ВМЗ продължава да влошава финансовите си резултати

Другите държавни военни компании увеличават приходите и печалбата си към края на септември

През последните 4 години ВМЗ успя да изчисти старите си загуби, но, изглежда, тенденцията се обръща
През последните 4 години ВМЗ успя да изчисти старите си загуби, но, изглежда, тенденцията се обръща    ©  Надежда Чипева
През последните 4 години ВМЗ успя да изчисти старите си загуби, но, изглежда, тенденцията се обръща
През последните 4 години ВМЗ успя да изчисти старите си загуби, но, изглежда, тенденцията се обръща    ©  Надежда Чипева

Сопотският военен завод ВМЗ продължава да влошава финансовите си резултати. Спадът беше видим още към края на март, но тенденцията се запазва и през следващите месеци. Така общо за деветте месеца компанията понижава продажбите си с близо три четвърти и заличава 135 млн. лв. от печалбата за същия период на миналата година.

В същото време другите две държавни военни компании - авиоремонтната "Авионамс" и търговската "Кинтекс", увеличават приходите и печалбата си. Това показват отчетите на дружествата за първите девет месеца на годината.

Сопотският завод

Данните за изминалите досега месеци на тази година може да са сигнал, че ВМЗ отново влиза в период на загуби. Благодарение на военните конфликти по света и силното търсене на продукцията му през последните четири години сопотският завод успя да излезе на печалба и към края на 2017 г. окончателно да ликвидира натрупаните преди това загуби. През 2018 г. обаче тенденцията се обръща. За първите девет месеца продажбите на компанията спадат със 72% спрямо същия период на миналата година, а печалбата се стопява до 1.4 млн. лв. от над 136 млн. лв. (виж таблицата). Двойно намаляват и разходите за суровини, което показва свиване на дейността. Леко намаление има също и в броя на заетите, които средно за периода са били 4329 души спрямо 4576 преди година.

В същото време задълженията на дружеството нарастват с над 100 млн. лв. до близо 180 млн. лв., като 171 млн. лв. от тях са краткосрочни. От доклада на ръководството става ясно, че увеличението се дължи на начисления дивидент към едноличния собственик на капитала - Държавната консолидационна компания (ДКК), който е в размер на 75 млн. лв., както и на задължения към доставчици, докато сумите, дължими на персонала и за осигуровки, са намалели.

Авиоремонт

Пловдивският завод за ремонт на авиационна техника обаче значително подобрява резултатите си. Продажбите му за деветте месеца на годината нарастват със 74%. Разходите също се увеличават, но по-бавно от приходите, в резултат на което печалбата скача 16 пъти до 6.5 млн. лв. В предприятието работят около 300 души.

Преди две години ДКК купи почти всички акции в дружеството, които дотогава бяха собственост на свързваната с Цветан Василев "Хедж инвестмънт България", през частен съдебен изпълнител. През 2017 г. компанията успя да излезе на печалба от 1.7 млн. лв., а само за деветте месеца на тази година положителният финансов резултат е 6.5 млн. лв.

В пасивите на "Авионамс" продължават да стоят 17.8 млн. лв. задължения по договори за кредит. По-малката част от тях - 6 млн. лв., са към ДКК по търговски заем от 2016 г. Останалите 10.4 млн. лв. са към Корпоративна търговска банка по договори отпреди фалита. Преди няколко месеца синдиците предложиха вземането на търг, но сделка очевидно не е имало. Общите задължения на дружеството все пак намаляват с 1.4 млн. лв. към края на септември.

Търговски ръст

Търговската "Кинтекс", чиято основна дейност е да продава продукцията на военните заводи, успява да преодолее спада от началото на годината и да увеличи приходите си с 16% към края на септември. През третото тримесечие компанията е направила износ на договорени доставки за Индия, Алжир и Етиопия за общо 87.6 млн. долара, а на базата на подписани договори до края на годината очаква да направи нов износ "в значителен обем", се посочва в доклада на ръководството. Печалбата за деветмесечието нараства с 43%, което се дължи на подобрената рентабилност на приходите от продажби - 12.7% през третото тримесечие.

Рязко намаляват и задълженията на "Кинтекс" - от близо 154 млн. лв. на 61 млн. лв. В доклада няма подробности, но се вижда, че задълженията към финансови институции, които миналата година са били над 53 млн. лв., сега са в размер на 1.7 млн. лв. Двойно се понижават (до 40 млн. лв.) и задълженията към доставчици. Към края на септември дружеството има кредити за 52.8 млн. лв. от Банка ДСК и 19.6 млн. лв. от държавната Българска банка за развитие.


4 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Това е фабрика за смърт.
  На всекиго е безкрайно ясно, че произвежданата във ВМЗ продукция през няколко посредника, за да се загубят следите, отива единствено и само в ръцете на ислямските терористи в Сирия, Ирак, Афганистан, Либия, Централна Африка и навсякъде по света, където има терористи.
  Преди година след освобождаването на Алепо от главорезите журналистката Деляна Гайтанджиева показа в репортаж, излъчван после по новинарския обмен по целия свят изоставени при бягството на ислямистите погреби с муниции, на чиито сандъците се виждаше ясно логото на ВМЗ.

 • 2
  tpc01586880 avatar :-|
  tpc01586880

  До коментар [#1] от "D-r D":

  Ако не продаваше на терористи, нямаше ли пак да е фабрика за смърт? Нито Кинтекс, нито ВМЗ могат дори да искат, да продават на терористи. Потокът на оръжия минава през търговци, които по правило продават и на двете страни. Нищо изненадващо. Защо ние да нямаме заводи за оръжия? Нима другите заводи по света не продават пак на същите тъмни субекти??

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#2] от "tpc01586880":

  И ти направи усилие да се регистрираш тук, само за да ми напишеш това ли?!
  Безсмислино усилие.

  На българското Министерство на икономиката (МИ), което държи разрешителния режим за износ на "специална продукция", както и на разните ДАНС-МАНС им е много ясно какво се случва с тази продукция, но не си слагат кахър на душата.
  В съответния документ за износ задължително се упоменава страна-получател и нейното посолство в БГ издава декларация, че страната няма да реекспортира "пратката" в райони, в които се води война. Тая хартия е абсолютно достатъчна за МИ и повече никой там не си прави труда да се замисли за какво са й на СА, например, цели кораби оръжие и боеприпаси по съветски стандарти, при положение, че кралството от десетилетия се въоръжава по НАТО-вски стандарти. Пък двата са несъвместими.

  И за лаиците е ясно, че продукцията на ВМЗ само за кратко престоява в Джеда преди да поеме към лагерите на финансираните от саудитите терористи в Сирия, Либия, Ирак, Афганистан и из Африка.
  Разбира се, тъй като това става под командата на американските служби (помните ли преди 2-3 г. при тестване на някакви гранати на полигона Анево при взрив загинаха двама американци?), никой не пита МИ как сопотски пратки за СА се оказват в складове на джихадистите в Алепо.

  И нека сме наясно - въоръжаването на терористи, само защото са ни казали, че са "от нашите", си е подкрепа за тероризма.
  И тъй като ВМЗ, Арсенал, Терем и пр. са държавни компании, Кинтекс - също, много близо сме до съждението, че държавата България въоръжава терористи.

  Леле какво казах...


 • 4
  bobyys avatar :-|
  Димитър Мачев

  До коментар [#3] от "D-r D":

  Като си така отворен, кои са клиентите на ВМЗ, подсказвам, двама чужди генерала, от запаса и те диктуват цените, сещаш ли се....Толкова много писаници, забрави и министерството на образованието, което не обучава качествени стругари....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал