С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
10 дек 2018, 15:40, 2182 прочитания

Месечен бюлетин: Възможности за еврофинансиране за бизнеса

"Капитал" събира информация за програмите, по които компании могат да кандидатстват, както и за средствата, които са разпределени към фирми

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Ако искате да получавате информация за възможностите за европейско финансиране, може да се абонирате за месечния ни е-бюлетин тук.


КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТ

НовиниБизнесът очаква над 330 млн. лв. през 2019 г.

Малко над 331 млн. лв. са предвидени за финансиране на проекти за бизнеса по оперативна програма ,,Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК) през следващата година съгласно Индикативната годишна работна програма, приета на 12 ноември от Съвета за координация на управлението на средствата от ЕС към Министерския съвет. Средствата са с около 41 млн. лв. повече спрямо тези, заделени за настоящата година. От тях 35% са за внедряване на иновации в съществуващи предприятията, 100 млн. лв. - за развитие на регионални иновационни центрове, а около 15 млн. лв. - за създаване на тематично фокусирани лаборатории. Освен субсидиите за бизнеса както всяка година средства в размер на 40 млн. лв. са насочени към държавния "София тех парк".

Още по темата тук.Планът "Юнкер" насочва още 1 млрд. евро към малките и средните предприятия в България

Близо 1 млрд. евро нови инвестиции ще бъдат насочени към бизнес проекти на малки и средни предприятия (МСП) в България по линия на плана "Юнкер" до 2020 г. Това каза Андреас Бейкос, ръководител на българското представителство на групата на ЕИБ, пред участниците в инвестиционна конференция, организирана от институцията в София. България е на трето място в Европа по дял на усвоените средства по програмата, съотнесено към брутния й вътрешен продукт, и е сочена като пример, че планът "Юнкер" изпълнява целите си за улесняване на достъпа до финансиране на най-нуждаещите се. На конференцията стана ясно още, че ЕИБ се подготвя да осигури финансиране за изграждане на газовата връзка между България и Гърция. Според сайта на институцията заемът ще е за 110 млн. евро при обща стойност на проекта от 240 млн. евро. Операцията е била одобрена от борда на банката през октомври и скоро се подготвя подписването на договора.

Още по темата тук.

ЧОВЕШКИ РЕСУРСИ

Открити процедури

"Социално включване в общността"

Цел: да се създадат предпоставки за активно социално включване и включване на пазара на труда на хора с увреждания и на лица, полагащи грижи за зависими членове на семейства, включително деца, чрез предоставяне на комплексни интегрирани междусекторни услуги; целенасочени действия за разширяване на възможностите на уязвимите групи за независим и самостоятелен живот и повишаване на мотивацията и възможностите за участие в заетост.

Целева група: Схемата е насочена към хора с увреждания и техните семейства, семейства с деца, включително в риск и с увреждания, деца в риск, включително с увреждания, възрастни в риск и служители на доставчици на социални услуги.

Бюджет: 5 млн. лв.

Допустими кандидати: доставчици на социални услуги.

Партньори: неправителствени организации и общини.

Максимален размер на безвъзмездната финансова помощ за един проект: 200 000 лв.

Допустимите дейности:
- Предоставяне на услуги за социално включване за деца/лица с увреждания или в риск, основани на индивидуален подход и потребности;
- Мотивационна и/или психологическа или друг тип подкрепа за целевите групи, според тяхната индивидуална потребност;
- Предоставяне на обучения за придобиване на ключови компетентности;
- Подкрепа за намиране на работа и други услуги за подобряване достъпа до заетост на хората с увреждания и на лицата, които полагат грижи за зависими членове на семейството, вкл. и чрез предоставяне на подкрепящи иновативни социални услуги в общността за лицата/децата с увреждания;
- Инициативи за информиране и предоставяне на възможности за активно участие в обществото на хората с увреждания, както и на други уязвими групи;
- Информационни кампании за информиране на работодателите и обществото за възможностите на хората с увреждания и позитивната им роля за обществеността като цяло.

Краен срок за изпълнение на проектите: до края на 2020 г.

Краен срок за подаване на проектните предложения: 25.01.2019 г., 17:30 часа.

Процедура: Проектните предложения се подават само по електронен път с квалифициран електронен подпис като се използва Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН 2020).

Новини

Осем нови операции по програма "Развитие на човешките ресурси"

Комитетът за наблюдение на оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"одобри осем нови операции и гласува промяна в осем вече одобрени процедури. Общата стойност на всички нови операции е около 61 млн. лв., с които размерът на програмираните средства достига 98.6% от общия ресурс на програмата. Новите операции са в подкрепа на ключови политики в областта на пазара на труда и социалното включване.

През следващата година ще бъдат заделени средства за модернизиране дейността на Националната агенция за професионално образование и обучение. Програмата ще подкрепи няколко ключови мерки, свързани с деинституционализацията на децата в България. Очаква се в дейностите по новите операции да бъдат включени над 3300 лица с увреждания. За тях ще бъдат създадени 100 нови социални услуги в дневни центрове, центрове за социална рехабилитация и интеграция и социални предприятия.

Предстои обявяването на нов прием по операция "Ваучери за заети лица" с променено съфинансиране от страна на целевата група в размер на 50% от стойността на обучението. Ще бъде предоставена възможност и на заети лица над 54 г. да се възползват от условията по процедурата.

ЗЕМЕДЕЛИЕ

Открити процедури

Мярка 14 "Хуманно отношение към животните"

Цел: Финансова помощ ще се предоставя на земеделски стопани, които се задължават да спазват доброволно петгодишни поети ангажименти. Те могат да бъдат както за една, така и за комбинация от няколко дейности по мярката, допринасящи за хуманното отношение към едрите и дребни преживни животни.

Кандидати: земеделски стопани, подали заявления за подпомагане през 2017 г.

Възможности: При подаване на заявлението за плащане земеделските стопани могат да увеличават броя на животните, одобрени за подпомагане с първото заявление, без да поемат нов ангажимент, ако увеличението е с не повече от 10 на сто от одобрените животни. Земеделските стопани не могат да заявят нова дейност или подмярка в рамките на поетия ангажимент, ако искат да направят това – трябва да подадат ново заявление за подпомагане при обявяване на прием.

Финансиране: Субсидиите се получават под формата на ежегодни компенсаторни плащания за една животинска единица. Помощта се предоставя при условие, че стопаните изпълняват коректно дейностите и ангажиментите, посочени в план-програмата, която е неразделна част от заявлението за подпомагане.

Краен срок: 31 декември 2018 г.

Новини

От 17 декември пчеларите кандидатстват за помощ de minimis

От 17 декември 2018 г. до 15 януари 2019 г. пчеларите могат да подават заявления за държавна помощ de minimis в областните дирекции на фонд "Земеделие". Бюджетът на помощта е 3.5 млн. лв., съобщиха от фонда.

Подпомагат се пчелари, които притежават минимум 20 броя пчелни семейства и през 2018 г. са реализирали качествен пчелен мед в съответствие със Закона за пчеларството и Наредбата за изискванията към пчелния мед, предназначен за консумация от човека. Финансовата подкрепа е част от годишния разход за подхранване на пчелно семейство и има за цел да компенсира направените от пчеларите разходи за зазимяването и за справяне с последствията от неблагоприятните климатични условия, довели до ниски добиви на пчелен мед.

Общият размер на подпомагането за един земеделски стопанин, както и за едно и също предприятие, по схемата de minimis не може да надхвърля левовата равностойност на 15 хил. евро (29 337.45 лв.) за период от три данъчни години (2016 г.– 2018 г.).

Помощта се предоставя на земеделски стопани, занимаващи се с първично производство на селскостопанска продукция – физически лица, еднолични търговци, юридически лица и кооперации, отглеждащи пчелни семейства, които са регистрирани земеделски стопани.

Размерът за подпомагане на пчелно семейство ще бъде определен след приема на заявления за кандидатстване по помощта.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

3 октомври 2019
Хотел Империал Пловдив

Годишен бизнес форум Industry 4.0


Къде е мястото на България в Индустрия 4.0 и европейската карта на автомобилните производители?
Запазете своето място на форума Industry 4.0, организиран от Капитал, за да почерпите от първа ръка от опита и знанието на глобалните и местни лидери: Daimler, Volvo Group, McKinsey & Company, Schneider Electric, Aurubis и други.

Основни теми на събитието:


 • Перспективите за развитие на индустриалния и автомобилния сектори в страната и региона
 • Бизнес стратегиите за прилагане на нови технологии като AI и 5G на водещи европейски производители
 • Умните решения за по-добро използване на ресурсите и кръгова икономика
 • Конкретните ангажименти на държавата и общините за развитие на индустриалния сектор

Годишен бизнес форум Industry 4.0 Запазете билет

Прочетете и това

Shopify надмина eBay, а сега застрашава и Amazon Shopify надмина eBay, а сега застрашава и Amazon

След драстичния скок в растежа, канадската компания за електронна търговия се насочи и към логистиката

26 авг 2019, 281 прочитания

"Софтуер груп БГ": Десет години по-късно. И с партньори три фонда и една банка "Софтуер груп БГ": Десет години по-късно. И с партньори три фонда и една банка

Българската компания започна с технологично решение за микрозаеми, а сега преминава към работа с по-големи финансови институции, включително в Европа

25 авг 2019, 1358 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Кой спечели конкурса за стипендии на ARC Academy

Петимата финалисти ще получат 50% от стипендията за магистърската програма "Реклама и бранд мениджмънт"

"Кариерен кошер" привлича обратно българите с опит и образование от чужбина

Събитието на 4 септември се очаква да събере над 1500 висококвалифицирани кандидати

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Китайски съд блокира продажбите на iPhone

Решението е поради спор за патенти между Apple и американския производител на чипове Qualcomm

Сготвено под вакуум

Клиенти на 11 Meats вече са над 300 хотели и заведения и над 40 търговски обекта

Помните ли фразата: "Защото сте абсолютен престъпник!"

Стратегията на Иван Гешев за повече публичност на прокуратурата не е нова, вече има достатъчно примери за вредите от подобни практики

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

20 въпроса: Теодора Димова

Новият роман "Поразените" ни връща към събитията от 1944 г. и вече е в книжарниците

Календар и домашно кино

Интересните събития през уикенда и следващата седмица