"Калинел" приватизира общинското "Четпром" - Тетевен

"Калинел" купува компания от нов сектор, но както казва инж. Марин Радевски: Няма лесен бизнес

"Калинел" приватизира общинското "Четпром" - Тетевен

Цената е 1.2 млн. лева, сделката включва задължения за инвестиции и 265 нови работни места

Мара Георгиева
16220 прочитания

"Калинел" купува компания от нов сектор, но както казва инж. Марин Радевски: Няма лесен бизнес

© Юлия Лазарова


Общинското предприятие "Четпром" вече е собственост на производителя на текстилни изделия "Калинел" - Троян. Договорът за приватизация е подписан на 22 август след двегодишно забавяне – резултат от съдебни процедури заради обжалване на един от участниците в процедурата - "Дир.БГ Холдинг" ("Интернет услуги и комуникации"). Върховният административен съд обаче се произнесе в полза на общината и нейния избор на партньор в сделката. "Калинел" придобива 90.024% от дяловете на предприятието срещу 1.2 млн. лева и задължения за инвестиции, запазване на работните места и откриване на нови.

Решението

Решението за приватизация е взето през 2016 г. от Общинския съвет на Тетевен. То е предшествано от една неуспешна сделка за същата фирма през 2012 г., при която общината разтрогва договора с избрания кандидат, тъй като той не направил изискваните плащания.

През 2016 г. условията за продажба на "Четпром" включват: минимална цена 1.2 млн. лв., платима еднократно в 10-дневен срок от подписване на приватизационния договор, както и няколко други изисквания, изпълнени в тригодишен срок - избраният кандидат да запази съществуващите работни места и да разкрие минимум 250 нови, да запази и предмета на дейност на предприятието, както и да развие друг вид производство, да направи инвестиции в размер не по-малко от 800 хил. лв.

Има изисквания и към участниците и точно те биват атакувани в съда: да са юридически лица, работещи в сферата на производството през последните три години, за този период да са реализирали средногодишен оборот от 25 млн. лв., а нетната им печалба да е не по-малко от 2 млн. лв., да нямат неизплатени задължения към държавата и община Тетевен. ВАС обаче се произнася, че поставените конкурсни условия са изцяло в полза на хората от града и общината.

Какво предвижда новият договор

"Калинел" печели сделката след поемане на задължения, които надхвърлят поставените от общината изисквания.

Според подписания договор за приватизация в следващите три години новият собственик трябва да запази предмета на дейност на дружеството и да развие друг вид производство - на текстилни изделия. Той е длъжен също да запази съществуващите 50 работни места и да осигури 265 нови (15 в производство на четки и 250 - в производство на текстилни изделия), става ясно от съобщение на сайта на общината.

"Калинел" трябва да инвестира в "Четпром" не по-малко от 1.180 млн. лева без ДДС за срок от три години. За строително-монтажни дейности са предвидени 650 хил. лева, за покупка на високопроизводителни машини - 350 хил. лева, за нови машини за шевно производство - минимум 180 хил. лева.

Купувачът няма право да прехвърля закупените от него дялове и активи (недвижими имоти) без съгласие на общината за срок от три години след придобиването им.

Първа точка: ремонт на покрива

"Избрах да инвестирам в предприятието в Тетевен, защото, от една страна, градът е близо до основния ми бизнес, а, от друга – там има свободна работна ръка от квалифицирани шивачки. В Троян и Червен бряг, където имам фабрики, вече няма кого да наема", коментира за "Капитал" инж. Марин Радевски, собственик на "Калинел".

Той обясни, че новопридобитото предприятие е "от типа на ранния соц - в него нищо не е инвестирано, а машините са от 80-те години". Затова първото, което ще направи, е да подмени покрива, който капе. "Поканил съм архитекти и конструктори, за да кажат как ще действаме. Засега ще запазя съществуващия мениджърски екип, нямам наблюдения върху работата му, оценките оставям за по-късно", заяви Радевски. Той е наясно, че влиза в друга, различна от познатата му сфера на бизнес, но въпреки това поема този риск. "Няма лесен бизнес", обобщи новият собственик.

Купувачът

"Калинел" е производител на текстил за дома и един от най-големите доставчици на IKEA в тази област. Компанията има заводи в Троян и Червен бряг, както и фабрика във Враня, Сърбия. Близо три четвърти от продукцията й е предназначена за IKEA, а останалите количества са за световни търговски вериги като "Метро", "Кауфланд", "Алди", "Юск", "Теско" и др. Дружеството отчита ръст от близо 3% на приходите (които надхвърлят 126 млн. лв.), но и лек спад на печалбата през 2017 до 9.2 млн. лв. Собственикът Марин Радевски обяснява този резултат с неблагоприятен курс на долара и с това, че през годината цените на материалите са нараснали, а цените, по които IKEA работи със своите доставчици, се договарят предварително и са твърди за съответния период от време. В компанията работят над 1600 души.

"Инвестициите в "Калинел" през 2017 са за 6.1 млн. лв., като 5 милиона са за нов склад, производствен цех и административна сграда в Червен бряг", уточни за "Капитал" Радевски. Производствената сграда, разположена на приблизително 1000 кв. м, е оборудвана с три нови поточни линии с капацитет 12 хиляди възглавници на смяна. Складът е предвиден за 9000 европалета и разполага с автоматизирана роботизирана система, управлявана само от един човек.

През миналата година "Калинел" печели за първи път европейски проект. Той е на стойност 1.630 млн. лв., от които 815 хил. са безвъзмездно финансиране по програма "Иновации и конкурентоспособност". Реализацията му ще осигури четири разработени и патентовани от "Калинел" машини, които увеличават производителността и водят до значителна икономия на материали. Компанията започна и изпълнение на проект за енергийна ефективност за 3 142 001 лв., от които половината са безвъзмездни.

"За първото шестмесечие на тази година основният ни бизнес е на нивото на миналогодишния. Имаме проблеми с реализацията заради липсата на достатъчно транспортни услуги. По тази причина държим много големи количества готова продукция, които няма как да извозим. Говорих с IKEA, поставих проблема, от компанията решиха, че ще изпратят в България свои камиони за доставките", коментира за "Капитал" Радевски.

Планираните за 2018 г. инвестиции са за 12 млн. лв.

Обектът на сделката

"Четпром" е създадена е през 1922 г. като малка фабрика с 30 акционери. Номенклатурата на компанията включва над 300 четки – за лична хигиена (за зъби, бръснене, боядисване на коса, масаж), за дома (за дрехи, обувки, миене на бутилки, почистване на автомобили), за строителството (боядисване), за различни производства и услуги - плетачни машини, мелничарската индустрия, козметични салони, тенис кортове, за хотелиерския бранш и др.

По данни на регистъра КАПИ за 2017 г. приходите на дружеството падат с около 200 хил. лева до 1.025 млн. лева , а загубата расте – от 17 хил. лева през 2016 на 57 хил. през миналата година.

Общинското предприятие "Четпром" вече е собственост на производителя на текстилни изделия "Калинел" - Троян. Договорът за приватизация е подписан на 22 август след двегодишно забавяне – резултат от съдебни процедури заради обжалване на един от участниците в процедурата - "Дир.БГ Холдинг" ("Интернет услуги и комуникации"). Върховният административен съд обаче се произнесе в полза на общината и нейния избор на партньор в сделката. "Калинел" придобива 90.024% от дяловете на предприятието срещу 1.2 млн. лева и задължения за инвестиции, запазване на работните места и откриване на нови.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал