Не се страхувайте от роботите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Не се страхувайте от роботите

До 2022 г. 54% от всички служители ще имат нужда от преквалификация в различна степен

Не се страхувайте от роботите

Те ще доведат до повече, а не до по-малко работни места, твърди доклад на Световния икономически форум

Йоан Запрянов
4627 прочитания

До 2022 г. 54% от всички служители ще имат нужда от преквалификация в различна степен

© Shutterstock


Погледнете в бъдещето

Промените в икономиката, индустрията и работния пазар, които се случват в момента, ще са темата на годишната конференция "Индустрия 4.0", организирана от "Икономедиа", която ще се проведе на 17 октомври в "Гранд хотел Пловдив". Регистрацията е отворена. Повече информация вижте тук или на страницата на събитието във Facebook.

Трудно е да си говорим за бъдещето без страх. Футуролози, мислители, художествена литература, филми и какво ли още не постоянно ни представят бъдещето – или поне тяхната версия за него – като един по-добър, по-ефективен и най-често по-лъскав свят. Зад всичко това обаче стои тревогата на средностатистическия човек, че бъдещето може да е добро за всички останали, но не и за него. Защото може да се окаже безполезен в света на новата "Индустрия 4.0".

Страхът от автоматизация не е нещо ново, но с постоянното говорене за "умни" технологии, за изкуствен интелект и виртуална реалност той става все по-често срещан. Е, време е за малко спокойствие: последният подробен доклад на Световния икономически форум (WEF) показва, че в крайна сметка няма да се окажем безполезни през утрешния ден. Автоматизацията ще премахне някои работни места, но ще създаде други, които ще са повече.

Или по-точно според WEF роботите ще заменят 75 млн. работни места до 2022 г., но ще доведат до откриването на 133 млн. нови. За региони като Източна Европа и специално България, които и сега страдат от недостиг на работна ръка, този процес ще означава нов ресурс за бизнеса и възможности за развитие, а не заплаха.

Повече анализатори, разработчици и специалисти по социални мрежи

Докладът на WEF посочва, че роботите и алгоритмите ще усъвършенстват досега съществуващите професии и същевременно ще доведат и до създаването на много нови през идните години. В резултат конкурентоспособните икономики ще имат нужда от повече анализатори на данни, софтуерни разработчици и специалисти по социални мрежи, както и други работни места, където "човешкият елемент" все още не може да бъде заменен от умните технологии – в това число и учители.

Поне в близко бъдеще хората няма да се окажат масово безработни и ненужни – но голяма част от тях ще трябва да се преквалифицират, защото някои роли стават "все по-излишни", казва още докладът. Роботите ще бъдат на първа линия за автоматизация на работни места в сферата на счетоводството, производствените линии и пощенските услуги. А иновативният подход на Аmazon за магазини без каси вероятно ще се окаже масов случай – така че нискоквалифицираните работници като касиери също ще трябва да бъдат преквалифицирани.

Клаус Шваб, президент на Световния икономически форум, коментира в доклада, че добрият сценарий за бъдещето не е сигурен и ще бъдат нужни големи инвестиции от време, труд и пари, за да могат работниците да се адаптират. Според него има големи предизвикателства пред всички и правителствата трябва да изградят нови "осигурителни мрежи", за да се защитят хората под риск. "Това е призив за действие към всички правителства, бизнеси, образователните системи и индивиди. Трябва да се възползваме от бързо затварящата се възможност да създадем ново бъдеще с добра работа за всички", коментира Шваб.

В случай че липсват подобни действия, причините за страх ще стават все повече. Според интервюираните директори на компании в доклада над половината от работните места днес могат да бъдат автоматизирани до 2025 г.

Към по-добрия сценарий

За да се разминем със сценарий, в който всички губят – технологична промяна и липса на хора, които да управляват тези технологии, наред с масова безработица и неравнопоставеност – е важно бизнесът да поеме активна роля в подпомагането на собствените си работници чрез преквалификация и обучения. Същото важи и за отделните хора – ако бъдещите промени трябва да ни научат на нещо, то е, че ученето на нови умения не трябва да приключва никога. Ролята на правителствата според доклада трябва да бъде осигуряване на нужната среда, за да може промяната да се случи без катаклизми.

Сред запитаните компании от WEF се откроява тревожна тенденция: за момента работодателите се фокусират върху това да надградят възможностите на малък кръг от високо ценени служители. За да може да проработи системата обаче и четвъртата индустриална революция да доведе до повече ползи, отколкото проблеми за хората, бизнесът ще трябва да инвестира повече в повече кадри. Новите технологии водят до растеж на бизнеса, нови работни места и промяна на вече съществуващите професии. Но разликата в уменията сред работниците може да забави въвеждането на нови технологии. А оттам - и растежа на бизнеса.

На световно ниво 54% от всички служители ще имат нужда от допълнително обучение, за да могат да надградят уменията си и да изпълнят пълноценно изискванията на новата икономика. От тях 35% ще имат нужда от под 6 месеца за преквалификация. Така до 2022 г. "всеки ще има нужда от допълнителни 101 дни за учене", пишат в доклада си авторите от WEF. Близо четвърт от запитаните компании коментират, че все още не са решили дали ще инвестират в преобучение на сегашните си кадри. Въпреки че тези числа може да са плашещи за някои, те показват, че натискът за промяна е върху по-малката част от бизнеса, а не върху по-голямата.

Промените в близкото бъдеще може да не са толкова мащабни и плашещи, но е важно да разберем, че са неизбежни. От най-ниското до най-високото ниво – от отделните хора до правителствата – работата трябва да бъде в посока осигуряване на по-добър живот за всички и никой да не бъде изоставен след промените. Тогава и страхът ще се окаже излишен.

Погледнете в бъдещето

Промените в икономиката, индустрията и работния пазар, които се случват в момента, ще са темата на годишната конференция "Индустрия 4.0", организирана от "Икономедиа", която ще се проведе на 17 октомври в "Гранд хотел Пловдив". Регистрацията е отворена. Повече информация вижте тук или на страницата на събитието във Facebook.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    pyw11564776 avatar :-|
    pyw11564776

    Може да са повече, но за глупавите и мързеливи хора местата ще изчезнат. Това ще има силен ефект върху социалната и политическата среда.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.