General Electric ще продава активи, за да намали дълговете си

Създалата се ситуация накара някои анализатори да намалят оценките си за цените на акциите на GE

General Electric ще продава активи, за да намали дълговете си

Задълженията на компанията са нараснали до 114 млрд. долара

3199 прочитания

Създалата се ситуация накара някои анализатори да намалят оценките си за цените на акциите на GE

© Reuters


Американският технологичен производител General Electric ще продава активите си, за да намали високата си задлъжнялост, обяви главният изпълнителен директор на компанията Лари Кълп. Акциите на GE паднаха с 10%, а разходите за покриването на дълга са се увеличили драстично, съобщава Reuters.

Приоритетите

Кълп трябва да вземе сериозни решения относно финансовата стратегия и прогнозата за печалба на General Electrics, след като беше избран за главен изпълнителен директор на компанията и пое поста на 1 октомври. "Нямаме никакви други приоритети сега, освен да намалим нивата на задлъжнялост. Имаме възможност за постигането на тази цел, като продаваме активите си", коментира Кълп пред CNBC.

Той добави още, че GE се опитва да бъде "по-реалистично настроена" въпреки затрудненията. Миналия месец компанията отчете загуба през последното тримесечие от 22.8 млрд. долара, съкрати годишния си дивидент само на 4 цента за акция и заяви пред инвеститорите, че в момента прави задълбочена счетоводна проверка. Отделът за електроенергия е на загуба от 631 млн. долара за тримесечието и сега бъдещи прогнози за печалба изглеждат непосилни.

Някои облигации на компанията се търгуват на доста ниски цени, в резултата на което 5-годишните суапове за кредитно неизпълнение се покачиха според данните на IHS Markit и Refinitiv. Суаповете за кредитно неизпълнение работят като застраховка за кредитора в случаите, когато другата страна не може да покрие задълженията си. При подобен сценарий емитентът на инструмента застава на негово място и се разплаща от името на длъжника.

Създалата се ситуация накара някои анализатори да намалят оценките си за цените на акциите на GE. Главният изпълнителен директор на компанията каза още, че бизнесът на компанията с електроенергия "вече стига дъното", след като повече от година се наблюдаваше спад в приходите и печалбата.

Нужно е доверие

Суаповете за кредитно изпълнение на компанията поскъпнаха, защото дългът й нарасна, а анализаторите от Credit Suisse и CFRA намалиха очакванията си за цените на акциите на GE съответно на 10 и 9 долара. Това се дължи на несигурните приходи и маржовете на компанията, както и много вероятни загуби, които се очакват от застрахователния и енергийния бизнес.


"Не смятаме, че не може да се разчита на търговията, докато доверието не бъде възстановено", пише анализаторът от Credit Suisse Джон Уолш. От JPMorgan също не бяха очаровани - анализаторът Стивън Туса миналата седмица намали оценката си до 6 от 10 долара. Акциите на GE паднаха с 6.9% след затварянето на търговията в Ню Йорк в понеделник, а най-ниската им стойност беше 7.72 долара.

В края на третото тримесечие GE има дълг от 114 млрд. долара,което е 3.7 пъти повече от собствения капитал на компанията, показват данни на Rafinitiv. Високите нива на дълга могат да увеличат риска от неизпълнение на настъпващи задължения. Бившият главен изпълнителен директор на General Electic Джон Фланери преди година обяви, че компанията планира продажби на активи за 20 млрд. долара, но много от тях още се подготвят или не осигуряват достатъчно средства.

Досега най-голямата сделка на GE - сливането на транспортния й бизнес с производителя на пътнически и товарни локомотиви Wabtec, е осигурила само 2.9 млрд. долара приходи. Кълп заяви, че GE обмисля потенциални сделки, включващи авиационното звено.

Американският технологичен производител General Electric ще продава активите си, за да намали високата си задлъжнялост, обяви главният изпълнителен директор на компанията Лари Кълп. Акциите на GE паднаха с 10%, а разходите за покриването на дълга са се увеличили драстично, съобщава Reuters.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар
  • 1
    arg18587648 avatar :-|
    arg18587648

    "Суаповете за кредитно неизпълнение" - колко невинно звучи.

    Точно пакетирането на такива суапове като безрискови инструменти доведе до миналата финансова криза.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход