Обръчът около Huawei на Запад се затяга

Все повече западни държави обмислят партньорствата си с Huawei и други китайски компании поради рисковете от шпионаж

Обръчът около Huawei на Запад се затяга

Япония забрани участието на китайския технологичен гигант в обществени поръчки, а Великобритания си извоюва големи отстъпки

8197 прочитания

Все повече западни държави обмислят партньорствата си с Huawei и други китайски компании поради рисковете от шпионаж

© Reuters


Ден след ареста на главния финансов директор на Huawei Сабрина Мън Уанджоу, която е и дъщеря на основателя на китайската компания, натискът върху китайския технологичен гигант се увеличава.

Уанджоу беше задържана в Канада по искане на американските власти, а сега японското правителство планира да забрани участието на Huawei и друга китайска компания в същия сектор - ZTE, в обществени поръчки, след като ZTE вече беше блокирана по подобен начин в САЩ. В същото време британските служби за сигурност увеличиха натиска и извоюваха компромиси от страна на Huawei по проблеми, възникнали още през юли. Не на последно място, еврокомисарят по технологиите Андръс Ансип обяви в петък, че страните в ЕС сериозно трябва да се замислят за рисковете от използване на технологии на Huawei.

Huawei е най-големият снабдител на 5G оборудване в света и се смята за гордост на китайския бизнес. Един от големите му успехи през последните години е успешната експанзия на Запад, като компанията превзе пазара за телеком оборудване. Китайският технологичен гигант последователно отрича да има връзки с китайското правителство въпреки миналото на основателя на компанията Жън Джънфей като офицер в Народната освободителна армия. Арестуваната в четвъртък Мън Уанджоу е негова дъщеря и главен финансов директор на компанията, като китайското правителство изисква незабавното й освобождаване.

Японска забрана

Според информация в японския вестник "Йомиури", правителство ще забрани на Huawei и ZTE Corp да участват в обществени поръчки за 5G оборудване поради опасения от шпионаж. Говорителят на японското правителство Йошихиде Суга отказва да коментира темата, но обяви че киберсигурността става все по-важна за Япония, като правителството е в тесен контакт със САЩ по този въпрос. Япония няма директно да забрани на Huawei и ZTE да участват, но може би още в понеделник ще промени правилата на обществените поръчки за оборудване за 5G мрежи, така че гореспоменатите китайски компании да не могат да участват.

По-трудно ще е да се убеди частният сектор да намали зависимостта си от китайско оборудване. Двете компании участват активно на японския пазар от години, като Huawei е първата китайска компания, допусната до членство в консервативното японско бизнес лоби Keidanren. Компанията също си партнира със SoftBank Group в тестването на 5G технологии.

Отстъпки към Великобритания

Британското правителство в петък извоюва големи отстъпки от Huawei за начина им на функциониране във Великобритания. Компанията доминира британския пазар за оборудване за 5G мрежи, въпреки редица рискови практики и уязвимости в хардуера ѝ, открити още през юли тази година. Директорът на MI6 Алекс Йънгър заяви по-рано тази седмица, че на Кралството му предстои трудният избор дали да позволи на Huawei да продължи да доставя 5G технологии за правителството.

Главният проблем на регулатори и служби е, че Huawei разпределя производството на оборудването си в много локации за по-висока ефктивност, което прави процеса непрозрачен и повдига тревоги за възможно подправяне. В опит да запази доминантната си позиция на британския пазар, Huawei се е съгласила да промени практиките си и да разреши проблемите след месеци липса на прогрес или реакция на британските критики.

Предстояща европейска реакция?

Японската забрана и британският натиск са показателни за бързо-променящото се отношение към китайското технологично оборудване. Еврокомисарят по технологиите Андрус Ансип заяви в петък, че ЕС би трябвало да внимава с Huawei и други китайски компании, които представляват риск за европейската индустрия и сигурност. Извън ЕС, държави като Австралия и Нова Зеландия вече са последвали американския пример и са забранили участието на Huawei в проекти за 5G мрежа.

Ден след ареста на главния финансов директор на Huawei Сабрина Мън Уанджоу, която е и дъщеря на основателя на китайската компания, натискът върху китайския технологичен гигант се увеличава.

Уанджоу беше задържана в Канада по искане на американските власти, а сега японското правителство планира да забрани участието на Huawei и друга китайска компания в същия сектор - ZTE, в обществени поръчки, след като ZTE вече беше блокирана по подобен начин в САЩ. В същото време британските служби за сигурност увеличиха натиска и извоюваха компромиси от страна на Huawei по проблеми, възникнали още през юли. Не на последно място, еврокомисарят по технологиите Андръс Ансип обяви в петък, че страните в ЕС сериозно трябва да се замислят за рисковете от използване на технологии на Huawei.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Колко лесно е да се унищожи една корпорация. Вече никой и не говори за пазар... Хайли лайкли е достатъчно за това.

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#1] от "mickmick":
  Замислям нов докторат.
  По политическа шизофрения: „Вашингтонската политическа шизофрения. История, развитие, перспективи и невъзможност за терапия в последната й фаза“...

  САЩ явно смятат, че със санкции тип ебола, когато всеки контактувал с болния заразява при контакт всички останали и те на свой ред предават заразата в хаотична геометрична прогресия, могат да си подпрат някогашната хегемония. И то на основание на техни си вътрешни конюнктурни закони, които целокупният Запад кой знае защо приема като свои и изпълнява в ступор, макар ясно да съзнава, че във всеки един момент тяхното действие ще да бъде насочено и срещу него. Просто зависи какво и кога ще се случи в налудната битка между двете крила в американския властови елит.

  За всеки студент по медицина е ясно, че когато един организъм (в случая правителството на САЩ) извършва две паралелни и съответно противоречащи си дейности, като всяка се ръководи от свой собствен „главен мозък“, става въпрос за заболяване. Политическа шизофрения.

  Докато миналата седмица на Г-20 в Аржентина президентът и глава на правителството на САЩ Д.Д.Тръмп водеше преговори с председателя на КНР Си за замразяване на санкциите на САЩ към КНР за срок от 90 дни, за да установи дали може да се сключи всеобхватна сделка с Пекин или ще се върви на задълбочаване на засега търговската война, подчиненото му Министерство на правосъдието е работело над ареста на вицепрезидента на най-голямата частна китайска компания.

  На Вашингтон много му се ще Китай току-така кардинално да измени икономическата си политика. Вероятно затова е и показването на мускули с ареста на Мън.Това е много наивно. Просто плашещо наивно. И освен за мегаломански залитания, говори за абсурдна незаинтересованост от вникване в мотивите на опонента. Тези, които познават историята, знаят, че това е терминалната фаза от развитието на империите. В безумие, дългове и разврат са си отишли Персийската, Македонската, Елинската, Римската, Византийската, Османската, Руската, Британската, СССР. Следващата е Американската.

  Противоборството между глобалното и националното на политическия тепих на САЩ и непрекъснато променящия се дискурс от мазния им пехливанлък, предопределя хаотичната външна политика на правителството на САЩ и невъзможността от предвидимост на политиката му за повече от ден. Понякога и по-кратко...
  Световните играчи започнаха да показват досада и да поемат нещата в свои ръце. Путин начерта руските червени линии и показа, че ще Русия ще реагира твърдо на престъпването им. Аятолласите демонстрираха, че имат достатъчно земя за американски военни гробища. Колкото и да е насочено към вечността китайското мислене, вероятно и то има граници на търпимост. Ако и председателят Си обяви червените линии на Пекин, скоро ще й ядем житото на Америка.

  Стига да не ни замъкне със себе си в пъкъла, де...

  П.П. Уважаеми Капитал,
  Много непрофесионално е в един брой две огледални заглавия: "Обръчът около Huawei на Запад се затяга" и "Примката около Киев се затяга". Странно какво интересно намирате в душенето? Някакви недоразбрани сексуални фантазии? Опасничко е, ако не спрате навреме. А видимо нямате усет къде да спрете.

  Явно на никого на "Ив.Вазов" не са интересни изливите на писателите-фантасти.
  Всички пишат, никой не чете...

 • 3
  beky avatar :-P
  beky

  До коментар [#2] от "D-r D":

  ++++++++++

  Като потвърждение на темата на доктората ви, прочетох, че поредният началник на канцеларията на Тръмп пак напускал...
  В Белия хаос текучеството е като в шивашки цех в Гоцеделчевско...Кога ли намират време да им оправят УП-тата?!

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#3] от "beky":

  Оцянавам сарказма ви, но това са вибрации на системата. Те няма да я разрушат. След Кели ще дойде Лели, после Мели, Нели и така до края на политическата азбука...

  Аз съм по-философски настроен.

  Ясно свидетелство за течащите деструктивни процеси в света е поголовното оттегляне на САЩ от системата на международните договори: Парижкия договор за климата, ЮНЕСКО, Тихоокеанското търговско споразумение, НАФТА, ядрената сделка с Иран, ядрените договори с Русия. Такива дългосрочни решения не се вземат на коляно. В основата им явно лежат детайлни стратегически разчети на сегашни и очаквани глобални процеси.

  Вашингтон вероятно смята, че със солови силови акции ще успее да повиши конкурентноспособността на американската икономика и да отложи загубата на лидерство и последващата подялба на колониалното наследство на умиращата си империя.

  Светът видимо навлиза в поредния период на преразпределение на сферите на влияние. Но историята учи, че инициаторите на всички досегашни опити за насилствено прекрояване на света са свършили зле: Атила, Гай Юлий, васелевсите, Сюлейман Великолепни, Наполеон, Вилхелм ІІ, Хитлер. Силата на действието им неизменно поражда сили на противодействие, които в обществено-исторически план (за разлика от физиката), винаги са по-мощни и неотразими. И едва ли ще се понравят на самите САЩ, защото ще предизвикат консолидация на враговете (която вече ясно се вижда) и отдалечаване на приятелите (което също е видимо).

  Светът навлиза в система на неконвенционалните войни. В тях участват неявно специални части, заглушавани от колосална медийна канонада. Пропагандата създава илюзията за победа, защото без класическо военно стълкновение няма как да се разбере кой е победил и в какво се състои победата, аджеба.

  Целта на този тип военно-пропагандки кампании, в които всички ние сме въвлечени в Иконо, е чрез всякакви мерки за натиск (арестът на Мън също) да принудят Русия, Китай, Иран, ЕС, С.Корея, Турция, Индия, Саудитска и пр. да променят своите политически и икономически системи така, че да осигурят на САЩ по-бърз и лесен достъп до тях, за да могат да ги дестабилизират избирателно и когато пожелаят. Или напротив – да стабилизират поставените там марионетни режими (Украйна).

  В следващите години ще се промени както облика на света, така и на световните елити. И тези процеси вече са много видими: Тръмп, залезът на класическото ляво и дясно в Европа и избуяването на антисистемните народни движения в Гърция, Германия, Австрия, Белгия, Франция, Италия, китайският имперски социализъм, разширяващото се влияние на Русия.

  Познатият ни свят загива. Какъв ще бъде новият – зависи и от това дали ще извадим и нашите жълти жилетки.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал