Милиардерът Шахид Хан купува стадион "Уембли" за 600 млн. паунда

Футболната асоциацията на Англия одобри условията на продажбата, следва гласуване

Емблематичният стадион "Уембли"
Емблематичният стадион "Уембли"    ©  Sky news
Емблематичният стадион "Уембли"
Емблематичният стадион "Уембли"    ©  Sky news

Английската футболна асоциация е одобрила условията за продажбата на емблематичния стадион "Уембли" на пакистано-американския милиардер Шахид Хан, съобщава Financial Times. Сделката ще бъде гласувана в четвъртък, като има съмнения, че няколко души от десетчленния борд на асоциацията, които представляват аматьорските лиги, са против.

"Всичките нагласи са положителни между Хан и преговарящите екипи на ФА, но решението на някои хора може да бъде продиктувано от чиста емоция", споделя човек наясно с дискусиите.

Сделката

Сделката, договорена между футболната асоциация и Хан, включва няколко ограничения. Нито един спонсор няма да може да поиска преименуване на стадиона или добавяне на корпоративна марка до името "Уембли". Асоциацията ще може да наложи вето на всеки спонсор, свързан с хазартни компании, изпълнители в отбраната, фирми за заеми и групи, свързани с порнография.

Управителният орган ще има може да поема контрол, ако смята, че собственикът не изпълнява задълженията си - като например осигуряване на висококачествен терен. Също така ще има права за обратно изкупуване при определени обстоятелства, включително ако собственикът е арестуван или осъден за престъпление.

Г-н Хан няма да може да използва стадиона като обезпечение за заем, а ако продаде "Уембли" за повече, отколкото го е купил, ФА ще има право на дял от печалбата.

Задълженията на асоциацията е да гарантира, че големи футболни международни и ключови местни мачове като финала на ФА къп ще се провеждат на "Уембли". Футболната асоциация обаче ще трябва да освободи стадиона през есенните месеци, когато Jacksonville Jaguars играят мачовете си от Националната футболна лига на САЩ. Хан, който е собственик на отбора, има амбициозни планове да популяризира американския футбол в Лондон.

Ако бордът на ФА подкрепи сделката в четвъртък, договорът ще бъде представен на заседание на 127-членния съвет на федерацията - група, която включва представители на футболни лиги, вариращи от английските окръзи до Висшата лига.

Още от Капитал

Данни отложено гледане

Данни отложено гледане