Diageo продава 19 марки на американската Sazerac за 550 млн. долара

Британската компания се стреми да се фокусира върху премиум продуктите си в САЩ

Diageo, която произвежда и марки като Guinness, Smirnoff и Johnnie Walker
Diageo, която произвежда и марки като Guinness, Smirnoff и Johnnie Walker    ©  Reuters
Diageo, която произвежда и марки като Guinness, Smirnoff и Johnnie Walker
Diageo, която произвежда и марки като Guinness, Smirnoff и Johnnie Walker    ©  Reuters

Британската компания за производството на премиум алкохолни напитки Diageo обяви, че продава портфолио от 19 марки на американската Sazerac. Цената на сделката е 550 млн. долара (427 млн. паунда), съобщава Reuters. В списъка влизат три вида на бранда уиски Seagram, Romana Sambuca и спреният от производство джин Booth's. Придобиването трябва да бъде одобрено от регулаторите и се очаква да приключи в началото на 2019 г.

Продажбата ще позволи на Diageo да се фокусира върху своите премиум продукти в САЩ, отбелязват от британската компания. Постъпленията от сделката, които се очаква да бъдат близо 340 млн. паунда, ще бъдат върнати на акционерите чрез обратно изкупуване на акции. Booth's в миналото се радваше на популярност във Великобритания, но производството му беше спряно през 2017 г.

Кой е купувачът

Sazerac е една от най-старите семейни дестилерии, която има бизнес в 10 щата, както и във Великобритания, Ирландия, Франция, Индия, Австралия и Канада.

Diageo, която произвежда и марки като бирата Guinness, водката Smirnoff и уискито Johnnie Walker, също така се е съгласила да сключи 10-годишен договор за доставки със Sazerac.

"Diageo има ясна стратегия за осъществяването на последователен, ефективен растеж и създаване на стойност за нашите акционери", заявява главният изпълнителен директор на британския и световен лидер Иван Менезеш.