Китайскатa Wanda Group обмисля да продаде дела си в Legendary Entertainment

Компанията продава част от чуждите си активи под натиск от управляващите в Пекин

Собственикът на Wanda Group Уан Дзиенлин
Собственикът на Wanda Group Уан Дзиенлин    ©  SUZIE WONG
Собственикът на Wanda Group Уан Дзиенлин
Собственикът на Wanda Group Уан Дзиенлин    ©  SUZIE WONG

Китайският конгломерат Dalian Wanda Group проучва възможността за частична продажба на дела си в холивудското филмово студио Legendary Entertainment и пълна продажба на спортните си активи, съобщава Reuters. Желанието на компанията да намали чуждестранните си активи идва под натиск от страна на Пекин според източници, запознати с въпроса. Сделките биха намалили в значителна степен отвъдморските активи на компанията, което е сред целите на групата.

Причините

Компанията започна да разпродава бизнесите си в чужбина, след като Пекин предприе репресивни мерки в средата на 2017 г. спрямо китайски конгломерати, които "придобиват ирационално чуждестранни активи". Групата се раздели с хотели и други туристически бизнеси на стойност 9 млрд. долара, но все пак ще отнеме време, за да намали значително международните си позиции. През февруари Wanda продаде дела си от 17% в испанския футболен отбор "Атлетико Мадрид", както и първокласни имоти в Лондон и Сидни.

Намеренията

Компанията, водена от милиардера Уан Дзиенлин, плати 3.5 млрд. долара в началото на 2016 г. за контролния дял в холивудското филмово студио Legendary Entertainment. В момента се проучва продажбата на миноритарен дял, посочват източниците на Reuters.

Наскоро Wanda се отказа и от контролния дял от най-големия оператор на кина в света AMC Entertainment Holdings в двустранна сделка с групата за частни капиталови инвестиции Silver Lake, на която продаде 22-процентов дял. От компанията обмислят и продажбата на оставащия дял в размер на 38%, ако бъде предложена "правилната цена". Китайският развлекателен гигант купи американската верига кина за 2.6 млрд. долара през 2012 г.

Компанията също така обмисля и продажбата на поделението си за спортен маркетинг Infront Sports & Media. През декември миналата година Wanda поиска от група инвестиционни банки да проучат възможността за листване на борсата на спортните активи, потенциално в Хонконг. Оттогава групата е получила оферти за бизнеса си от редица фирми за частни капиталови инвестиции, включително CVC Partners, които обаче смята за прекалено ниски.

Китайската група ще се съсредоточи върху вътрешните си бизнеси, най-вече върху финансовата си дейност и Wanda Cinema Line Corp – най-големият оператор на кина в Китай.

Още от Капитал