Uber обмисля превземане на пазара за е-скутери

Компанията преговаря с Bird и Lime – най-големите играчи в градската "микромобилност"

Uber преговаря с Bird и Lime – двата най-успешни стартъпа за наемане на е-скутери и електрически колела в САЩ. Това съобщава Financial Times, като се позовава на източници, близки до трите компании. Така наречената градска микромобилност се развива изключително бързо през последната година, като вече установени имена като Uber и Ford се опитват да влязат на пазара. Амбициите на Uber са да придобие една от двете най-успешни компании в сектора, но има големи шансове да не се стигне до сделка с нито една от двете компании.

Бързо растяща алтернатива

През последните месеци бизнесът за споделяне на колела и електрически велосипеди, както и наем на е-скутери в САЩ се разрасна скоростно в големите градове, като към тях се насочват компании като Uber и конкурента й Lyft.

Според източници на FT Uber преговаря за придобиване или партньорство с двете компании. През последните месеци Bird и Lime спечелиха стотици милиони допълнително частно финансиране, докато оценките им надвишиха 1 млрд. долара. Потенциална сделка или придобиване би струвало на Uber милиарди долари. Само за последните 6 месеца Bird и Lime са разширили услугите си в десетки нови градове и търсят експанзия в Европа и Азия. Подобно търсене на нови пазари обаче е силно капиталово интензивно, като особено скъпа е придобивката на нови флотилии е-скутери на места, където до този момент услугата не се предлага.

В същото време десетки по-малки стартъпи от Bird и Lime се състезават с тях на местна основа в САЩ, а главните доставки на е-скутер компаниите са от Китай, което означава допълнително покачване на разходите поради търговската война между САЩ и Китай. Поради всички тези причини партньорство или дори придобиване от Uber може да даде на една от двете компании необходимия капитал да продължи плавното си разрастване. Говорители на Bird и на Lime са заявили, че компаниите им не се продават и искат да останат независими.

Интерес от страна на установените играчи

Установените транспортни и автомобилни компании все повече забелязват пазара за микромобилност. По-рано тази година Uber похарчи над 100 млн. долара, за да купи стартъпа за електрически колела Jump. Главният конкурент на Uber - Lyft, пък придоби Motivate, дигитална схема за споделяне на велосипеди. Миналия месец Ford закупи Spin, съперник на Bird и Lime, с идеята да навлезе на този пазар.

Uber преследва амбицията да стане универсална услуга за всички видове транспорт, като заедно с Lyft вече имат и собствени флотилии от електрически скутери, но те са малки и ограничени до един-два града. Едно от предимствата на първи иноватори, което Bird и Lime имат, е, че са получили първите разрешителни в много големи градове в САЩ. Чрез потенциална сделка Uber се надява и на достъп до тези досега недостъпни пазари.

Още от Капитал

Данни отложено гледане

Данни отложено гледане