Обръчът около Huawei на Запад се затяга

Япония забрани участието на китайския технологичен гигант в обществени поръчки, а Великобритания си извоюва големи отстъпки

Все повече западни държави обмислят партньорствата си с Huawei и други китайски компании поради рисковете от шпионаж
Все повече западни държави обмислят партньорствата си с Huawei и други китайски компании поради рисковете от шпионаж
Все повече западни държави обмислят партньорствата си с Huawei и други китайски компании поради рисковете от шпионаж    ©  Reuters
Все повече западни държави обмислят партньорствата си с Huawei и други китайски компании поради рисковете от шпионаж    ©  Reuters

Ден след ареста на главния финансов директор на Huawei Сабрина Мън Уанджоу, която е и дъщеря на основателя на китайската компания, натискът върху китайския технологичен гигант се увеличава.

Уанджоу беше задържана в Канада по искане на американските власти, а сега японското правителство планира да забрани участието на Huawei и друга китайска компания в същия сектор - ZTE, в обществени поръчки, след като ZTE вече беше блокирана по подобен начин в САЩ. В същото време британските служби за сигурност увеличиха натиска и извоюваха компромиси от страна на Huawei по проблеми, възникнали още през юли. Не на последно място, еврокомисарят по технологиите Андръс Ансип обяви в петък, че страните в ЕС сериозно трябва да се замислят за рисковете от използване на технологии на Huawei.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  mickmick avatar :-|
  mickmick
  • - 1

  Колко лесно е да се унищожи една корпорация. Вече никой и не говори за пазар... Хайли лайкли е достатъчно за това.

  Нередност?
 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 2
  • + 5

  До коментар [#1] от "mickmick":
  Замислям нов докторат.
  По политическа шизофрения: „Вашингтонската политическа шизофрения. История, развитие, перспективи и невъзможност за терапия в последната й фаза“...

  САЩ явно смятат, че със санкции тип ебола, когато всеки контактувал с болния заразява при контакт всички останали и те на свой ред предават заразата в хаотична геометрична прогресия, могат да си подпрат някогашната хегемония. И то на основание на техни си вътрешни конюнктурни закони, които целокупният Запад кой знае защо приема като свои и изпълнява в ступор, макар ясно да съзнава, че във всеки един момент тяхното действие ще да бъде насочено и срещу него. Просто зависи какво и кога ще се случи в налудната битка между двете крила в американския властови елит.

  За всеки студент по медицина е ясно, че когато един организъм (в случая правителството на САЩ) извършва две паралелни и съответно противоречащи си дейности, като всяка се ръководи от свой собствен „главен мозък“, става въпрос за заболяване. Политическа шизофрения.

  Докато миналата седмица на Г-20 в Аржентина президентът и глава на правителството на САЩ Д.Д.Тръмп водеше преговори с председателя на КНР Си за замразяване на санкциите на САЩ към КНР за срок от 90 дни, за да установи дали може да се сключи всеобхватна сделка с Пекин или ще се върви на задълбочаване на засега търговската война, подчиненото му Министерство на правосъдието е работело над ареста на вицепрезидента на най-голямата частна китайска компания.

  На Вашингтон много му се ще Китай току-така кардинално да измени икономическата си политика. Вероятно затова е и показването на мускули с ареста на Мън.Това е много наивно. Просто плашещо наивно. И освен за мегаломански залитания, говори за абсурдна незаинтересованост от вникване в мотивите на опонента. Тези, които познават историята, знаят, че това е терминалната фаза от развитието на империите. В безумие, дългове и разврат са си отишли Персийската, Македонската, Елинската, Римската, Византийската, Османската, Руската, Британската, СССР. Следващата е Американската.

  Противоборството между глобалното и националното на политическия тепих на САЩ и непрекъснато променящия се дискурс от мазния им пехливанлък, предопределя хаотичната външна политика на правителството на САЩ и невъзможността от предвидимост на политиката му за повече от ден. Понякога и по-кратко...
  Световните играчи започнаха да показват досада и да поемат нещата в свои ръце. Путин начерта руските червени линии и показа, че ще Русия ще реагира твърдо на престъпването им. Аятолласите демонстрираха, че имат достатъчно земя за американски военни гробища. Колкото и да е насочено към вечността китайското мислене, вероятно и то има граници на търпимост. Ако и председателят Си обяви червените линии на Пекин, скоро ще й ядем житото на Америка.

  Стига да не ни замъкне със себе си в пъкъла, де...

  П.П. Уважаеми Капитал,
  Много непрофесионално е в един брой две огледални заглавия: "Обръчът около Huawei на Запад се затяга" и "Примката около Киев се затяга". Странно какво интересно намирате в душенето? Някакви недоразбрани сексуални фантазии? Опасничко е, ако не спрате навреме. А видимо нямате усет къде да спрете.

  Явно на никого на "Ив.Вазов" не са интересни изливите на писателите-фантасти.
  Всички пишат, никой не чете...

  Нередност?
 • 3
  beky avatar :-P
  beky
  • - 1
  • + 1

  До коментар [#2] от "D-r D":

  ++++++++++

  Като потвърждение на темата на доктората ви, прочетох, че поредният началник на канцеларията на Тръмп пак напускал...
  В Белия хаос текучеството е като в шивашки цех в Гоцеделчевско...Кога ли намират време да им оправят УП-тата?!

  Нередност?
 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 1
  • + 4

  До коментар [#3] от "beky":

  Оцянавам сарказма ви, но това са вибрации на системата. Те няма да я разрушат. След Кели ще дойде Лели, после Мели, Нели и така до края на политическата азбука...

  Аз съм по-философски настроен.

  Ясно свидетелство за течащите деструктивни процеси в света е поголовното оттегляне на САЩ от системата на международните договори: Парижкия договор за климата, ЮНЕСКО, Тихоокеанското търговско споразумение, НАФТА, ядрената сделка с Иран, ядрените договори с Русия. Такива дългосрочни решения не се вземат на коляно. В основата им явно лежат детайлни стратегически разчети на сегашни и очаквани глобални процеси.

  Вашингтон вероятно смята, че със солови силови акции ще успее да повиши конкурентноспособността на американската икономика и да отложи загубата на лидерство и последващата подялба на колониалното наследство на умиращата си империя.

  Светът видимо навлиза в поредния период на преразпределение на сферите на влияние. Но историята учи, че инициаторите на всички досегашни опити за насилствено прекрояване на света са свършили зле: Атила, Гай Юлий, васелевсите, Сюлейман Великолепни, Наполеон, Вилхелм ІІ, Хитлер. Силата на действието им неизменно поражда сили на противодействие, които в обществено-исторически план (за разлика от физиката), винаги са по-мощни и неотразими. И едва ли ще се понравят на самите САЩ, защото ще предизвикат консолидация на враговете (която вече ясно се вижда) и отдалечаване на приятелите (което също е видимо).

  Светът навлиза в система на неконвенционалните войни. В тях участват неявно специални части, заглушавани от колосална медийна канонада. Пропагандата създава илюзията за победа, защото без класическо военно стълкновение няма как да се разбере кой е победил и в какво се състои победата, аджеба.

  Целта на този тип военно-пропагандки кампании, в които всички ние сме въвлечени в Иконо, е чрез всякакви мерки за натиск (арестът на Мън също) да принудят Русия, Китай, Иран, ЕС, С.Корея, Турция, Индия, Саудитска и пр. да променят своите политически и икономически системи така, че да осигурят на САЩ по-бърз и лесен достъп до тях, за да могат да ги дестабилизират избирателно и когато пожелаят. Или напротив – да стабилизират поставените там марионетни режими (Украйна).

  В следващите години ще се промени както облика на света, така и на световните елити. И тези процеси вече са много видими: Тръмп, залезът на класическото ляво и дясно в Европа и избуяването на антисистемните народни движения в Гърция, Германия, Австрия, Белгия, Франция, Италия, китайският имперски социализъм, разширяващото се влияние на Русия.

  Познатият ни свят загива. Какъв ще бъде новият – зависи и от това дали ще извадим и нашите жълти жилетки.

  Нередност?
Нов коментар