С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
9 ное 2018, 16:40, 5448 прочитания

Метали: Още по-добра година

С над 100 млн. лв. по-високи са приходите на водещите 20 металообработващи компании, след като през 2016 г. секторът пак отчете силен ръст

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Инфографика

Инфографика

Лидерът

Увеличаване

Статията е част от специалното издание на "Капитал" "Гепард". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат тук

След силния ръст, който отбелязаха през 2016 г., най-динамичните компании в сектора на металообработката отчетоха една още по-добра година през 2017. Резултатите на водещите 20 предприятия по ръст на приходите показват, че оборотите им са се увеличили с близо 55% (над 100 млн. лв.) през миналата година. За сравнение, повишението при най-динамичните 20 през 2016 г. беше 36% (около 50 млн. лв.). В същото време компаниите успяват да запазят средно ниво на рентабилност от 10%, броят на персонала също леко се покачва.


Добрата новина е, че част от предприятията показват устойчив ръст, като за втора година влизат в класацията на най-динамичните. Сред тях са фирми като "Веселин Запрянов", "Дамиана 2001" и "Алумина Тримекс". Любопитен факт е и че, докато през 2016 г. двигател на повишението беше силното строителство на промишлени и складови халета, което вдигна резултатите на производителите на метални конструкции, през миналата година растеж отбелязват най-разнообразни по дейност компании, включително и немалко леярни. Причините за увеличението са различни - от засилване на поръчките и привличане на нови клиенти, до въвеждане на по-сложни изделия и допълнителни услуги. Затова част от предприятията са инвестирали в допълнително оборудване, включително и с помощ от европейските фондове.

На гребена на вълната

С ръст на приходите повече от четири пъти начело на класацията се нарежда варненската "Корабно машиностроене", която произвежда корабно оборудване. От отчета на компанията, която е свързана с "Химимпорт", става ясно, че през 2017 г. е имала няколко големи поръчки, които са причината за по-високите постъпления, като близо 60% от продукцията е била насочена за външния пазар. В резултата обаче влиза и еднократен приход от 10.5 млн. лв. от продажба на дълготраен актив, след като миналия април компанията продаде парцел от 10.5 дка в града на "Кауфланд".Почти четворен е ръстът и при "Веселин Запрянов", която произвежда поцинкована тел и която година по-рано утрои резултата си. Предприятието работи с едни от най-големите компании в страната, а сред основните му клиенти е пловдивската "Хъс", която купи активите на фалиралия завод "Полимери" в Девня. Партньорството вероятно е причина за силните резултати на "Веселин Запрянов" и през 2017 г. Нещо повече, в началото на тази година компанията е обявила инвестиционно намерение за допълнително разширение на производството си в село Васил Друмев (Шуменско). Имотът е собственост на "Хъс" и е отдаден под наем на производителя на тел. Справка във фирмените регистри пък показва, че в края на миналата година дотогавашният собственик Веселин Запрянов е продал дружеството на Стефка Асенова, която преди е била управител на софийския клон на "Хъс".

Леярската група

Сред 20-те най-бързо растящи компании през миналата година се нареждат и две свързани леярни – карловската "Бамекс - 98" и дъщерното й дружество в Пловдив "Бамекс метал БГ". И двете предприятия правят отливки от черни метали. От отчета на "Бамекс – 98" става ясно, че през 2017 г. обемите са се увеличили. Компанията работи основни за военните заводи ВМЗ и "Арсенал", за които прави различни изделия и които до миналата година включително растяха стабилно заради търсенето на продукцията им.

Благодарение на изпреварващото увеличение на приходите "Бамекс – 98" почти достига дъщерното си "Бамекс метал БГ" като оборот. Пловдивското предприятие произвежда детайли за металургичната, рудодобивната, химическата и пътностроителната индустрия. През 2017 г. отлятата продукция е била близо 50% повече, отколкото предходната година. Увеличеният обем се дължи основно на повишените поръчки от германската AGCO, на която "Бамекс метал БГ" стана основен доставчик на части, се посочва в отчета. Компанията изнася над 80% от продукцията си в страни от Европейския съюз. В момента дружеството изпълнява проект по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" за разширяване на производствения капацитет и подобряване на производителността и качеството на продуктите. Той е на обща стойност 733 хил. лв., включително субсидия и собствено финансиране.

"Бамекс – 98", чийто мажоритарен собственик е физическото лице Ганчо Гидиков, придоби "Бамекс метал БГ" през 2016 г. До края на тази година обаче е много вероятно пловдивското предприятие да има нов собственик. В отчета си за 2017 г. "Бамекс – 98" съобщава, че има сключен предварителен договор с "Нестинарка 2013" за продажбата на 100% от капитала на дъщерното дружество, като сделката се очаква да приключи през 2018 г. Засега в Търговския регистър не е отразена смяна на собствеността.

Продължаване на тенденцията

Друга карловска леярна – "Електростомана 2004", също расте, като удвоява оборота си през 2017 г. Компанията произвежда различни детайли от стомана и чугун, включително резервни части за трактори и други селскостопански машини, като има капацитет за производство на над 7000 тона продукция годишно. "Ръстът на приходите през 2017 г. е тенденция от предходните години и се дължи на по-големите продажби на стоманени изделия", каза изпълнителният директор Надка Стоянова за "Капитал". "На база на постигнатите резултати към момента и прогнозите очакваме през 2018 г. да запазим тази тенденция", добави тя.

През миналата година компанията, която е собственост на физическото лице Християн Събев (99.6%), започна инвестиция за 15 млн. лв. в линия за производство на стоманени смилащи топки. Проектът се изпълнява съвместно с австрийската компания Inteco и се очаква да приключи съвсем скоро. По думите на Стоянова линията представлява иновативно и уникално производство не само за България, но и за региона. "Това ще ни направи без конкуренция в сферата на производство и доставка на резервни части и консумативи от стомана за минната и преработвателната индустрия", уточни тя.

По-сложни изделия

Промяната на фокуса от производство на метални стелажи за магазини и рекламни съоръжения към проектиране и изработване на цялостни решения от различни материали е причината за 80-процентното увеличение на приходите на "Ники" – Правец. Компанията е собственост на Николай Николов, който чрез друга своя фирма произвежда и автожири – подобни на хеликоптери ултралеки летателни апарати. От създаването й през 1994 г. "Ники" постепенно се разраства, добавя ново оборудване и разширява производството си, като има изпълнени редица проекти, включително и с европейско финансиране. Последната инвестиция е в цех за обработка на дървен материал (МДФ, ПДЧ, фурнировани плоскости и т.н.), което й позволява вече да предлага пълен цикъл услуги на клиентите.

"Не работим по каталог, а предлагаме индивидуални решения от метал и дървен материал, като изделията включват множество компоненти – осветление, камък, стъкло, огледала и т.н.", казаха от компанията. "Това е и причината за ръста миналата година – не повече поръчки, а по-сложни изделия", добавиха от там. Основните пазари на компанията са Франция, Испания, Англия и Германия. За тази година очакванията са оборотът да е близък до миналогодишния.

Метални конструкции

Макар че не преобладават в тазгодишната класация, производителите на метални конструкции също имат своето място в списъка на най-динамичните. Шеста позиция с ръст от 61% заема монтанската "Триада инженеринг", която проектира, произвежда и монтира метални сгради, складове, производствени халета, селскостопански постройки, зали и т.н. Значителното нарастване на приходите при минимално повишение на разходите е причината компанията да увеличи нетната си печалба близо 14 пъти до 947 хил. лв. през 2017 г. В същата сфера работи и старозагорската "Дамиана 2001", която не попада за първи път в класацията. Компанията е собственост на италианския гражданин Младен Хрнич, а основните й клиенти са в Швейцария, Италия и Белгия. През миналата година приходите й са нараснали над 51%.

Повече детайли

Подобно увеличение отчита и "Булармес – ИК". Пловдивската компания произвежда кована и лята арматура от стомана за промишлеността и енергетиката (кранове, клапи, вентили, шибъри и т.н.). Сред клиентите й са топлоелектрически централи, АЕЦ "Козлодуй", заводи като "Лукойл Нефтохим" и "Солвей Соди", хранително-вкусови предприятия като "Загорка" и "Каменица" и др. Според отчета на дружеството по-добрите резултати през 2017 г. са вследствие излизане от кризата в енергетиката, което се е отразило на продажбите на такава продукция. Тенденцията се запазва и през първите месеци на 2018 г., а очакванията са за по-добра година. "Нямаме индикации за проблеми в областта на дейността ни. Във връзка с усвоените нови продукти се сключиха договори и рамкови споразумения с контрагентите за цялата година", се посочва в отчета. Компанията е собственост на Стоян и Георги Петкови.

"ММ механикс" от село Драгор също произвежда части от стомана, цветни метали и пластмаса, като и инструменти с галванични покрития. Преди две години компанията приключи проект по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" на стойност 1.7 млн. лв., по който купи нови машини за производството, включително с централно програмно управление, което явно е допринесло за ръста й от близо 33%. Това е вторият проект на дружеството, изпълнен с европейски средства. Продажбите са главно в чужбина, като основните пазари са Германия, Италия, Швейцария, Англия и САЩ, за които са заминали 65% от продукцията.

Профил на успеха

В топ 20 на металообработващите фирми влизат и няколко производителя на дограма и други подобни изделия. С ръст от малко под 40% на 12-о място се нарежда "Чех-пласт" от Враца, която прави алуминиева и PVC дограма, окачени фасади и др. Основен собственик и управител на предприятието е Димитър Иванов. През 2016 и 2017 г. фирмата инвестира над 3.5 млн. лв. в ново хале, машини и съоръжения, като част от финансирането за оборудването беше по програма "Конкурентоспособност", а другата част от инвестицията беше от собствени средства и банков кредит. Компанията работи основни за износ – над 80% от продукцията й е предназначена за Австрия, Германия и Франция.

Инвестиция в нови машини за общо 1.1 млн. лв., част от които европейски средства, тече и в сливенската "Пармаш". Компанията произвежда дъски за гладене, сушилници, домакински стълби, цветарници и др. и през миналата година увеличава приходите си с близо 34%.

Различни видове поцинковани профили за строителството, като и подсилващи профили за PVC системи за врати и прозорци произвежда варненската "Интерком профил", която е част от "Интерком груп". С базите си в няколко града на страната самата група има още по-широк кръг на производство, включително електрозаварени тръби, арматурни заготовки, метални конструкции и др. След ръста от над 30% през миналата година "Интерком профил" очаква приходите от продажби на продукция през 2018 г. да продължат да растат, като прогнозираното увеличение е около 10%.
Най-големите

С различен ръст, но най-големи като обороти, са търговците на метали. Приходи от 36.4 млн. лв. (+49.3%) отчита ЗПТ от град Стралджа. Компанията е от групата на "Юпитер стомана" и произвежда заварени конструкции и поцинковани метални изделия (тръби, профили, огради за пътища), а основната част от приходите идва от продажбата на профили.

С внос и обработка на стоманени изделия се занимава и пловдивската "Филипес – Илия Филипов", чиито приходи достигат 35.5 млн. лв. през миналата година (+34%).
Гепард - класация на най-динамичните компании в България

- 1700 компании влизат в класацията
- Разрези в 14 сектора - туризъм, транспорт, IT, облекло, козметика, търговия, храни и др.
- Развитието на регионите в България през призмата на най-динамичните малки и средни предприятия
- Анализи, успешни истории

Изданието е подарък за всички абонати Капитал PRO.
Всички останали читатели могат да го намерят онлайн или в търговската мрежа - централните търговски обекти за вестници, магазините Inmedio, Relay, One Minute, както и във веригите OMV, Фантастико, Кауфланд.
Вижте още »Поръчайте изданието »

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Нов цигарен връх Нов цигарен връх

Rothmans е на път да стане най-търсената марка на пазара

21 фев 2020, 933 прочитания

Telerik Academy подготвя "холистично оформени" кадри за IT индустрията Telerik Academy подготвя "холистично оформени" кадри за IT индустрията

През тази година Telerik Academy обучава по програмиране и 2 хил. ученици от I до XII клас в 25 града

21 фев 2020, 764 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Търговия с автомобили, части и сервизи: Повече коли - повече бизнес

Общите приходи на двадесетте компании в подреждането са скочили с 60% до 286 млн. лв

Още от Капитал
Шопинг в Ямбол

Двама бизнесмени от региона строят ритейл парк за 12 млн. лв. с финансиране от банка и еврофондове

Отчети това

Как умните електромери могат да намалят сметките за ток

Руско-турската прокси война* може да ескалира

Турският президент Ердоган е на път да атакува директно армията на Башар Асад. Това ще има непредвидими последствия

Коронавирусът приближава към пандемия

Бързата и разумна реакция може да намали щетите от масовото разпространение на заразата

"Мишу", анимационният филм за отговорността ни към природата

Това е вторият филм на Вера Траянова и Милен Витанов, селектиран за участие на "Берлинале"

20 въпроса: Юрий Вълковски

Изпълнителен директор на фондацията Reach for Change България

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10