"БТЛ индъстрийз" ще увеличи значително приходите си до 215 млн. лв. през 2019 г.

Персоналът на чешката компания в България ще надхвърли 300 служители

От търговско представителство преди 20 години днес чешката компания произвежда всичките си уреди в България и разработва нови машини
От търговско представителство преди 20 години днес чешката компания произвежда всичките си уреди в България и разработва нови машини    ©  Надежда Чипева
От търговско представителство преди 20 години днес чешката компания произвежда всичките си уреди в България и разработва нови машини
От търговско представителство преди 20 години днес чешката компания произвежда всичките си уреди в България и разработва нови машини    ©  Надежда Чипева

BTL Indusries, третата по големина фирма за производство на физиотерапевтична медицинска техника в света, обяви намеренията си в две последователни години да увеличава производството и продажбите с 30 на сто. Така през 2019 г. оборотът ще достигне близо 215 милиона лева. Преди 20 години чешката BTL стъпва в България само с търговско представителство, но постепенно прехвърля цялото си производство в пловдивската фабрика, а от 3 години тук се разработват и нови машини.

През 2017 г. продажбите на българското дружество "БТЛ индъстрийз" са 127 млн. лв., или пласирането на около 20 000 медицински апарата в над 120 страни по света. В същата година печалбата достига близо 20 милиона лева, а платените данъци са около 2 милиона лева, заявиха от предприятието. "В състояние сме да постигнем планираното увеличение на бизнеса си чрез навлизане на нови пазари в Африка и арабския свят и чрез увеличаване на нашия екип, който в момента е 240 служители и ще достигне 280 - 300 служители", заяви Георги Петков, изпълнителен директор на "БТЛ индъстрийз" .

Собствени разработки

От три години българската фирма започва да развива и собствена научна и развойна дейност, като привлече 30 инженери, които разработват оборудване в областта на естетичната медицина и физиотерапията. През тази година е пусната в производство първата създадена от тях машина - BTL Unison, която вече е на пазара. Според Търговския директор Димитър Стамов устройството е изключително конкурентно, защото осъществява терапия чрез едновременно допълващо се действие на топлинна и механична енергия и води до структурното изменение на тъканите за по-дълготрайни резултати.

В процес на медицински тестове е и втората собствена разработка на инженерния екип на "БТЛ индъстрийз" - медицинска техника, с която се третират проблеми на опорно-двигателния апарат и гръбначния стълб. В следващите години двете собствени разработки ще носят около 1% от приходите на компанията, очакват от нея. "Дългосрочната ни цел е чрез иновации да навлезем в нови продуктови пазари - роботика, хирургия, неврология, спешна медицина", заяви Георги Петков.

Инвестициите - в ново производство и хора

Сегашният растеж се дължи основно на инвестиции в две направления. През 2017 г. беше открито ново производство за обработка на метални листове, за да може фирмата да произвежда сама част от компонентите, които е внасяла. Инвестицията е за 2 млн. лв., а откритите нови работни места от нея са 20. "Изключително постижение е, ако ускорите създаването на един нов продукт с 2-3 месеца благодарение на това, че разчитате на собствено производство", заяви Георги Петков.

"Най-важната ни инвестиция обаче е в хората, които идват да работят при нас", обяснява Десислава Божанова – мениджър човешки ресурси във фирмата. Въпреки ожесточената конкуренция за технически кадри, каквито са специалистите на "БТЛ индъстрийз", характерното за пловдивската индустрия текучество не се случва във фирмата. Компанията предлага обучителни програми, включително с Техническия университет – филиал Пловдив, както и най-различни допълнителни стимули.