САЩ ще блокират проекти на Huawei и в Азиатско-тихоокеанския регион

Вашингтон подотвя контраоферта, която да намали влиянието на китайския технологичен гигант в Океания

През 2013 г. Huawei и Telikom PNG са подписали договор за доставка на национална широколентова мрежа (NBN)
През 2013 г. Huawei и Telikom PNG са подписали договор за доставка на национална широколентова мрежа (NBN)    ©  Reuters
През 2013 г. Huawei и Telikom PNG са подписали договор за доставка на национална широколентова мрежа (NBN)
През 2013 г. Huawei и Telikom PNG са подписали договор за доставка на национална широколентова мрежа (NBN)    ©  Reuters

Правителството на САЩ се опитва да попречи на китайския технологичен гигант Huawei да изпълни мащабен интернет проект в островната държава в Океания Папуа Нова Гвинея. Това е последната предприета стъпка от страна на западните сили срещу нарастващото влияние на Пекин в региона, пише Financial Times.

Джеймс Карусо, американският шарже д'афер в Канбера, заяви пред националната австралийска телевизия Australian Broadcasting, че страната работи съвместно с Япония и Австралия с цел да създаде алтернатива на плановете на Huawei.

Всичко е конкуренция

"Работим върху контраоферта", каза той. "Не искаме да забраним бизнеса с Китай - офертите на държавата са налице, става въпрос за нас и нашата конкурентоспособност". Този ход е във връзка със създаденото през юли тристранно партньорство за инвестиции в инфраструктурни и развойни проекти в т.нар Индоокеански регион. Причината е, че страните се опитват да следят развитието на проекти, осъществявани от Китай в рамките на инициативата "Пътят на коприната" (Belt and Road).

Пекин осигури 6 млрд. долара за проекти в южната част на Тихия океан през последните седем години, тъй като се стреми да изгради икономически и политически връзки в региона. Телекомът PNG е най-облагодетелствана от китайските помощи в района.

През 2013 г. Huawei и Telikom PNG са подписали договор за доставка на национална широколентова мрежа (NBN), която според китайския производител на телекомуникационно оборудване ще даде възможност на страната да разгърне високоскоростен широколентов достъп. През август беше съобщено, че проектът, свързващ пет града чрез подводни кабели, включително и столицата Порт Морсби, ще бъде финансиран от Exim Bank of China.

През юли САЩ обявиха, че ще вложат 113 млн. долара за изграждането на инфраструктура в региона, която обхваща проекти за цифровата свързаност и киберсигурност.

Австралия пази региона

"САЩ ще подкрепят развитието на инфраструктурата чрез технологии и публично-частни партньорства, които имат за цел да предоставят възможности за износ на технологии в страната и да подобрят кибернетичната сигурност", заяви тогава държавният секретар Майк Помпео. Австралия вече заема водеща роля в контрирането на засилващото се влияние на Пекин в региона.

През юни Канбера ефективно попречи на Huawei да изгради подводен кабел на PNG от Сидни към Соломоновите острови. Също така през август страната забрани на Huawei да предостави 5G технология на мобилните оператори поради съображения за националната сигурност.

"Възможно е широколентовата мрежа на PNG да се превърне в първа инвестиция за новия тристранен фонд, управляван от САЩ, Австралия и Япония", коментира Джонатан Прайк,анализатор в Lowy Institute. "Трябва обаче да видим какво ще излезе от това партньорство", добавя той.