С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
9 ное 2018, 14:43, 3092 прочитания

Селско стопанство: Ръст в повече сегменти

Средният скок в приходите на 20-те най-динамични малки и средни компании в аграрния сектор е 67%

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Извън зърното в класацията присъстват производител на билки и производител на ориз и повече кравеферми и птицевъди спрямо година по-рано.
Статията е част от специалното издание на "Капитал" "Гепард". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат тук

По-ниските изкупни цени на зърнените култури през 2017 г. са причина от класацията на най-динамичните малки и средни фирми в земеделието да изчезват все повече играчи от сектора на зърнопроизводството. Така подреждането, което допреди няколко години беше доминирано изцяло от зърнопроизводителите, става по-пъстро и повече място в него намират и агробизнесите с различен предмет на дейност. Това съвсем не означава, че секторът на зърното е в криза. Реколтите от последните години са добри, а печалбите на компаниите растат с доволен темп. Единственият негативен отпечатък на ниските цени се вижда през замръзналите или свиващи се приходи. С други думи, по-големите обеми и по-добро качество на добивите не са били от значение за оборотите.


През 2017 г. тази тенденция е била валидна за по-голямата част от зърнопроизводителите. Разбира се, сред тях има и такива, които растат въпреки нея - например две от трите фирми, оглавяващи земеделското подреждане на "Гепард".

Извън зърното в класацията присъстват производител на билки и производител на ориз и повече кравеферми и птицевъди спрямо година по-рано. Всички тези сектори са в много по-малка степен зависими от поведението на международните пазари, не работят в голям мащаб и не разчитат на силна механизация. Повечето създават сами своите пазари. Често това са малките семейни компании, чиито успехи се дължат най-вече на индивидуалните усилия на собствениците.

Средният скок в приходите на 20-те най-динамични фирми е 67%, а над половината от тях са наемали хора. Само четири дружества са завършили годината със загуба.С трицифрен скок

Лидер по растеж в сектор "Земеделие" е регистрираната в село Черногор, община Главиница, "Черногор агро". Компанията е част от групата на "Зърнени храни – гр. Силистра" и се занимава със зърнопроизводство, като през 2017 г. е обработвала 27.5 хил. дка земя в различни землища на област Силистра. Мажоритарен собственик на дружествата в групата е д-р Стефан Иванов, а в управлението на "Черногор агро" заедно с него е Йорданка Чернева. Фирмата има регистриран клон в Дулово, както и овощни насаждения – 100 дка череши и 10 дка сливи. Ръстът на приходите й през 2017 г. е 318% и според данни от консолидирания финансов отчет на групата не е резултат от нарастване на обработваемите площи. Стратегията на "Зърнени храни – гр. Силистра" е била да осигури достатъчни количества зърно, като предоставя на земеделските производители преференциални условия за финансиране на селскостопанското производство. Добрите резултати са следствие и от утвърдени отношения с чуждестранни партньори, които гарантират добра реализация на продукцията при стеснен вътрешен пазар. Групата разполага с модерни зърнобази със значителен капацитет, който обаче използва едва на половина. Те се намират в Силистра, Варна, Дулово, Алфатар, Черногор и Тутракан. Ето защо стремежът е към разширяване на суровинната база и рационално използване на ресурсите.

"Зърнени храни – гр. Силистра" е експортно ориентирана компания и е сред големите износители на пшеница, царевица, ечемик и слънчоглед. Сред ключовите й партньори са местните дружества на мултинационалните гиганти Cargill, ADM (Archer Daniels Midland Company) и Glencore, а също и преработвателни предприятия от Испания, Гърция, Румъния и Турция. През 2014 г. групата е входирала проект за строителство на пристанище край Силистра.

Ръст 100% е отчела втората най-динамична компания – пловдивската "Гулянска земя". Приходите й през 2017 г. са 5.5 млн. лв. при 2.7 млн. лв. година по-рано. Едноличен собственик и управител на компанията е Димитър Павлов. Той придобива компанията през 2015 г. и премества седалището от град Левски в Пловдив. Дружеството се занимава със земеобработка, отглеждане и търговия на зърнени култури. Няма данни за размера на обработваемата от него земя. То е завършило годината със загуба 1.2 млн. лв.

С ръст между 50% и 100%

Девет са компаниите, чиито приходи са нараснали между 50% и 100%. Сред тях е специализираната в изкупуване, производство и търговия с диворастящи и култивирани билки "Бакалски" (4). Тя е семейна фирма, собственост на Димитрия, Милко и Иван Бакалски и регистрирана в град Пловдив. Ежегодно компанията продава над 700 тона суха маса от билки, етерични култури и подправки. Фирмата има и сертификати за биопроизводство. През 2017 г. приходите й са пораснали с 86% до 5.8 млн. лв.

Шеста в класацията е "Квинс-агро и с-ие". Тя се занимава с производство и търговия с яйца в три птицеферми – в село Буйново, община Търговище, в село Презвитер Козма, община Омуртаг, и в град Поморие. Дружеството е регистрирано в град Лозница и работи от 1996 г. През 2010 г. прави първата голяма инвестиция - 6.5 млн. лв., за изграждането на модерна ферма за 80 хил. кокошки. През 2012 г. производителят увеличава капацитета си и купува третата ферма в Поморие. Компанията е собственост на Азиз Мустафа Азиз, Мустафа Баки Мустафа и Мустафа Азиз Хасан. Ръстът на приходите й е 66% и се дължи на излизане на компанията на нови пазари. "Ние работим основно за експорт, а на вътрешния пазар реализираме много малък дял от продукцията си. Изнасяме най-големи количества за Швеция и Гърция и имаме собствени ферми и в Чехия и Молдова. През 2018 г. ще имаме още по-голям ръст, може би най-големият в историята на фирмата. Това се дължи на големите инвестиции, които направихме през годината", обяснява Азиз Мустафа, собственик и управител на "Квинс-агро и с-ие". През 2017 г. печалбата на компанията е била 1.1 млн. лв., а броят на заетите се е увеличил с 5 души.

Ръстът на млякото

В десетката на най-растящите фирми попадат и две млекопроизводителни дружества. Това са варненската "Пол аграр кампани", която присъства в класацията "Гепард" за втора поредна година, и "Сити милк - 2000".

"Пол аграр кампани" е с чуждестранна собственост и се управлява от германеца Маркус Пол. Тя работи с фокус върху износа, а производственият й капацитет е над 3.5 млн. литра мляко годишно. 2017 г. е завършила с приходи 6.7 млн. лв. при 4 млн. лв. година по-рано. Това е първата финансова година, в която фирмата успява да излезе на печалба от 2013 г. насам, когато стартира дейността й.

Втората компания е регистрирана в село Ситово, област Силистра. "Сити милк - 2000" е собственост на Муса Мусов. Той е в бизнеса с преработката на мляко и производство на млечни продукти под марките "Ситово" и "Тертер", а дейността на фирмата е свързана с осигуряването на суровината за тях. Приходите на кравефермата са пораснали до 4.5 млн. лв., а печалбата й за миналата година е 1.7 млн. лв.

Над 50% е ръстът и на специализираната в производство на тютюн "Миссириан България". Тя е собственост на гръцката Missirian S.A. (51%) и българското дружество "Ники-БТ" (49%). "Миссириан България" се представлява от Николай Тончев и Николаос Дзумас. Тончев е миноритарен акционер в "Ники-БТ" и изпълнителен директор на "Индустриален парк Шумен".

"Миссириан България" се занимава с изкупуване и преработка на тютюн с цел продажбата му в преработен вид в страната и чужбина. Тя е със седалище в Шумен, а преработвателното й предприятие се намира в село Стамболово. То работи от 2004 г. и преработва основно български ориенталски сортове тютюн. Годишният капацитет е 5 хил. тона. Въпреки по-силната година и нарасналите до 13.7 млн. лв. приходи "Миссириан България" е имала съкращения на персонала. "През миналата година имахме много добри пазари и хубава реколта на тютюн. Цялата продукция, която преработваме, е за износ, а основният ни пазар е Гърция. За съжаление 2018 г. се очаква да е по-тежка. Още не сме започнали да изкупуваме продукцията, която е с влошено качество заради обилните дъждове от юли", коментира изпълнителният директор на дружеството Николай Тончев.

Другите в класацията

На 13-а позиция е хасковската "Матев" ООД, собственост на Паско и Недялко Матеви. Фирмата е създадена в началото на 90-те години на миналият век и първоначално дейността й е производство на електрически бойлери. Тя влиза в агробизнеса през 2000 г., като обработва 15 хил. дка със зърнени и маслодайни култури в землището на село Малево, община Хасково, и кв. Черноконево, Димитровград. "Матев" има собствена зърнобаза и е производител на комбинирани фуражи, в т.ч. гранулирани. През 2002 г. компанията купува и кравеферма в Димитровград. Капацитетът е за отглеждане на 500 крави, а площта е около 40 дка, 8 от които покрита площ.

Паско и Недялко Матеви имат дялове и в други, свързани със земеделския бизнес, компании. Сред тях са "Комбинирани фуражи Матев", "Птици Матев", "Ансер" и "Кланница Братя Даскалови" ООД.

През 2017 г. ръстът в приходите на "Матев" е 43%. Печалбата на компанията е била 910 хил. лв., а заетите - над 50 души. Фирмата е успяла да подобри резултатите си, предлагайки разнообразна растениевъдна и животинска продукция. "Въпреки конкурентния натиск и стремежа към повишаване на пазарния дял политиката е била насочена към запазване на обичайната рентабилност. Повишаването на коефициента на рентабилност показва, че ръководството е успяло да оптимизира дейността на предприятието и да се възползва от съществуващите възможности за по-добра ефективност и печалба", посочва управителят Паско Матев в доклада за дейността на фирмата. Дългосрочната цел е дружеството да се превърне в регионален лидер в производството на зърнени и маслодайни култури.

Сред малките и средните фирми в сектор "Земеделие", които имат най-голям ръст на приходите, се нарежда и компанията за производство на ориз, зърнени и бобови култури "Райс едн фууд". Собственици с равни дялове са Йорданка Мушева и бизнесменът Павел Славков, който е свързан с множество дружества с разнородна дейност. Оризарната на фирмата се намира в пазарджишкото село Гелеменово. Капацитетът на предприятието за преработка на оризова апра е 30 тона за денонощие, или 4800 тона ориз първо качество годишно. "Райс едн фууд" е основана през 2012 г. като земеделска компания и продължава да обработва площи за целите на своето производство в землищата на селата Величково, Гелеменово и Юнаците в община Пазарджик. Приходите й през 2017 г. са нараснали до 5.3 млн. лв. при 3.9 млн. лв. предходната година. Дружеството е утроило наетите хора.

С идентичен ръст са още две фирми в топ 20. Това са "Лора-2004" и "Люпилня Мартиво – Румен Кирчев". Дейността и на двете е свързана с отглеждането на птици. Първата е част от групата на хранителния холдинг "Градус", а втората е с едноличен собственик Румен Кирчев и се занимава с производство на бройлери, разплодни и стокови яйца. "Люпилня Мартиво" е базирана в полите на природен парк "Карандила" в близост до Сливен. Капацитетът й е 3 млн. еднодневни пилета годишно. В края на класацията с ръст около 28% са специализираните в зърнопроизводство "АЖД Агро" и "Елкофал".
Гепард - класация на най-динамичните компании в България

- 1700 компании влизат в класацията
- Разрези в 14 сектора - туризъм, транспорт, IT, облекло, козметика, търговия, храни и др.
- Развитието на регионите в България през призмата на най-динамичните малки и средни предприятия
- Анализи, успешни истории

Изданието е подарък за всички абонати Капитал PRO.
Всички останали читатели могат да го намерят онлайн или в търговската мрежа - централните търговски обекти за вестници, магазините Inmedio, Relay, One Minute, както и във веригите OMV, Фантастико, Кауфланд.
Вижте още »Поръчайте изданието »

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

31 октомври 2019
София Ивент Център

Конференция HR & Leadership Forum 2019


Кои са ключовите тенденции, които ще трансформират работата на бъдещето?
Включете се във форума на Капитал, за да разберете повече за възможностите от използването на новите технологии на работното място и начините хората да останат ценни в технологичната ера. Ще проследим какви качества ще трябва да притежават на лидерите от бъдещето и кои ще са търсените умения при наемане на служители.

Сред лекторите на събитието ще бъдат:


 • Даниел Съскинд, Balliol College, University of Oxford
 • Джои Прайс, Jumpstart
 • Судир Сасийдаран, LEGO Workplace Design

Конференция HR & Leadership Forum 2019 Запазете билет

Прочетете и това

"Активни потребители": "Палмовият продукт измести сиренето в баничките" 6 "Активни потребители": "Палмовият продукт измести сиренето в баничките"

Проучване на асоциацията показва отсъствие на сирене в традиционната бърза закуска

13 окт 2019, 4223 прочитания

Идва нова вълна от евтини кредити за бизнеса 1 Идва нова вълна от евтини кредити за бизнеса

Националният гаранционен фонд сключи първите споразумения по програмата за споделяне на риска, активни са ЕИФ и държавния Фонд на фондовете

13 окт 2019, 1863 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Метали: Още по-добра година

С над 100 млн. лв. по-високи са приходите на водещите 20 металообработващи компании, след като през 2016 г. секторът пак отчете силен ръст

Арабският пробив на IPS

Българската семейна компания "Интернешънъл пауър съплай" завърши ключов проект за Saudi Aramco

Сметка за основни операции - струва ли си

Всеки, който ползва рядко банкови услуги, може да се възползва от опцията, но и не само той

София: този път има интрига

За пръв път от над 10 години в София се води истинска политическа кампания. "Капитал" прекара по един ден с четиримата основни кандидати, за да види отвътре как те се борят за гласовете на софиянци

Предизборният "Route 66" на арх. Игнатов

Според кандидата на "Демократична България" електронното управление на София ще реши два ключови проблема - с бюрокрацията и с корупцията

Надежда за "Ирина"

Режисьорката Надежда Косева преплита темите за женската сила и клаустрофобията на малкия град в новия си филм

Кино: "Писма от Антарктида"

Модерна мелодрама за лъжата от любов