С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
23 ное 2018, 15:39, 6072 прочитания

Осезаемо по-печеливши

Рентабилността на малките и средните предприятия достига най-високите си равнища от началото на десетилетието

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Статията е част от специалното издание на "Капитал" "Гепард". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат тук

Силно нагоре. Това е посоката, в която видимо са поели показателите на най-печелившите компании между най-динамично развиващия се малък и среден бизнес в страната. Данните от класацията "Гепард" показват, че през 2017 г. те са постигнали средна рентабилност 45.04%, или иначе казано – за всеки лев приходи са отчели печалба от 45.04 стотинки. Резултатът не само надхвърля осезаемо миналогодишната норма на печалба от 36.9% за 2016 г., но е и най-високият от началото на десетилетието насам. През 2011 г. средната рентабилност в топ 50 е била 43 стотинки, като тогава силното постижение дойде на фона на вял икономически растеж и все още сравнително ограничен достъп до финансиране за малкия и средния бизнес.


Сега картината е коренно различна – потреблението и износът растат, а брутният вътрешен продукт е на рекордно високи нива. Изминалата 2017 г. с право може да се определи като най-добрата за икономиката на страната след глобалната криза. Показа го и класацията на "Капитал" за най-големите компании в страната (К100), които отчетоха рекордни печалби и за поредна година подобриха капитализирането на приходите си – средното постижение в топ 50 на най-рентабилните е 22.1%. Резултатът на гепардите обаче е двойно по-силен, което говори, че за поредна година по-малките мащаби помагат не само за по-динамичното развитие, но и за по-осезаемите (спрямо приходите) печалби.

Стабилно ускорение

Ускорението е видимо и при сравнението на числата в абсолютни стойности. Сумарно 50-те най-рентабилни малки и средни компании в тазгодишното издание на "Гепард" отчитат печалба 312.8 млн. лв., като отбелязват 200% ръст по показателя. Постижението е значително по-високо и в сравнение с миналогодишните 50 лидера по рентабилност, чиято обща печалба беше 225.8 млн. лв., а ръстът й на годишна база беше със 157.6%. В челната десетка резултатите са още по-впечатляващи – средната норма на печалба през 2017 г. е била 66.8 стотинки на всеки лев реализирани приходи в сравнение с 63.6% при топ 10 в миналогодишната класация.Прагът за влизане в елитния клуб на 50-те най-добри по показателя също расте. През 2017 г. той вече е 33.95%, докато година по-рано една малка или средна компания е трябвало да спечели поне 32.55 стотинки за всеки лев от отчетените си приходи, за се нареди сред най-рентабилните в "Гепард".

Повишава се и средната рентабилност на всички предприятия в класацията, при това подобрението идва на фона на значително по-голям брой гепарди – през 2017 г. те са близо 1800, докато година по-рано са били над 1400. Всяка от увеличилите бизнеса си компании през изминалата година е отчела средно по 7.07 стотинки печалба за всеки реализиран лев приходи, докато през 2016 г. резултатът е бил 6.74%.

Най-рентабилните 50 измежду най-динамичните малки и средни предприятия в България се представят доста по-добре от миналогодишните си конкуренти и по още един показател – общия обем на бизнеса им. Съвкупните им приходи за последната приключила финансова година са 694.7 млн. лв. в сравнение с 502.9 млн. лв. общ оборот, отчетен от най-добре печелещите 50 дружества в миналогодишното издание на "Гепард". Средните темпове, с които нараства бизнесът на най-рентабилните измежду гепардите тази година, обаче отстъпват в сравнение с година по-рано – през 2017 г. приходите на най-добре печелещите са се увеличили средно с 68.74% спрямо 89.24% през 2016 г. Все пак постижението е доста по-силно от средното увеличение на оборота с малко над 30%, отчетено от общата извадка от 1780 компании в голямата класация.

Размерът има значение

И тази година подреждането по рентабилност е доминирано от дружества с по-скромни размери – фактор, който се оказва преимущество, тъй като помага на компаниите да са по-гъвкави и да се адаптират по-лесно към променящите се условия. Сред топ 50 на най-печелившите в подреждането попадат само две предприятия с оборот над 50 млн. лв. – бургаското пристанище "Порт България Уест" на Цветелина Бориславова и базираната в софийското село Григорево "Доландия България".

"Порт България Уест", което стана част от портфолиото на инвестиционния фонд на Бориславова CSIF през 2013 г., е второто най-голямо пристанище в страната по оборот за 2017 г. (след "БМФ Порт Бургас"). През миналата година то е учетворило приходите си до 87.1 млн. лв., като главната причина за бурния ръст е продажбата на кораба "Дружба" на дъщерната "ПБ шипинг", става ясно от финансовия отчет. Пристанището обаче отбелязва и увеличение в обема на обработените товари до 555 хил. тона, се вижда още от документа. Финансовият резултат също се подобрява осезаемо – отчетената за годината печалба е 36.2 млн. лв. в сравнение със загуба над 14 млн. лв. година по-рано. Това дава норма на печалба 41.56%

"Доландия България" произвежда електродвигатели и падащи платформи. Компанията е част от едноименната белгийска група Dhollandia. През последните години бизнесът й в България расте с двуцифрени темпове, като през 2017 г. увеличението на приходите е с 12.9% до 74.5 млн. лв. Печалбата за миналата година пък нараства с 83.4% до 25.6 млн. лв., като предприятието е реализирало 34.33 стотинки печалба на всеки лев отчетени приходи.

Всички останали дружества в топ 50 на най-рентабилните в тазгодишното издание на "Гепард" обаче са доста по-малки по размер. В подреждането по показателя влизат три предприятия с оборот от над 30 млн. лв. – регистрираното в Златоград рудодобивно "Родопи еко проджектс", което е част от "Минстрой холдинг" на Николай Вълканов, собственикът на най-големите нови логистични площи в София "Транскапитал" и специализираната в дизайна и верификацията на интегрални схеми столична компания "Ейсик депо", а останалите в таблицата имат приходи под този праг. Дружествата с оборот над 10 млн. лв. са 14 на брой, а в основната си част подреждането най-рентабилните се доминира от предприятия, чиито постъпления за 2017 г. са били под 10 млн. лв.

Междувременно обаче данните показват спад в броя на онези между най-рентабилните компании, които са успели да постигнат трицифрен ръст на приходите си през миналата година. През 2017 г. те са 11 от топ 50 в сравнение с 19 за 2016 г. Най-добре по този показател се представя "Централ парк хотел София", която управлява едноименния хотел в столицата. Дружеството, чийто едноличен собственик е строителната компания НИКМИ, е увеличило оборота си с 486% през 2017 г. до 19.9 млн. лв. От финансовия отчет на "Централ парк хотел София" става ясно, че през юли миналата година предприятието е продало активите си на новоучреденото "Сентръл парк хотел София", което е еднолична собственост на Гергана Георгиева и е свързано с инвестиционния фонд Rosslyn Capital.

Челната тройка

"Централ парк хотел София" държи първенството и в самата класация на най-рентабилните измежду най-бързо растящите бизнеси в страната. Отчетеният финансов резултат за 2017 г. е 15.8 млн. лв. в сравнение с доста по-скромните 421 хил. лв. през 2016 г. Това дава на компанията норма на печалба 79.52%. За сравнение – миналогодишният шампион в подреждането по показателя – софийската "Телетек груп", зае челната позиция с резултат 72.87 стотинки печалба на всеки реализиран лев приходи. От финансовия отчет за миналата година става ясно още, че след продажбата на активите си "Централ парк хотел София" практически е преустановило търговската си дейност и от 2018 г. се влива в структурата на едноличния си собственик НИКМИ.

На второ място застава също столична компания – притежаваната от хазартния бос Васил Божков "Нове интернал". За миналата година тя отчита приходи 19.9 млн. лв., което е с 18.9% повече спрямо 2016 г. Печалбата за периода е малко над 15 млн. лв., а постигната рентабилност – 75.53%.

Софийската доминация в топ 3 се допълва от "Донев инвестмънтс холдинг". Инвестиционното дружество на изпълнителния директор на фармацевтичния лидер "Софарма" Огнян Донев е увеличило приходите си със 17.7% през 20197 г. до 5.2 млн. лв. Финансовият резултат за годината е 3.7 млн. лв., което дава на компанията норма на печалба 71.01%.

Регионални и секторни шампиони

Столицата традиционно е лидер и по брой представители в класацията на най-рентабилните. Тази година броят на регистрираните в София компании в топ 50 по показателя е 18 – колкото бяха и в миналогодишното издание на "Гепард". Непроменен остава и броят на дружествата от София-окръг – две. Извън тях представителите на Южна България продължават да имат лек превес по отношение на географското разпределение на най-печелившите между най-динамичните малки и средни предприятия в страната. Техният брой в топ 50 е 17 спрямо 13 дружества от северната част на страната. Регионалното разпределение на бизнеса извън София повтаря демографската карта – води Пловдив с общо седем представителя в топ 50 на най-рентабилните, следван от Варна с шест.

Секторите "Строителство" и "Машини и оборудване" са най-печелившите между най-динамично растящия малък и среден бизнес страната през 2017 г. В топ 50 по показателя влизат по седем компании с дейност в тези области. Следват представителите на сектор "Метали", които са общо шест. В челната петдесетица на най-рентабилните влизат и пет дружества от сектор "Хотели и ресторанти", както и четири предприятия с дейност в областта на селското стопанство.
Гепард - класация на най-динамичните компании в България

- 1700 компании влизат в класацията
- Разрези в 14 сектора - туризъм, транспорт, IT, облекло, козметика, търговия, храни и др.
- Развитието на регионите в България през призмата на най-динамичните малки и средни предприятия
- Анализи, успешни истории

Изданието е подарък за всички абонати Капитал PRO.
Всички останали читатели могат да го намерят онлайн или в търговската мрежа - централните търговски обекти за вестници, магазините Inmedio, Relay, One Minute, както и във веригите OMV, Фантастико, Кауфланд.
Вижте още »Поръчайте изданието »

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Apple се отказва от нова технология за криптиране на данни в iCloud Apple се отказва от нова технология за криптиране на данни в iCloud

Решението идва след оплакване на ФБР, че шифроването на информация ще попречи на разследвания

22 яну 2020, 215 прочитания

Забавяне на глобалната икономика – какво да следят инвеститорите в акции Забавяне на глобалната икономика – какво да следят инвеститорите в акции

Мечият пазар ще настъпи, когато на хоризонта има рецесия, но засега тя не се вижда

22 яну 2020, 247 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Хакан Буске: Гответе се за радиоелектронни войни и кибератаки

Президентът и главен изпълнителен директор на Saab Group пред "Капитал"

Още от Капитал
Два милиарда евро бонус за енергийния преход

България ще получи субсидия от ЕС, за да се справи с последиците от закриването на въглищните централи

Критична година за медиите

Предстои промяна на собствеността на eдна от двете най-гледани телевизии - bTV, промяна на медийния закон и избор на нов генерален директор за общественото радио

Скритите мащаби на водната криза

Водният режим в Перник е най-строгият от години насам, но това далеч не е единственото място, където има подобен проблем

Защо свърши водата

ВиК дружествата в България дълги години се управляват безотговорно, зад това вероятно стои корупция и некомпетентност на места, затова и се стига до кризи

Яж, снимай и споделяй

Изложбата Feast For The Eyes в Лондон проследява историята на фотографията на храна

20 въпроса: арх. Анета Василева

Част от платформата за архитектурна критика и публицистика WhАТА

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10