Мебелната компания "Паралел" - Севлиево, инвестира 27 млн. лева в поредно разширение

''Паралел''

Мебелната компания "Паралел" - Севлиево, инвестира 27 млн. лева в поредно разширение

Част от производствените помещения ще бъдат завършени до юни 2019 г.

Мара Георгиева
12405 прочитания

''Паралел''

© ''Паралел''


Производителят на мебели "Паралел" - Севлиево, започва поредно разширение и обновяване, което този път е на стойност 27 милиона лева. Това е третият етап от петгодишния строителен и инвестиционен план на компанията, уточни за "Капитал" Ивелина Георгиева, изпълнителен директор.

Над 200 нови работни места, двойно по-голям обем

Новата площадка заема 50 хил. квадратни метра, от които 26 500 ще бъдат закрити производствени площи. "Предстои изграждане на модерно оборудвано хале за разкрой и конфекция на полиуретанова пяна. Ще бъдат построени и нови сгради, чрез които разширяваме производството на изделия за сън и за дома, както и на сезонните продукти. Проектът включва също високотехнологично складово стопанство за съхранение на полиуретанова пяна, което дава възможност за оптимизация на производството и гъвкавост при конфекционирането й", коментира за "Капитал" Ивелина Георгиева.

Предвижда се изграждане на втори, напълно автоматизиран склад, тип Radio Shuttle (полуавтоматизирана компактна система, която използва автоматизирано устройство, за да придвижва напред и назад палети по работен коридор).

Най-новата инвестиция на "Паралел" включва и строителство на съвременна административно-битова сграда. Част от предвидените средства са за внедряване на високотехнологични машини и оборудване, които ще позволят използването на съвременни безотпадни технологии, посочиха от компанията.

"Средствата за проекта са собствени и чрез кредит. Планираният срок за завършване на строително-монтажните работи е през май 2020 г. Строителният график предвижда производствените помещения за разкрой и конфекциониране на полиуретанова пяна да бъдат завършени до юни 2019 г.", уточни Ивелина Георгиева.

Очаква се новото разширение да позволи разкриване на над 200 нови работни места, както и да доведе до двойно увеличение на обема на продукцията.

Специализираната в изграждането на индустриални сгради "Кастело Прикаст" отново е изпълнител на строително-монтажните дейности. Компанията беше ангажирана и с предишните два етапа от разширението на "Паралел".

Сред най-големите в мебелния бранш

"Паралел" е сред най-големите фирми в мебелния бранш. Създадена е през 1995 г. и е собственост на Йордан Ковачев. Произвежда мека тапицирана мебел, матраци с марката "НАНИ", термовата и изделия от нея, полиуретанова пяна с бранда "Ковафоум", изделия за дома. Ковачев е мажоритарен собственик и на веригата мебелни магазини Zona for home.

От 2010 г. "Паралел" е сред доставчиците на IKEA, за която произвежда тапицирани възглавнички за градинска мебел, за табуретки и за кухненски столове.

Дружеството има изградена логистична база в цялата страна. Притежава и собствена лаборатория за предварителен контрол на материалите, които се влагат в производството. Заетите са 870.

През 2017 г. компанията отчита 65.483 млн. лв. приходи от продажби (срещу 60.208 млн. лв. през 2016) и печалба 5.671 млн. лв., показват данните в Търговския регистър.

"Очакванията ни за тази година са за ръст над 25% и 90 млн. лв. оборот. Нашата продукция се реализира на българския пазар, на Балканите, в Европа, а чрез IKEA - в Русия, Азия, САЩ и Канада", коментира за "Капитал" Ивелина Георгиева. Тя уточни, че за последните пет години "Паралел" е направила инвестиции за 41 млн. лв. - за изграждане на нови производствени сгради, оборудване, складове, за безопасни условия на труд и опазване на околната среда, за обучение на персонала.

Производителят на мебели "Паралел" - Севлиево, започва поредно разширение и обновяване, което този път е на стойност 27 милиона лева. Това е третият етап от петгодишния строителен и инвестиционен план на компанията, уточни за "Капитал" Ивелина Георгиева, изпълнителен директор.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход