Гледайте на запис конференцията: "Банките и бизнесът"
Close

Яник Асуад: България все още е много конкурентна като разходи за труд

Главният изпълнителен директор на Latecoerе пред "Капитал"

"В момента работим на една смяна, около 120 души, но до края на 2019 г. ще преминем на двусменен режим и тогава броят на работниците ще достигне 200."
"В момента работим на една смяна, около 120 души, но до края на 2019 г. ще преминем на двусменен режим и тогава броят на работниците ще достигне 200."
"В момента работим на една смяна, около 120 души, но до края на 2019 г. ще преминем на двусменен режим и тогава броят на работниците ще достигне 200."    ©  Надежда Чипева
"В момента работим на една смяна, около 120 души, но до края на 2019 г. ще преминем на двусменен режим и тогава броят на работниците ще достигне 200."    ©  Надежда Чипева

Френският авиозавод в Пловдив

Френската група Latecoere, която произвежда части за авиоиндустрията, отвори завод край Пловдив в началото на септември. "Латекоер България" ще произвежда шкафове за авионика и части за аероструктури и ще допълва дейността на заводите на Latecoere във Франция и Чехия. Планът е предприятието да бъде разширено от сегашните 5000 кв.м до 9000 кв.м догодина, когато годишният му производствен капацитет ще достигне 200 хил. часа. Общата инвестиция ще бъде около 15 млн. евро. Това е вторият завод за авиоиндустрията в страната след предприятието на американската Woodward в София.

Изграждането на френската фабрика в икономическата зона на Пловдив стана покрай решение на дългогодишния арбитражен спор между България и Airbus Helicopters във връзка с доставките на хеликоптери за армията и сключеното през 2005 г. офсетно споразумение за инвестиции в страната. С проекта на партньора Latecoere сега българското правителство признава ангажимента на Airbus за изпълнен.

Групата Latecoere е доставчик на световни самолетостроителни компании като Airbus, Boeing, Embraer, Dassault и Bombardier. Специализирана е в две основни направления - индустриални аероструктури (секции на фюзелажа и врати), които формират 61% от оборота, и системи за взаимно свързване (окабеляване, електрически мебели и бордови съоръжения), на които се дължат 39% от оборота. Към края на 2017 г. групата има 4451 служители в 10 държави. Оборотът й за миналата година е 652.5 млн. евро.

За плановете на компанията и оценката й за средата в България разговаряме с главния изпълнителен директор на Latecoere Яник Асуад.


А ако искате да чуете повече от тях за бъдещите им планове, за промените в индустрията и очакванията им за бъдещето, Latecoere ще участват в годишната конференция Industry 4.0, организирана от "Икономедиа", която ще се проведе на 17 октомври в "Гранд хотел Пловдив".

Регистрацията е отворена. Повече информация вижте тук или на страницата на събитието във Facebook.
В момента работим на една смяна, около 120 души, но до края на 2019 г. ще преминем на двусменен режим и тогава броят на работниците ще достигне 200.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове