Китай разхлаби изискванията за капиталови резерви на банките

Централната банка се опитва да увеличи растежа, ударен от търговската война със САЩ

Това е четвърто намаление за тази година
Това е четвърто намаление за тази година    ©  Reuters
Това е четвърто намаление за тази година
Това е четвърто намаление за тази година    ©  Reuters

Централната банка на Китай намали процента на задължителните резерви за повечето търговски банки. Според банката това ще освободи 750 млрд. юана (109 млрд. долара) в банковата система, които да се насочат към икономиката на страната.

Мярката беше очаквана след като последните макроданни показаха дадоха някои лоши сигнали заради задълбочаваща се търговска война със САЩ, която увеличи натиска върху растежа на втората по големина икономика в света.

Целта

Китайската народна банка заяви, че намалението, четвърто за тази година, ще позволи на банките да запазят своята ликвидност и да увеличат подкрепата си за "малките и средни предприятия, частните и иновативните предприятия ".

Процентът на задължителните резерви на Китай за големите и малки банки ще бъде намален от 15.5% и 13.5%, считано от 15 октомври. Макар и далеч под техния връх от 21% през 2011 г., процентът на резервите за големите банки в Китай остава най-висок от големите икономики.

Търговията с валута

Изявлението в неделя дойде един ден преди търговията с юани да се възобнови след седмична национална ваканция. Очаква се Пекин да разкрие до колко е готов да подкрепи своята валута, след като юанът отслабна до 6.90 за долар в офшорна търговия.

Чуждестранните валутни резерви на Китай са спаднали през септември с 22.7 млрд. долара спрямо предходния месец до 3.09 трлн. Това е по-голям спад от очакваното, тъй като Пекин се намеси на валутните пазари миналия месец, за да подкрепи валутата.

Банката съобщи, че намаляването на процента е "разумно и умерено и няма да доведе до обезценителен натиск", а цялостната парична политика няма да се промени.

Данните

Ръстът в производствения сектор в Китай се забави през септември след повече от година на повишение, като поръчките за износ са спаднали с най-висок темп от две години.

Темпът на разширяване на китайските инвестиции в имоти, фабрики, железопътни линии и други дълготрайни активи, основен двигател на ръста в Китай, падна до историческо ниско ниво, показват официални данни миналия месец.

Икономиката на Китай нарасна с 6.7% на годишна база през второто тримесечие - най-бавният темп от 2016 г. насам. Пекин ще публикува данни за растежа през третото тримесечие на 19 октомври, като се очаква да се види влиянието на новите американски мита.