С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
23 ное 2018, 15:39, 3686 прочитания

Осезаемо по-печеливши

Рентабилността на малките и средните предприятия достига най-високите си равнища от началото на десетилетието

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Статията е част от специалното издание на "Капитал" "Гепард". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат тук

Силно нагоре. Това е посоката, в която видимо са поели показателите на най-печелившите компании между най-динамично развиващия се малък и среден бизнес в страната. Данните от класацията "Гепард" показват, че през 2017 г. те са постигнали средна рентабилност 45.04%, или иначе казано – за всеки лев приходи са отчели печалба от 45.04 стотинки. Резултатът не само надхвърля осезаемо миналогодишната норма на печалба от 36.9% за 2016 г., но е и най-високият от началото на десетилетието насам. През 2011 г. средната рентабилност в топ 50 е била 43 стотинки, като тогава силното постижение дойде на фона на вял икономически растеж и все още сравнително ограничен достъп до финансиране за малкия и средния бизнес.


Сега картината е коренно различна – потреблението и износът растат, а брутният вътрешен продукт е на рекордно високи нива. Изминалата 2017 г. с право може да се определи като най-добрата за икономиката на страната след глобалната криза. Показа го и класацията на "Капитал" за най-големите компании в страната (К100), които отчетоха рекордни печалби и за поредна година подобриха капитализирането на приходите си – средното постижение в топ 50 на най-рентабилните е 22.1%. Резултатът на гепардите обаче е двойно по-силен, което говори, че за поредна година по-малките мащаби помагат не само за по-динамичното развитие, но и за по-осезаемите (спрямо приходите) печалби.

Стабилно ускорение

Ускорението е видимо и при сравнението да числата в абсолютни стойности. Сумарно 50-те най-рентабилни малки и средни компании в тазгодишното издание на "Гепард" отчитат печалба 312.8 млн. лв., като отбелязват 200% ръст по показателя. Постижението е значително по-високо и в сравнение с миналогодишните 50 лидера по рентабилност, чиято обща печалба беше 225.8 млн. лв., а ръстът й на годишна база беше със 157.6%. В челната десетка резултатите са още по-впечатляващи – средната норма на печалба през 2017 г. е била 66.8 стотинки на всеки лев реализирани приходи в сравнение с 63.6% при топ 10 в миналогодишната класация.Прагът за влизане в елитния клуб на 50-те най-добри по показателя също расте. През 2017 г. той вече е 33.95%, докато година по-рано една малка или средна компания е трябвало да спечели поне 32.55 стотинки за всеки лев от отчетените си приходи, за се нареди сред най-рентабилните в "Гепард".

Повишава се и средната рентабилност на всички предприятия в класацията, при това подобрението идва на фона на значително по-голям брой гепарди – през 2017 г. те са близо 1800, докато година по-рано са били над 1400. Всяка от увеличилите бизнеса си компании през изминалата година е отчела средно по 7.07 стотинки печалба за всеки реализиран лев приходи, докато през 2016 г. резултатът е бил 6.74%.

Най-рентабилните 50 измежду най-динамичните малки и средни предприятия в България се представят доста по-добре от миналогодишните си конкуренти и по още един показател – общия обем на бизнеса им. Съвкупните им приходи за последната приключила финансова година са 694.7 млн. лв. в сравнение с 502.9 млн. лв. общ оборот, отчетен от най-добре печелещите 50 дружества в миналогодишното издание на "Гепард". Средните темпове, с които нараства бизнесът на най-рентабилните измежду гепардите тази година, обаче отстъпват в сравнение с година по-рано – през 2017 г. приходите на най-добре печелещите са се увеличили средно с 68.74% спрямо 89.24% през 2016 г. Все пак постижението е доста по-силно от средното увеличение на оборота с малко над 30%, отчетено от общата извадка от 1780 компании в голямата класация.

Размерът има значение

И тази година подреждането по рентабилност е доминирано от дружества с по-скромни размери – фактор, който се оказва преимущество, тъй като помага на компаниите да са по-гъвкави и да се адаптират по-лесно към променящите се условия. Сред топ 50 на най-печелившите в подреждането попадат само две предприятия с оборот над 50 млн. лв. – бургаското пристанище "Порт България Уест" на Цветелина Бориславова и базираната в софийското село Григорево "Доландия България".

"Порт България Уест", което стана част от портфолиото на инвестиционния фонд на Бориславова CSIF през 2013 г., е второто най-голямо пристанище в страната по оборот за 2017 г. (след "БМФ Порт Бургас"). През миналата година то е учетворило приходите си до 87.1 млн. лв., като главната причина за бурния ръст е продажбата на кораба "Дружба" на дъщерната "ПБ шипинг", става ясно от финансовия отчет. Пристанището обаче отбелязва и увеличение в обема на обработените товари до 555 хил. тона, се вижда още от документа. Финансовият резултат също се подобрява осезаемо – отчетената за годината печалба е 36.2 млн. лв. в сравнение със загуба над 14 млн. лв. година по-рано. Това дава норма на печалба 41.56%

"Доландия България" произвежда електродвигатели и падащи платформи. Компанията е част от едноименната белгийска група Dhollandia. През последните години бизнесът й в България расте с двуцифрени темпове, като през 2017 г. увеличението на приходите е с 12.9% до 74.5 млн. лв. Печалбата за миналата година пък нараства с 83.4% до 25.6 млн. лв., като предприятието е реализирало 34.33 стотинки печалба на всеки лев отчетени приходи.

Всички останали дружества в топ 50 на най-рентабилните в тазгодишното издание на "Гепард" обаче са доста по-малки по размер. В подреждането по показателя влизат три предприятия с оборот от над 30 млн. лв. – регистрираното в Златоград рудодобивно "Родопи еко проджектс", което е част от "Минстрой холдинг" на Николай Вълканов, собственикът на най-големите нови логистични площи в София "Транскапитал" и специализираната в дизайна и верификацията на интегрални схеми столична компания "Ейсик депо", а останалите в таблицата имат приходи под този праг. Дружествата с оборот над 10 млн. лв. са 14 на брой, а в основната си част подреждането най-рентабилните се доминира от предприятия, чиито постъпления за 2017 г. са били под 10 млн. лв.

Междувременно обаче данните показват спад в броя на онези между най-рентабилните компании, които са успели да постигнат трицифрен ръст на приходите си през миналата година. През 2017 г. те са 11 от топ 50 в сравнение с 19 за 2016 г. Най-добре по този показател се представя "Централ парк хотел София", която управлява едноименния хотел в столицата. Дружеството, чийто едноличен собственик е строителната компания НИКМИ, е увеличило оборота си с 486% през 2017 г. до 19.9 млн. лв. От финансовия отчет на "Централ парк хотел София" става ясно, че през юли миналата година предприятието е продало активите си на новоучреденото "Сентръл парк хотел София", което е еднолична собственост на Гергана Георгиева и е свързано с инвестиционния фонд Rosslyn Capital.

Челната тройка

"Централ парк хотел София" държи първенството и в самата класация на най-рентабилните измежду най-бързо растящите бизнеси в страната. Отчетеният финансов резултат за 2017 г. е 15.8 млн. лв. в сравнение с доста по-скромните 421 хил. лв. през 2016 г. Това дава на компанията норма на печалба 79.52%. За сравнение – миналогодишният шампион в подреждането по показателя – софийската "Телетек груп", зае челната позиция с резултат 72.87 стотинки печалба на всеки реализиран лев приходи. От финансовия отчет за миналата година става ясно още, че след продажбата на активите си "Централ парк хотел София" практически е преустановило търговската си дейност и от 2018 г. се влива в структурата на едноличния си собственик НИКМИ.

На второ място застава също столична компания – притежаваната от хазартния бос Васил Божков "Нове интернал". За миналата година тя отчита приходи 19.9 млн. лв., което е с 18.9% повече спрямо 2016 г. Печалбата за периода е малко над 15 млн. лв., а постигната рентабилност – 75.53%.

Софийската доминация в топ 3 се допълва от "Донев инвестмънтс холдинг". Инвестиционното дружество на изпълнителния директор на фармацевтичния лидер "Софарма" Огнян Донев е увеличило приходите си със 17.7% през 20197 г. до 5.2 млн. лв. Финансовият резултат за годината е 3.7 млн. лв., което дава на компанията норма на печалба 71.01%.

Регионални и секторни шампиони

Столицата традиционно е лидер и по брой представители в класацията на най-рентабилните. Тази година броят на регистрираните в София компании в топ 50 по показателя е 18 – колкото бяха и в миналогодишното издание на "Гепард". Непроменен остава и броят на дружествата от София-окръг – две. Извън тях представителите на Южна България продължават да имат лек превес по отношение на географското разпределение на най-печелившите между най-динамичните малки и средни предприятия в страната. Техният брой в топ 50 е 17 спрямо 13 дружества от северната част на страната. Регионалното разпределение на бизнеса извън София повтаря демографската карта – води Пловдив с общо седем представителя в топ 50 на най-рентабилните, следван от Варна с шест.

Секторите "Строителство" и "Машини и оборудване" са най-печелившите между най-динамично растящия малък и среден бизнес страната през 2017 г. В топ 50 по показателя влизат по седем компании с дейност в тези области. Следват представителите на сектор "Метали", които са общо шест. В челната петдесетица на най-рентабилните влизат и пет дружества от сектор "Хотели и ресторанти", както и четири предприятия с дейност в областта на селското стопанство.
Гепард - класация на най-динамичните компании в България

- 1700 компании влизат в класацията
- Разрези в 14 сектора - туризъм, транспорт, IT, облекло, козметика, търговия, храни и др.
- Развитието на регионите в България през призмата на най-динамичните малки и средни предприятия
- Анализи, успешни истории

Изданието е подарък за всички абонати Капитал PRO.
Всички останали читатели могат да го намерят онлайн или в търговската мрежа - централните търговски обекти за вестници, магазините Inmedio, Relay, One Minute, както и във веригите OMV, Фантастико, Кауфланд.
Вижте още »Поръчайте изданието »

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

11 април 2019г.
Sofia Event Center

capital.bg/ecommerce

Конференция Стратегии за електронна търговия


Запазете своето място сега


Акценти в програмата:


 • Тенденции при онлайн пазаруването и нови бизнес модели в ерата на онлайн търговията
 • Иновативни услуги и ритейл стратегии
 • Бъдещето на физическите магазини и кои са най-добрите магазини в Европа
 • Как компаниите да предоставят най-доброто дигитално и физическо преживяване на своите клиенти
 • Как технологиите променят начина, по който пазаруваме
 • Нови форми на електронни разплащания
 • Иновации в логистиката при електронната търговия
 • Нарастващата значимост на маркетплейс платформите и какво следва за тях

Към регистрацията

Прочетете и това

Негласната война между Renault и Nissan Негласната война между Renault и Nissan

Renault постави въпроса за ангажимента на Nissan към алианса, докато японската компания обвини френския си патньор, че създава пречки за разследването на бившия му главен изпълнителен директор

17 фев 2019, 1230 прочитания

Как производството на Airbus A380 излезе от пистата Как производството на Airbus A380 излезе от пистата

Airbus спира да прави най-големия пътнически самолет, последните доставки ще приключат през 2021 г.

17 фев 2019, 1865 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Каква е ползата от обучението на юристите

По-добрите съдебни процедури водят след себе си до по-висок икономически растеж

Стажове, стипендии, конкурси (11 - 17 февруари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

PwC България подкрепя студенти и докторанти по педагогически специалности

Консултантската компания ще даде на 11 младежи едногодишни стипендии и едномесечен стаж по специалността

Стажове, стипендии, конкурси (4 - 10 февруари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Предприемаческа програма изпраща 70 европейци в САЩ

Двама българи бяха стипендианти на Young Transatlantic Innovation Leaders Initiative през 2018 г.

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Хакан Буске: Гответе се за радиоелектронни войни и кибератаки

Президентът и главен изпълнителен директор на Saab Group пред "Капитал"

Има ли шофьор в автобуса

Центърът за градска мобилност расте непрекъснато като функции и пари, но управлението на градския транспорт в София остава все така хаотично

КЗК в страната на петролните складове

Антимонополната комисия изследва детайлно базите за горива. Целите може да са две - най-накрая качествен анализ на пазара или предизборна проверка срещу "Лукойл" за злоупотреба с монопол

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Sisters аre doin' it for themselves

Първият македонски филм на Берлинале "Господ съществува, името й е Петруня" спечели публиката с позицията си за ролята на жената

Ах, Мария

Излезе първата книга на създателката на блога Brain Pickings

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 7

Капитал

Брой 7 // 16.02.2019 Прочетете
Капитал PRO, Всички местни строители искат "Кресна", инфлацията леко расте, американска инвестиция в Добрич

Емисия

DAILY @7AM // 18.02.2019 Прочетете