General Electric мести два завода от Великобритания във Франция

Плановете на международния гигант може да се окажат заплаха за националната сигурност

Плановете на американската компания General Electric (GE) да премести два от заводите си във Великобритания във Франция срещна силна синдикална опозиция. Ако решението бъде взето, не само ще доведе до съкращаване на 1100 работници, но и ще бъде затворено предприятие, което произвежда техника за британските и американски флоти, което повдигна опасения за националната сигурност, съобщава Financial Times. General Electric обяснява решението си със световен спад в търсенето на традиционните им услуги и електрооборудване.

General Electric предложи да затвори две фабрики във Великобритания – в Стафорд и Ръгби, и те да се преместят във френския град Нанси. Ходът се налага поради ниския обем работа. Бизнесът на GE се забавя през последните години поради все по-високия дял на възобновяема енергия в развитите страни, както и понижаващото се търсене на ново електрооборудване. Поради това компанията изпълнява програма за преструктуриране.

Опасност за националната сигурност

Британският синдикат Unite е силно против затварянето на двата завода, особено на този в Ръгби. Освен потенциалното уволнение на 1100 работници според Unite ходът на GE би рискувал сигурността на Великобритания и част от добрите връзки на Лондон с Вашингтон. Причината за това е, че в Ръгби се произвеждат електрическо оборудване и други части за различни кораби на кралския флот. В Ръгби са били произведени и задвижващите системи на трите DDG1000 Zumwalt - клас стелт унищожители за американския флот.

Според Стийв Търнър, главният секретар на Unite, преместването на предприятията дълготрайно би нарушило капацитета на Великобритания да посреща нуждите на собствената си национална защита и сигурност. Търнър също твърди, че предложеното място в Нанси няма класификация за сигурност и че в града вече е имало скандали с китайски шпиони, което би поставило важни информации за британския флот в опасност.

От General Electric обявиха, че няма да вземат решение, без да се консултират с работниците и техните представители, включително Unite. От компанията добавиха, че глобалното забавяне в традиционното им предлагане на електрооборудване налага вземането на подобни решения.

Още от Капитал