Съдът блокира достъпа до 40 сайта за инвестиционни услуги без лиценз
27 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Съдът блокира достъпа до 40 сайта за инвестиционни услуги без лиценз

От Комисията за финансов надзор регулярно публикуват списъци с мними посредници или компании, които представят инвестиционни услуги без лиценз

Съдът блокира достъпа до 40 сайта за инвестиционни услуги без лиценз

Решението е по искане на КФН, доставчиците на интернет имаха 24 часа да спрат достъпа, но повечето от сайтовете работят

5011 прочитания

От Комисията за финансов надзор регулярно публикуват списъци с мними посредници или компании, които представят инвестиционни услуги без лиценз

© Надежда Чипева


Софийският районен съд спря достъпа до 40 сайта, който предоставят инвестиционни услуги в България, без да имат право на това. Решението е по искане на Комисията за финансов надзор (КФН), която обяви и предупреди за сайтовете в края на октомври. Разпореждането е публикувано в петък, като доставчиците са имали 24 часа да преустановят достъпа до интернет страниците. Проверка на "Капитал" обаче показа, че към повечето сайтове има достъп - както от стационарно, така и от мобилно устройство, от различни доставчици.

"Преустановяването на достъпа до описаните интернет страници се налага от факта, че чрез същите се предоставят инвестиционни услуги от лица, които нямат право да предоставят такива услуги на територията на Република България", се посочва в съобщението на КФН.

Финансовият регулатор регулярно обявява имената на сайтове и компании, които нерегламентирано предлагат услуги. Рискът, ако клиент им се довери, е голям. Първо, парите там не са гарантирани от Фонда за компенсиране на инвеститорите, често не се знае къде изобщо отиват средствата и дали дори се инвестират. Твърде вероятно е и фирмата да е фантом.

Така КФН е установила, че голяма част от собствениците на въпросните 40 сайта са чуждестранни юридически лица, регистрирани и установени в офшорни зони. Освен това под различна форма дадените интернет платформи правят аналогия с опериране, собственост, банкови сметки или друг белег от България. Например KBCapitals или HBCBroker, които обаче нямат нищо общо с белгийската KBC Group или HSBC.

"Установено е, че дружествата, собственици или управляващи цитираните интернет страници, не притежават лиценз за предоставяне на услуги по инвестиционно посредничество, издаден от КФН, нито за същите са получавани в КФН нотификации от друг национален компетентен орган на държава член за предоставяне на услуги на база единния европейски паспорт", казват от регулатора.

Списък с интернет страниците, достъпът до които следва да бъде преустановен, може да се намери в прикачения файл. А докато достъпът реално бъде спрян, е най-добре всеки да проверява списъка в КФН, където има регистър на всички лицензирани посредници.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK