С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
4 16 сеп 2018, 16:07, 18538 прочитания

Сладкарници "Неделя" планират десет нови обекта в Букурещ през 2019 г.

Веригата подготвя откриване на три заведения и в Мюнхен до три години

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
През 2019 г. в Букурещ ще има нови десет сладкарници "Неделя" плюс производствен цех. Планираната инвестиция е 1 милион евро, съобщи за "Капитал" Георги Минчев, съсобственик на веригата. В последните две години компанията инвестира около 2 млн. евро и откри девет сладкарници "Неделя" в румънската столица.

Сладкарниците "Неделя" в България са 35, от които 25 са на франчайз. "През 2018 са открити седем обекта, планираме до края на годината да открием още три или четири на франчайз," казва Георги Минчев, съсобственик на веригата

Фотограф: Анелия Николова
"Неделя" в Букурещ


Решението за задгранични продажби идва заради близките разстояния и след няколкогодишно тестване на пазара в Румъния. Навлизането започва още през 2011 г. с продажба на торти "Неделя" в Гюргево - по това време веригата вече има сладкарница на франчайз в Русе и зареждането на румънския град не е проблем. Следва откриване на обект в Букурещ под името Bene - собственост на партньорите от Русе. Днес той е закрит, а деветте сладкарници в румънската столица носят българската марка на веригата и се зареждат от софийската й работилница за торти.

"Имаме големи планове – в самия Букурещ спокойно можем да открием 40 сладкарници, всичко е въпрос на организация, но намирането на подходящо място, наемането на екипи и обучението им отнема много време", коментира Георги Минчев.

Според него характерно за румънския пазар е, че преобладава заводското производство на торти с изкуствена сметана и консерванти. Друга особеност е, че масово се предлагат замразени торти, които се размразяват преди консумация. "Нашите торти са различни - те се приготвят ръчно, не влагаме консерванти, трайността им е четири дни. И това се цени от клиентите", казва Георги Минчев.



Опитът на "Неделя" досега показва също, че 90% от румънските любители на сладкото предпочитат шоколадовите торти, докато в България техният дял е равен с този на предпочитащите плодовите вкусове.

"Средномесечният оборот на една сладкарница в Румъния е 30-40 хил. лева. Маржовете там са по-големи, а ДДС – по-ниско. Оборотите растат с 5-6% всеки месец на всяка сладкарница в Букурещ, но все още дори не говорим за печалба, защото изплащаме кредити. На едно-две места затворихме обекти, защото не уцелихме местоположението", прави равносметка Георги Минчев.


Фотограф: Анелия Николова
В България - и на франчайз

Сладкарниците "Неделя" в България са 35, от които 25 са на франчайз. "През 2018 са открити седем обекта, планираме до края на годината да открием още три или четири на франчайз. През следващата година обаче ще намалим темпото, тъй като има насищане", коментира Георги Минчев. Плановете за 2019 включват откриване на четири или пет сладкарници, веригата търси франчайз партньори в Дупница, Сандански, Добрич, Сливен, Враца.

В центъра на франчайз схемата е производствената фабрика за торти на "Неделя", разположена на 4 декара площ, в която работят 111 души и от която се снабдяват всички обекти. Получателите на франчайз права преминават през обучение в столичните сладкарници, което продължава 5-6 месеца. Маркетингът и рекламата са общи за цялата верига. Ценовата политика също е близка, но има възможност в обекти с по-малък оборот извън София цените да са по-ниски. Всяка от сладкарниците се управлява от отделно юридическо лице.

Според Георги Минчев сумата за отваряне на сладкарница "Неделя" зависи от състоянието на обекта, но по груби изчисления за стартирането на бизнеса са нужни най-малко 150 хил. лева. Първоначалната еднократна такса, която плаща получателят на франчайз права, е 30 000 лв., а месечната – 5% от оборота.

"Ние сме първите, които предложиха франчайз модел, създаден изцяло тук, с български продукт, с българска търговска марка и българско ноу-хау", подчертава Георги Минчев.

Той уточни, че за 2017 сладкарниците в страната отчитат сумарен оборот от 10 млн. лева, а печалбата е 3-5% от продажбите. "Оборотите и печалбата спаднаха. Пазарът се променя, конкуренцията расте бясно, разходите растат непрекъснато, заплатите също нараснаха много", обобщава Минчев.

През миналата година "Неделя" тества нов модел - сладкарници на самообслужване. Компанията отвори четири обекта по тази схема в столични молове. "Моделът се оказа неуспешен, затова назначихме сервитьори. Просто хората са свикнали в сладкарници "Неделя" да има сервитьори", отчита Георги Минчев.

Плановете за 2019

Планираните от веригата инвестиции в страната през 2019 г. са за около 400-500 хил. евро. След Румъния веригата готви навлизане в нова държава. Екипът е проучвал пазара във Виена, но се е отказал и сега насочва интереса си към Мюнхен. "Надявам се до три години да сме стъпили на пазара в Германия с три сладкарници "Неделя". Първоначалната инвестиция ще е около 1 милион евро, които ще бъдат от кредит от германска банка. Но не си поставям срокове и ограничения", обобщава Георги Минчев.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

05 ноември 2019
София Ивент Център

Конференция The Future of Retail


Ранна регистрация до 31 август

Как ще изглежда ритейл секторът през следващите 5 години и какви са възможностите за нови пазари пред местните търговци?
Водещи лектори от България и чужбина ще представят своите отговори по време на ежегодния форум на Капитал, посветен на ритейл бизнеса.

Още акценти в програмата:


  • Нови технологии и дигитализация
  • Тенденции в ритейл маркетинга
  • Клиентско поведение и преживяване
  • Устойчива и екологична търговия
  • Синергия между физическите и онлайн магазини
  • Иновации в търговските пространства

Конференция The Future of Retail Запазете билет

Прочетете и това

Германската Würth Elektronik ще изгради нов завод за електрокомпоненти в Белозем Германската Würth Elektronik ще изгради нов завод за електрокомпоненти в Белозем

Компанията има възможност за строителство на още две подобни халета в бъдеще

22 авг 2019, 1765 прочитания

Intel създаде първия си чип с изкуствен интелект Intel създаде първия си чип с изкуствен интелект

Компанията постигна целта си да разработи продукт, използващ изкуствения интелект

22 авг 2019, 847 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Кой спечели конкурса за стипендии на ARC Academy

Петимата финалисти ще получат 50% от стипендията за магистърската програма "Реклама и бранд мениджмънт"

"Кариерен кошер" привлича обратно българите с опит и образование от чужбина

Събитието на 4 септември се очаква да събере над 1500 висококвалифицирани кандидати

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Основателят на Salesforce купува Time Magazine за 190 млн. долара

Продавачът Meredith е получил и по-висок оферти, но е избрал семейство Беньоф, които няма да се месят в редакционната политика

Сметищата на гнева в Русия

Боклукът се превръща в политически проблем, който канализира недоволството и обединява различни групи около една кауза

Защо се бавят бързите влакове

КЗК връща в спечелени от чужди компании търгове за нови жп линии играчи като Ковачки, "Водстрой" и "Джи Пи груп"

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

Ново място: Bug Coffee

Най-новото попълнение на улица "Асен Златаров" идва на мястото на затворилото врати Percolate

Кино: "Имало едно време в... Холивуд"

Тарантино с филмово густо за носталгията и нихилизма