С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
7 яну 2019, 14:37, 12255 прочитания

Храни: Самотният троен скок

Само една компания в сектора на храните в класацията "Гепард" е с трицифрен ръст на приходите, останалите в топ 20 растат с 40- 80% за 2017 г.

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Инфографика

Инфографика

Статията е част от специалното издание на "Капитал" "Гепард". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат тук

Месни, рибни и млечни продукти, зеленчукови консерви, хлебни изделия, сладкиши, ядки, пчелен мед. И през 2017 г. портфолиото на най-динамичните производители в хранителния бранш е твърде разнообразно. Само една компания в секторната класация на "Гепард" - "Булчикън", е с трицифрен скок на продажбите през 2017 в сравнение с 2016 и тя е начело на таблицата. Останалите в топ 20 отчитат ръст на приходите между 40% и 80%. За сравнение - година по-рано в топ 20 при храните имаше доста повече компании с над 100% ръст, а долният праг за влизане беше 95% растеж.


Топ 3

С ръст на продажбите от близо 188% през 2017 г. "Булчикън" заема лидерска позиция сред най-динамичните компании в сектора на храните. Дружеството има опит в отглеждането на живи птици и производството на продукти от тях от 2004 г. Притежава птицеферми за родителски стада в Севлиево и за патици за клане в Славяново, както и кланица в Севлиево. Акционери във фирмата са "Булфудс експорт" и "Болкан лайн". Компанията продава замразени и охладени патешки продукти в разнообразни разфасовки и опаковки, които разпространява под собствената търговска марка Penelope.

"Една от основните причини за постигнатите резултати през 2017 г. е взетото преди малко повече от три години стратегическо решение, подкрепено от наш американски партньор, да се специализираме в отглеждане и преработка на бяла пекинска патица – порода патица от бройлерен тип, която се отглежда за месо и в която, смело можем да твърдим,е сме пионери в България", коментира за "Капитал" Любомир Зиколов, изпълнителен директор. За целта през 2016 г. компанията прави значителни инвестиции в кланицата и двете птицеферми. "Изградихме уникална за страната поточна линия, която е в състояние при необходимост да промени режима си на работа от пилета бройлери на патици и обратно. Другата основна заслуга е на нашия прекрасен екип, който за радост успяхме да изградим, запазим и развием през последните 15 години и който се труди неуморно, за да бъдат тези резултати възможни", коментира още Любомир Зиколов.От две години фирмената кланица е сертифицирана по международния стандарт IFS Food за качество и безопасност на храните, който е нужен за търговия на международните пазари.

"Дейността ни е ориентирана основно към експорт – около 90% от продукцията ни се реализират в страните от Западна и Централна Европа. Представени сме директно на пазарите в над 25 европейски държави. В България продукцията се продава в "Метро", "Кауфланд", "Т-Маркет", както и в менюто на редица заведения от хорека канала", уточнява изпълнителният директор. През 2018 г. "Булчикън" продължава с изпълнението на инвестиционната си програма. През миналата година фирмата въведе в действие оборудване за обработка на патешка перушина, която се продава на други преработвателни предприятия като суровина за техните производства. Инвестицията подобрява рентабилността на производствения процес и намалява разходите за депониране на отпадъци. "Непрекъснато инвестираме в подобрение на условията в нашите птицеферми с оглед изпълнение на доброволно поетите ангажименти за хуманно отношение към птиците и поддържане на най-високо ниво на биосигурност. Очакваме през 2018 г. да затвърдим постигнатите резултати, работим усилено за развитие на клиентското ни портфолио, на производствения и административния ни капацитет и се подготвяме за нов ръст през 2019 г.", обобщава Любомир Зиколов.

Втора в класацията е "Пластика 85 – Ненко Радев" - Садово, която отчита 78.44% ръст на приходите през 2017 г. Фирмата произвежда и търгува със зеленчукови и плодови консерви под марката "Канарче", обработва 500 декара собствени насаждения с пипер, работи трайно и с около 20 фермери. По данни на компанията продуктовата й гама съдържа над 90 артикула - биологично чисти стерилизирани продукти без консерванти.

"Ръстът през 2017 се дължи на качеството на продукцията, както и на влизането ни в "Кауфланд" и "Метро". Тази година обаче има голям спад в зеленчукопроизводството заради валежи и наводнения и осигуряването на суровина е проблем", коментира за "Капитал" Пламена Томова от компанията.

В таблицата влиза още един представител на консервния бранш - "Катрин-Ко" (10) – гр. Раковски. Дружеството произвежда кетчуп, доматено пюре, лютеница, сосове, майонеза, горчица и други с марката "Рубикон". Притежава модерна фабрика с шест цеха, сред които и линии за обработка на гъби и производство на други плодови и зеленчукови консерви, както и на сокове. Компанията има собствена физикохимична и микробиологична лаборатория. Годишният й производствен капацитет е 12 000 т. "Катрин-Ко" отглежда и 1500 дка лозови масиви. Едноличен собственик на капитала е Екатерина Танева Коева.

Трета в класацията е пловдивската фирма "Елко Мес", в която съдружници са Рубин Василев Гавраилов и Константин Василев Гавраилов. Компанията произвежда колбаси от 1995 г., притежава фабрика и склад в Пловдив, както и склад в Слънчев бряг. Продава чрез дистрибутори в цялата страна, на фокус са клиентите от хорека канала по Черноморието. Продуктите с нейната марка "Елко" се предлагат и във вериги супермаркети, сред които пловдивските "Лекси" и "Триумф", става ясно от информация във фирмения сайт.

Риба, месо и колбаси

Производителите на месо, колбаси и съпътстващи изделия за месната индустрия са най-многобройни в тази класация. Единственият представител на рибния бранш в таблицата - "Фиш инвест", Монтана, заема пето място с над 65% ръст на приходите от продажби. Компанията е в сектор аквакултури от 1998 г. и произвежда дъгова пъстърва, шаран и есетра за черен хайвер. Разполага с модерна садкова база в язовир "Огоста", чието изграждане е подкрепено от оперативна програма "Развитие на сектор "Рибарство" 2007 - 2013". Дружеството притежава и модерно стопанство в Монтана, където при затворен цикъл се извършва основната част от производството на дъговата пъстърва. Основните пазари на "Фиш инвест" са в България и в страните от Балканския полуостров. По данни на компанията в периода 2013 - 2017 отглежданите количества от основните три вида риба се увеличават всяка година и годишното производство вече достига около 1000 т дъгова пъстърва, 700 т шаран за консумация и 300 т зарибител от шаран и нарастваща биомаса от есетра за черен хайвер. През 2017 г. "Фиш инвест" изгради модерно преработвателно предприятие за обработка на отглежданите видове и купи модерна машина за чистене на риба. Дружеството инвестира и в съвременни системи за подобряване на средата за живот на отглежданите видове с цел максимално чисто производство, което не употребява дезинфекционни препарати и лекарства.

"Кейсинг България" - Провадия (6-о място), отбелязва 56% ръст на приходите през 2017. Компанията е сред най-големите производители и вносители в страната на естествени обвивки за месни колбаси. Едноличен собственик на капитала е Левент Мустафов Каракашев. Дружеството отчита и 866 хил. лева печалба за 2017.

"Екопродукт" – с. Ситово, Силистра (11), е друг представител на месния бранш в секторната класация. Компанията има развъдна ферма за прасета, продава свинско месо и е дистрибутор на TOPIGS Hellas за България, която е фокусирана върху икономически ефективното производство на свине. Дружеството отчита 50% скок на приходите и печалба от близо 2.6 млн. лева през миналата година. Едноличен собственик на капитала е Марияна Атанасова Митева.

Още три месопреработващи компании влизат в класацията. "Агора мийт" – гр. Левски (13), е собственост на Петър Стефанов Петров. Дружеството е с 47% скок на приходите от продажби. Едноличен собственик на капитала на "Интер уърк" - Русе (14), е Данка Великова Йовчева. Фирмата отчита над 46% ръст на приходите. Съдружници в "Марива 75" – Хасково (15), са Златко Василев Янев и Станимира Василева Янева–Вригазова. Компанията отбелязва почти 44% скок на оборотите през миналата година.

"Пимел фудс" - Пловдив (17), произвежда охладени и замразени месни продукти. Дружеството е създадено през 1993 г., а пет години по-късно строи втори завод за продукти от бели меса. През 2002 г. компанията изгражда ново предприятие, съобразено с европейските стандарти, и три години по-късно започва износ за ЕС, който удвоява през 2007. Следва ново увеличение на производствените площи и на производствения капацитет, който достига 25 тона готов продукт на смяна. "Пимел фудс" е собственост на Георги Дончев Тодоров.

През миналата година месопреработващата фирма "Стефанов - Ив. Стефанов-04" (20) разшири производственото си предприятие в Горна Оряховица. Инвестицията е за 1.5 млн. лв. и позволява увеличение на капацитета от четири на седем тона на седмица. Компанията е една от четирите, които имат право да произвеждат "Горнооряховски суджук" – първото защитено в Брюксел българско географско указание. Дружеството предлага продукцията си на пазара от 1998 г. и притежава две производствени бази – в с. Драгижево и в Горна Оряховица, като втората е изградена през 2015 г. специално и единствено за "Горнооряховски суджук". Предприятието в с. Драгижево е на 10 километра от Горна Оряховица. То е разположено на около 6000 кв.м площ и в него се произвежда цялата гама месни продукти, колбаси и деликатеси, които компанията продава с марката "Стефанов". По данни на компанията тя е с най-голям пазарен дял при "Горнооряховския суджук" и държи около 85% от пазара в обем. Около 10% от произведения продукт се продават зад граница, като най-големият пазар е в Германия и Холандия, уточнява Иван Стефанов.

Мляко и млечни продукти

С ръст на приходите 68% през 2017 г. на четвърто място в секторната класация е производителят на млечни продукти "Милки фуудс" - Вършец. Едноличен собственик на капитала е Рени Славейкова Иванова. Дружеството отчита 174 хил. лева печалба и увеличение на персонала от 29 през 2016 на 50 души през 2017 г.

Още един производител на млечни изделия - "Би Си Си Хандел", гр. Елена, влиза в класацията. Компанията (19-о място), в която съдружници са Пламен Иванов Стайнов, Емилия Апостолова Славова, Станислав Ангелов Станчев и Стефан Николов Василев, произвежда сирене, кашкавал и мляко под марката "Елена". Дружеството произвежда в екологично чист регион и отчита 42% ръст на приходите от продажби през 2017.

Ядки, пчелен мед, вино

Седма в класацията е ямболската фирма "Агроник", основана през 2002 г. Основната й дейност е почистване и заготовка на семена от всички зърнено-бобови и технически култури. Дружеството, което е собственост на Иван Петков Апостолов, търгува с кориандър, пшеница, царевица, ечемик, слънчоглед. Влиза в секторната класация за хранителния бранш, защото произвежда също белен слънчоглед и тиквено семе.

Фирма "Винивел" – Ивайловград (8), е с близо 54% ръст на приходите от продажби през миналата година и управлява "Винарска изба Ямантиеви". Собствениците - Иванка и Юлиян Ямантиеви, купуват местния винпром и затварят производствения цикъл, след като засаждат стотици декари лозя в Ивайловград и околностите. Избата изкупува грозде и от местни производители и произвежда вино с марките Roses, Villa Armira, Stone Lake, Marble Land, Yamantiev's.

Единственият в класацията производител на пчелен мед - "Апимел органик", гр. Раковски (9), притежава собствена модерна фабрика и лаборатория за анализ. Дружеството инвестира в енергийна ефективност, както и във висококачествено складово оборудване. Съдружници в компанията са Симеон Петров Станчев и София Павлова Паркър. Това е фирмата с най-висока печалба в класацията (9.9 млн. лв. за 2017 г.).

Старозагорската "Корона М" (16) е производител на ядки, пуканки, пелети, карамелизирани изделия и шоколадови дражета. Създадена е през 1993 г., днес асортиментът й надхвърля 200 артикула. Едноличен собственик на капитала е Милен Господинов Петров.

Хляб и сладкиши

"Денислав" - с. Константиново, Белослав (12), започва дейност като малка хлебопекарна за ръчен хляб, а днес е модерен хлебозавод, предлагащ множество видове заводски хляб, специални и пълнозърнести хлябове, закуски и други хлебни изделия. Компанията има и собствена мелница. Едноличен собственик на капитала е "Вела Нор груп", в което съдружници са Данаил Стоянов Драганов, Кичка Георгиева Стоянова, Станислав Стоянов Драганов.

Фирма "С плюс С - С. Тимева" (18) стои зад софийската верига "100 грама сладки". Основаната през 1998 г. верига предлага разнообразие от сладкарска продукция - от торти и индивидуални десерти до ръчно изработени шоколадови бонбони и фигури, печива, сладкиши, соленки, сладолед, сладък и солен кетъринг. От края на 2016 г. започнаха работа обекти с новата концепция на "100 грама сладки" - сладкарница-пекарна с производство на място, които добавят към предложенията баници, кишове, кексове и хляб. Компанията отчита над 42% ръст на приходите и 128 заети през миналата година. Съдружници в нея са Светлана Златева Тимева и "Тюлип Кепитъл" с едноличен собственик Мариана Георгиева Захариева.
Гепард - класация на най-динамичните компании в България

- 1700 компании влизат в класацията
- Разрези в 14 сектора - туризъм, транспорт, IT, облекло, козметика, търговия, храни и др.
- Развитието на регионите в България през призмата на най-динамичните малки и средни предприятия
- Анализи, успешни истории

Изданието е подарък за всички абонати Капитал PRO.
Всички останали читатели могат да го намерят онлайн или в търговската мрежа - централните търговски обекти за вестници, магазините Inmedio, Relay, One Minute, както и във веригите OMV, Фантастико, Кауфланд.
Вижте още »Поръчайте изданието »

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

SpaceX иска да набере още 250 млн. долара SpaceX иска да набере още 250 млн. долара

След новия инвестиционен рунд, който трябва да затвори през март, компанията ще бъде оценена на общо 36 млрд. долара

24 фев 2020, 204 прочитания

Глобалните авиокомпании може да загубят почти 30 млрд. долара тази година заради коронавирус Глобалните авиокомпании може да загубят почти 30 млрд. долара тази година заради коронавирус

Голяма част от загубите през 2020г. ще бъдат понесени от китайските превозвачи

24 фев 2020, 294 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Блокчейн платформата æternity основава фондации в България и Лихтенщайн

Целта им ще бъде стимулиране на научноизследователската дейност в блокчейн технологиите

Още от Капитал
10 мита за еврото

Не, цените няма да се вдигат, курсът на лева няма да се променя и още няколко отговора на най-популярните заблуди за влизането в еврозоната

Борбата с престъпността каквато можеше да бъде

Държавата предлага адекватна стратегия за наказателна политика, която обаче няма намерение да спазва

Руско-турската прокси война* може да ескалира

Турският президент Ердоган е на път да атакува директно армията на Башар Асад. Това ще има непредвидими последствия

Коронавирусът приближава към пандемия

Бързата и разумна реакция може да намали щетите от масовото разпространение на заразата

Моя страна, моя Южна Корея

Кратък гид към корейската нова вълна в киното

Кино: "Малки жени"

Дързост и покорство във време на пробуждане

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10