Изненадваща рокада на върха в General Electric

Джон Фланъри се задържа като изпълнителен директор само 14 месеца, след като планът му за преструктуриране не води до очакваните резултати

Лоурънс Къп става новият главен изпълнителен директор на General Electric
Лоурънс Къп става новият главен изпълнителен директор на General Electric    ©  Reuters
Лоурънс Къп става новият главен изпълнителен директор на General Electric
Лоурънс Къп става новият главен изпълнителен директор на General Electric    ©  Reuters

Бордът на директорите на индустриалния конгломерат General Electric реши изненадващо да смени досегашния изпълнителен ръководител на компанията Джон Фланъри заради слабите резултати на предложения от него план за преструктуриране, пише Financial Times. Неговото място ще заеме Лорънс "Лари" Кълп, известен с успехите си начело на производствения гигант Danaher. Той ще бъде първият извън компанията, който ще оглави General Electric от създаването й преди 126 години. След обявяването на смяната в управлението акциите на компанията се повишиха с над 13%. Фланъри, който зае длъжността през август 2017 г., е най-кратко управлявалият директор в историята на General Electric - с мандат от едва година и два месеца.

По информация на CNBC недоволството срещу Фланъри е нараснало значително през последните седмици, като основният проблем е произлизал от липсата на предприемането на конкретни действия в краткосрочен план. Въпреки че General Electric срещна известни проблеми в края на септември - неизправности в новата си линия газови турбини, информация на компанията гласи, че единствено бавният темп на желаната промяна под ръководството на доскорошния директор е пряко свързана с решението той да бъде отстранен. За сравнение - за целия период на управлението на Фланъри акциите на компанията са загубили 54% от стойността си. Поделението за производството на енергийно оборудване също показва значително по-слаби резултати от прогнозираните и това ще се отрази на годишното представяне на General Electric.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се