Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
9 ное 2018, 10:24, 636 прочитания

Строителство: Ръст, захранван от държавата

Поръчки за саниране и европроекти на общини са в основата на рекордни печалби

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
"Където има индикации, че търгът е нагласен, не се занимаваме да участваме. Другият вариант е - стягаме се и работим здраво, за да не ни изнудват. Случва се да обжалваме, но нагласените търгове се печелят по такъв начин, че да нямаш основание за обжалване."
Бончо Бонев, собственик на "Парсек груп"
Статията е част от специалното издание на "Капитал" "Гепард". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат тук

След тежката за сектора 2016 г. строителството отново е в подем - 2017 г. приключи с изпълнени обекти за близо 13 млрд. лева, или 11.7% годишен ръст. Скокът се дължи най-вече на увеличеното строителство на сгради, което е 56% от общата продукция в сектора. Инвестициите в жилищни, хотелски и офис проекти обаче беше "по джоба" предимно на най-големите строителни компании от бранша - онези с оборот над 20 млн. лв., а те са едва 2% от фирмите на пазара.


Малките и средните компании разчитаха основно на публично финансиране - държавно, по линия на Националната програма за енергийна ефективност на жилищни блокове, и европейско - за саниране и ремонт на публични сгради - детски градини, училища, болници, за общински ВиК, пътни и др. проекти. Това ясно си проличава от профила на компаниите, които намират място в класацията за най-динамични фирми в отрасъла. Лидерът "Техноинвест", Добрич, работи изцяло с частни инвестиции в сферата на хотелските комплекси, но всички останали в топ 10 (с малки изключения: варненската "Явор", пловдивската "Хай билдинг груп") са фирми, чийто оборот се дължи единствено на обществени поръчки. Сред тях има такива със здравословен модел на развитие: специализирани в изпълнението на публични обекти, такива, които залагат на качество и градят име. Има и лоши примери, показващи нагледно как държавното финансиране и порочните практики изкривяват пазара.

От хотели към строителство

Лидер в класацията с четворно увеличение на приходите за година е добричката компания "Техноинвест". Оборотът й през 2017 г. надхвърля 13 млн. лв., което е с 10 млн. лв. повече спрямо 2016 г. Печалбата й е 2.5 млн. лв. "Техноинвест" вече 16 години развива хотелиерска и ресторантьорска дейност като собственик на хотел със 120 легла в Златни пясъци - "Екзотика". Приходите й обаче се дължат основно на строително-ремонтна дейност, която извършва на територията на областите Варна и Добрич. Проектите й са предимно строителство и модернизация на хотелски комплекси (19 обекта през 2016-2017). През 2017 г. компанията завършва за 10 месеца изграждането на петзвездния хотел "Парадайс блу" в Албена, който е отличен с първа награда в конкурса "Сграда на годината 2017" в категория "Хотели". Едноличен собственик на компанията е инж. Росен Русев.

От втора до пета позиция са заети от малки и средни строителни компании с персонал от 15 до 30 души, чийто оборот се увеличава рекордно за година благодарение на обществени поръчки. Бронзът е за софийската "Стандарт строй 2003" с едноличен собственик Антон Костадинов и оборот от около 5 млн. лв. През 2017 г. компанията сключва два договора с община Самоков за саниране на блокове по Националната програма за енергийна ефективност общо за над 1 млн. лв., както и договор с община Пловдив за изграждане на нов и възстановяване на съществуващи хидравлични прагове на р. Въча за близо 400 хил. лв. Преди да се насочи към изпълнение на проекти, финансирани с публични средства, компанията е работила по частни офис и търговски центрове. Антон Костадинов коментира единствено, че резултатите се дължат на "добро изпълнение".На трето място е пазарджишката "Стандарт енерджи" на Иван Делчев, преименувана през миналата година на "Делчев инженеринг". Само за година тя печели пет търга за саниране в общините Пазарджик, Септември, Батак и Левски. Нещо повече - Иван Делчев е от фамилията на строителните босове Делчеви в Пазарджишко и е абониран за всички строително-ремонтни поръчки, както и договори за сметопочистване. Чрез фирмата си "Еко хидро-90" те са изпълнили през годините над 100 договора за 150 млн. лв. в Батак, Ракитово, Стрелча и целия пазарджишки регион. Приходите й нарастват 4.3 пъти за година - до 4.8 млн. лв., а печалбата достига 1.45 млн. лв.

"Интегрирани строителни системи" (ИСС) - четвърта в класацията по ръст на оборота и на второ място по обем на приходите - малко над 17 млн. лв., е известна в строителните среди като близка до "Джи Пи груп". Тя е регистрирана през 2014 г. в софийското село Мрамор. От 2014 до 2017 г. е еднолична собственост на Недко Михайлов, а от 2017 досега - на Владимир Пилчев. Пилчев е съдружник с единия от съсобствениците и на "Джи Пи" Владимир Владимиров-Житенски в "Агрохолд инвест" ООД, където двамата са с равни дялове. Освен това той е и управител на дружеството "Пи Ай", което притежава централата на строителната група. Един от "по-известните" обекти на ИСС е велоалеята над езерото в Правец за 518 хил. лв. в непосредствена близост с хотела "РИУ Правец" на Валентин Златев.

Участвала е в големите магистрални търгове от последната година - за отсечка от "Хемус" и за тунел "Железница". Явява се и на част от процедурите за метро и за големи обекти в София, като ремонта на трамвайното трасе на петицата от Княжево до Съдебната палата за 40 млн. лв. например. Там "Джи Пи груп" бяха класирани на първо място, а ИСС на второ. След като "Джи Пи" се отказаха от договор с общината - заради изказването на премиера Бойко Борисов, че компанията трябва да бъде извадена от големите европейски проекти, ИСС бяха на крачка да вземат ремонта. Впоследствие Столичната община се отказа от цялата процедура и обяви, че ще проведе нов търг. Проектите от последната й година са за саниране на жилищни блокове и детски градини, ремонт на училища и градинки в общините Шумен, Свиленград, Плевен, Долна баня.

И нормалните успяват

Петата позиция е за "Парсек груп" от София. Едноличен собственик и управител е 33-годишният Бончо Бонев. Компанията е на пазара от 2014 г. и само за три години успява да се наложи като сериозен играч в изпълнението на публични обекти. Приходите й се увеличават от 3 млн. лв. през 2016 г. до над 11 млн. лв. през 2017 г. Отчетената печалба е близо 2 млн. лв. Персоналът на "Парсек" се увеличава над 2.5 пъти - от 34 до 87 души, нареждайки я на второ място по ръст на наетите на трудов договор. "Всичките ни приходи се дължат на обществени поръчки. Създадохме много добър офертен екип, имаме и много добро планиране и съответно изпълнение", коментира пред "Капитал" собственикът Бончо Бонев. Той посочва, че през изминалата година компанията е изпълнила няколко знакови проекта, сред които реставрацията на част от Перперикон. "Срокът беше намален от 120 на 40 дни заради дълга процедура по обжалване, това беше голямо изпитание за нас и един от най-критичните ни проекти", казва собственикът. Реставрацията е изпълнена за малко над 1 млн. лв. в обединение с още две компании. "Залагаме много на обединения, на партньорства с други компании, които имат експертиза там, където ние нямаме. Печелим поръчки самостоятелно, но в обединения спечелените търгове са 2 или 3 пъти повече", казва управителят.

Той признава, че се е сблъсквал с корупция. "Където има индикации, че търгът е нагласен, не се занимаваме да участваме. Другият вариант е - стягаме се и работим здраво, за да не ни изнудват. Случва се да обжалваме, но нагласените търгове се печелят по такъв начин, че да нямаш основание за обжалване. Балонът с корупцията ще се спука, когато всичко се качи на онлайн платформата на Агенцията за обществени поръчки. Тя трябваше вече да е заработила", посочва Бончев. "Парсек" изпълнява поръчки за саниране на жилищни блокове и обществени сгради в Хасково, Димитровград, Силистра, Шабла. "Както казах, имаме много добър екип за подготовка на оферти, но също така инвестираме много в хората си. Целият бранш е изправен пред критичен момент с кадрите. Няма специалисти, няма инженери. Затова ние наемаме млади хора и ги обучаваме. Бъдещето е на фирми като нас - които инвестират в хората си", допълва Бонев.
Гепард - класация на най-динамичните компании в България

- 1700 компании влизат в класацията
- Разрези в 14 сектора - туризъм, транспорт, IT, облекло, козметика, търговия, храни и др.
- Развитието на регионите в България през призмата на най-динамичните малки и средни предприятия
- Анализи, успешни истории

Изданието е подарък за всички абонати Капитал PRO.
Всички останали читатели могат да го намерят онлайн или в търговската мрежа - централните търговски обекти за вестници, магазините Inmedio, Relay, One Minute, както и във веригите OMV, Фантастико, Кауфланд.
Вижте още »Поръчайте изданието »

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

"Хоризонт 2020" предоставя 122 млн. евро за проекти, свързани с коронавируса "Хоризонт 2020" предоставя 122 млн. евро за проекти, свързани с коронавируса

Компаниите от ЕС могат да кандидатстват с решения за пренастройване на производствени линии и иновативни технологии

25 май 2020, 750 прочитания

Hertz поиска защита от фалит заради дълг от близо 25 млрд. долара Hertz поиска защита от фалит заради дълг от близо 25 млрд. долара

Американската компания за коли под наем пострада тежко от кризата заради коронавируса

23 май 2020, 2322 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Мебели и дървообработка: С традиции и позиции

Фирмите в топ 15 от сектора са добре познати на пазара

Още от Капитал
Мигът на електронните подписи

Георги Димитров, член на съвета на директорите на "Евротръст" пред "Капитал"

Рекламна спортна пауза

Как ще се отрази на рекламните инвестиции отменянето на големите спортни събития през годината

Софийският адрес за френски макарони

Chez Fefe е първият специализиран бутик, който приготвя традиционния десерт

Дефектните мерки

След края на извънредното положение бизнесът оцелява много повече на мускули и в по-малка степен заради подкрепа от държавата

Чуваме ли се? А разбираме ли се?

Онлайн общуването срещу срещите на живо

20 въпроса: Мартин Михайлов

Михайлов стои зад две от заведенията, които бяха (отново ще бъдат?) обичайна част от нощните походи в София

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10