С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
7 5 окт 2018, 12:21, 45080 прочитания

Маринела Арабаджиева и битката за "Бони"

Според документи хотелиерката е изкупила правата на част от наследниците на основателя на холдинга и е опитвала да превземе контрола

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Темата накратко

- След смъртта на собственика на най-големия месопреработвател в страната "Бони холдинг" започват съдебни дела между наследниците му.

- Освен съпругата и двете деца на Борислав Николов се оказва, че той е имал още три дъщери от друга връзка и майка им претендира за полагащите им се 44% от компанията.

- Тя съвместно с Маринела Арабаджиева прави опит да овладее контрола над "Бони", а впоследствие продава наследството на компанията на хотелиерката.
След като преди месец Ветко и Маринела Арабаджиеви се сблъскаха челно с българското правораздаване, се изписа доста за корпоративните владения на семейството. Медиите припомниха много от бизнес контактите им още от 90-те, проследиха завземането на позиции в захарния бранш в схватка с "Мултигруп" и най-вече обрисуваха възхода на хотелиерската империя.

За разлика от добре изтупаните архиви извън радара остана най-новата им едра придобивка - вероятно защото все още не е съвсем официализирана и изчистена. Тя обаче е видима от документи в съдебните и корпоративните регистри - Маринела Арабаджиева чрез своето дружество "М.А." ЕООД претендира, че държи солиден дял в една от най-големите хранително-вкусови компании в страната и дори е направила опит да овладее и контрола в нея. Става въпрос за месопреработвателя "Бони холдинг", който е лидер в производството на свинско месо и колбаси с близо 200 млн. лв. консолидиран оборот за 2017 г.


А походът на Арабаджиеви към "Бони" сам по себе си наподобява роман, като минава през автомобилна катастрофа, извънбрачна връзка, оспорвано наследство и фалшифицирани документи.

Месният гигант

"Бони холдинг" е изграден от ловчанлията Борислав Николов, който във втората половина на 90-те приватизира няколко месокомбината - Велинград, Правец, Ловеч, Карлово, Русе. През 2000 г. групата започва да инвестира и в собствено свинепроизводство с цел да си осигури нужните суровини. Придобити са "Хибриден център по свиневъдство" в Шумен и множество свинекомплекси в Североизточна и Югоизточна България.През 2008 г. е осигурено и финансиране от ЕБВР и като миноритарен партньор влиза датската компания, доставчик на суровини за месопреработвателната индустрия - BHJ. Последната допринася през годините за "Бони" с експертиза при отглеждането на специални породи прасета, а също така и с оборотно финансиране. Тя е собственик на отделен клас акции, които й дават право при поискване от нейна страна да бъдат изкупени от българския й партньор. Така с бързи крачки компанията се превръща в най-големия производител в сектора, при това с предимството да има изграден цялостен затворен цикъл от отглеждане до преработени продукти. През 2012 г. продажбите на групата, в която работят над 1300 души, надхвърлят 150 млн. лв., а към 2017 г. вече са почти 200 млн. лв. За последната година печалбата е 17.7 млн. лв., а общо за последните пет години - 70 млн. лв. Основната дейност е съсредоточена в месокомбинатите в Ловеч и Карлово, както и в този в Русе, през който се осъществява вносът за нуждите на групата.

Корпоративната приказка обаче е поставена на карта през 2014 г. Малко след петдесетия си рожден ден Борислав Николов загива в катастрофа на магистрала "Тракия". И тъй като досега той е бил не просто собственик, но и двигател на всичко във фирмата, липсата му естествено оставя чувствителен вакуум. В следващите месеци мястото му като изпълнителен директор на "Бони холдинг" и в управата на много от дъщерните му дружества заема синът му Георги, който по това време е едва на 21 години. Като прокурист е назначен Цветан Илиев, който през 90-те е работил в "Бони", а след това има дългогодишен опит в мултинационалния конгломерат Bunge, включително като изпълнителен директор на производителя на олио "Калиакра".

Наследството на Аена

Смъртта на Николов обаче носи още един шок за компанията. Оказва се, че освен очакваните наследници - съпругата му Юлияна и двете деца от брака им (Георги и по-голямата му сестра Боряна), има и други. Изглежда, в последните си години Борислав Николов е имал извънбрачна връзка, като през 2011 му се ражда дете - Борислава, а три месеца преди смъртта му през 2014 г. се сдобива и с близнаци - Пресияна и Биляна.

Така реално се оказва, че наследството на месопроизводителя вместо на три трябва да се дели на шест. И още през септември 2014 г. майката на трите деца - Аена Драгова, започва да води съдебни битки с официалното семейство на Николов. Тя твърди, че още на 22 май - седмица след смъртта на бащата, е поискала децата да бъдат вписани като наследници, но вместо това в акционерната книга са записани като собственици на по ⅙ идеална част от наследството му. Така тя няма възможност да упражни гласовете им. Нейните опити на база на това да се отменят решенията на общото събрание от юли, с които е назначен Георги Николов за изпълнителен директор, са отхвърлени от съда и компанията остава под контрола на Николови. За сметка на това обаче Драгова блокира почти всички нови вписвания (както и тези на дъщерните му дружества) оттук нататък, които в голямата си част са рутинни - приемане на годишни отчети и т.н. По информация на "Капитал" още през 2014 г. тя е получила оферта да бъде изкупен делът на децата й от семейството на Николов, но тя е отхвърлена.

По поне едно от делата е постановено като доказано, че децата й са наследници и "Бони холдинг" е задължено да ги впише като такива в акционерната книга. По други обаче съдът решава, че наследството на поименните акции не може да се раздели така и трябва да остане като обща собственост и шестимата трябва да постигнат съгласие. Така или иначе Драгова (като законен представител) контролира общо малко над 44% в холдинга - половината от дела, притежаван от Борислав Николов приживе. Това обаче не й дава възможност за контрол над компанията - другата половина отива за съпругата му и децата от брака им. Самата Юлиана Николова е акционер отпреди това с 6.42%, така че сумарно семейството й все пак остава с малко над 50% дял.

Опит за завладяване

Въпреки това Аена Драгова явно има амбиции и контакти да опита да овладее месопреработвателния холдинг. Това става през май 2017 г., когато за пръв път в историята се появяват семейство Арабаджиеви. Тогава за свиканото общо събрание на акционерите за 15 юни Аена Драгова опитва да вкара допълнителна точка, според която съветът на директорите се освобождава и вместо него се назначават самата тя, Маринела Арабаджиева и синът й Вълчо (който беше арестуван при акцията преди месец). Заявлението е подадено по интернет от адв. Гина Грошева

Дни по-късно, чрез допълнително чрез друг адвокат - Георги Младенов е заявено и "пълномощно", според което Драгова е упълномощена от всичките шестима наследници да ги представлява. Още на същия ден адвокатът на Юлиана Николова на свой ред внася обяснителна бележка до длъжностните лица по вписванията, че този документ е с невярно съдържание, тъй като поне част от подписите не са положени от лицата, сочени за автори. Самото пълномощно няма и нотариална заверка, има и други документални пропуски и затова точката така и не е включена в дневния ред. За казуса с евентуалното фалшиво пълномощно е сезирана и прокуратурата и се е водело следствие, което не е ясно на какъв етап е.

Откъде и как се познават Маринела Арабаджиева с родената през 1979 г. Аена Драгова също не е ясно. Според източник на "Капитал" става въпрос за дългогодишно приятелство, като дори в момента при отсъствието на хотелиерите последната движи оперативно част от делата им. По-ранни официални връзки от 2016 г. обаче не се откриват, като самата Драгова е имала само компания за търговия с козметика със скромни обороти. Името й от преди това се свързва с дело от 2008 г., когато още като студентка от НБУ осъжда бившия депутат Христо Марков за това, че е трябвало да "уреди" прехвърляне на брат й Даян от Варненския свободен университет във ВИАС, за което тя платила 4000 лв.

Любопитна връзка се появява от Имотния регистър. Според данните в него през 2011 г., месец преди да се роди първата й дъщеря, Аена Драгова купува апартамент от 152 кв.м на столичния бул. "Витоша", до Южния парк, за 200 хил. лв., посочени като материален интерес по вписването. В края на 2016 г. тя продава жилището на Маринела Арабаджиева за 586 749 лв., или точно 300 хил. евро.

След събитията от май 2017 г. се появяват още преплитания между Драгова и Арабаджиеви. От юли 2017 г. тя става управител и собственик на фирма без дейност от орбитата на хотелиерите - "Джоб репорт". Дружеството е регистрирано на адрес на Арабаджиеви и е основано от Осман Назлиев, който през годините е в управата на няколко компании от групата "Виктория". През май 2018 г. Драгова прехвърля компанията на журналиста, издаващ жълтия сайт Big5.com, Васил Петев.

"Капитал" не успя да получи официален коментар от "Бони". Вестникът успя да се свърже с Драгова на мобилен телефон и да предаде за какво я търси, но тя каза, че в този момент е заета и не може да говори. На следващия ден на същия номер отговаряше мъжки глас, който обяви, че тя не отговаря на този номер. "Телефонът е служебен. Раздава се от HR-ите", каза той и поясни че не може да предаде съобщение за нея, защото рядко я вижда. Според източници близки до Драгова причината за блокирането на вписванията е, че децата не са вписани в книгата на акционерите и техни представители не са допускани до общите събрания.

И официално: Маринела

Апетитът на Арабаджиеви към месната компания става официален в началото на 2018 г. От съдебните документи се вижда, че на 4 януари Аена Драгова е продала на едноличното дружество на Маринела Арабаджиева "М.А." правата върху наследството на трите си деца. Така решенията за общото събрание от тази година пак са блокирани, но вече по искане на новия собственик, който вече има няколко заведени иска в Софийския градски съд и явно е бил готов да поднови битката за контрола над "Бони".

Договорът не е публично наличен, но според информация на "Капитал" в него цената е в пъти под предложението от 2014 г. към Драгова. А също така и според него няма незабавно плащане, като то е обвързано с други условия, като например в "Бони" и в дъщерните му дружества да влезе представител на Арабаджиева - нещо, което предвид акционерната структура на холдинга трудно може да се случи.

Сега със съдебните неволи на хотелиерската фамилия всичко това остава под още по-голям въпрос. По искане на специализираната прокуратура са запорирани дяловете на Маринела Арабаджиева в пет дружества. Това не са компаниите с хотели, при които собствеността не е пряко на семейството, а формално е на офшорни компании, но пък в списъка влиза и въпросното "М.А." Освен това от официалното съобщение на институцията става ясно, че са запорирани и 12 банкови сметки на семейството, но не става ясно дали има предприети действия и спрямо сметки на дружества. Ако това е така, възможностите на Арабаджиеви да предприемат нови действия спрямо "Бони холдинг" ще бъдат силно ограничени поне за известно време.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Акциите на Asos се сринаха с 43% след предупреждение за по-слаб празничен сезон Акциите на Asos се сринаха с 43% след предупреждение за по-слаб празничен сезон

Британската онлайн верига за дрехи е поредната, която очаква слаби резултати

17 дек 2018, 375 прочитания

Jaguar Land Rover съкращава хиляди работни места през следващата година 1 Jaguar Land Rover съкращава хиляди работни места през следващата година

Това е част от плана на най-големия прозиводител на автомобили във Великобритания за спестяване на 2.5 млрд. паунда

17 дек 2018, 419 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Предприемаческа програма изпраща 70 европейци в САЩ

Двама българи бяха стипендианти на Young Transatlantic Innovation Leaders Initiative през 2018 г.

Стажове, стипендии, конкурси (19 – 25 ноември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Във Франция всеки студент има възможност да покаже на какво е способен

Филипа Тенева, завършила докторантура във Франция, разказва за впечатленията и опита си от френската образователна система

Университетът в Тулон, Франция

Марина Малчева разказва за магистратурата по дигитална комуникация и преживяванията си във френския университет

Мениджърът на бъдещето управлява чувствата, емоциите и мотивацията на хората

Хесус Вега, консултант и бивш управляващ директор на Zara-Inditex, лектор в HR and Leadership Forum

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Малката SECира за Tesla

Глобата за Tesla и Илън Мъск от борсовия регулатор SEC е малка, но може да доведе до положителни промени

Западният страх от Huawei

Китайският технологичен гигант се оказа под неочаквано мащабен световен политически натиск

Най-голямата слънчева сделка

Samsung продава седемте си соларни парка в България на германския фонд KGAL и чешката Micronix за около 80 млн. евро

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Кино: "Ще се видим там горе"

Красиви чувства и раните от войната в артистична френска драма

Tuesday, I'm in Love

Как Quiz Night Show създаде разрастващо се общество от ентусиасти в киното, музиката и литературата чрез състезанията си

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 50

Капитал

Брой 50 // 15.12.2018 Прочетете
Капитал PRO, Нов мениджър за фонд за стартъпи, размествания в "Стандарт", Ковачки трупа дългове към "Булгаргаз"

Емисия

DAILY @7AM // 17.12.2018 Прочетете