza42575413 avatar :-|
    cza42575413

    Ето това е развитие на селските райони.

  • 2
    yet19567812 avatar :-|
    Петър Друм

    Радвам се, че и аз участвах (макар и с малко) в строителството на този хълм. Айде, наздраве!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK