Западният страх от Huawei
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Западният страх от Huawei

Huawei е най-известна с бизнеса си със смартфони, но притесненията са заради 5G оборудването на компанията

Западният страх от Huawei

Китайският технологичен гигант се оказа под неочаквано мащабен световен политически натиск

Йоан Запрянов
6524 прочитания

Huawei е най-известна с бизнеса си със смартфони, но притесненията са заради 5G оборудването на компанията

© Reuters


Темата накратко
 • - Сабрина Мън Уанджоу, финансов директор на Huawei и дъщеря на основателя на компанията Жън Джънфей, беше арестувана в Канада по искане на САЩ.
 • - Западните правителства смятат, че през най-големия производител на мрежово оборудване в света данните и трафикът на огромна част от световните потребители ще са под контрола на китайското правителство.

За огромната част от потребителите по света Huawei е основно марка смартфони, която през последните години става все по-популярна – дотолкова, че през тази година да се превърне във втория производител на телефони по обем, след Samsung и преди Apple. За все повече правителства по света обаче Huawei се превръща в заплаха, която в бъдеще може да наклони везните на световния ред в полза на Китай.

"Дълбоко сме притеснени от рисковете да позволим връзка до нашите телекомуникационни мрежи на всяка компания, която е свързана с чуждо правителство, което от своя страна не споделя нашите ценности и цели да спечели по-добра позиция чрез сила. Подобна грешка от наша страна би дала възмжоността да се краде и модифицира информация за лоши цели и да се използват мрежите за непроследим шпионаж", заяви Кристофър Рей, директор на ФБР, пред американския Сенат през февруари. Позицията не е само на ФБР – тя е подписана и от ЦРУ и НСА. Тези притеснения не са нищо ново – те са отдавнашна позиция на американските служби за сигурност.

Въпреки тези отдавна известни твърдения арестът в края на миналата седмица на Сабрина Мън Уанджоу, финансов директор на Huawei и дъщеря на основателя на компанията Жън Джънфей, беше изненада за мнозина. Уанджоу бе задържана в Канада по искане на американските власти и към момента е под домашен арест. Към нея няма повдигнато официално обвинение, но бе задържана по подозрения, че е подвела международни банки за контрола на Huawei върху компания с операции в Иран, което от своя страна е довело до нарушаване на американските санкции срещу Иран от самите банки. Арестът бе извършен в същия ден, в който президентите на САЩ и Китай Доналд Тръмп и Си Цзинпин достигнаха споразумение, че няма да вдигат тарифи и мита в следващите 90 дни в своеобразно временно примирие. В интервю пред Reuters през тази седмица Тръмп коментира, че би се намесил в случая, ако намесата е в полза на преговорите за търговска сделка между Китай и САЩ.

В свое изявление Huawei обяви, че е получила много малко информация относно обвиненията и "не е наясно с каквито и да било провинения от страна на г-жа Уанджоу". От групата допълниха, че спазват всички закони и регулации в държавите, в които работят, включително тези, касаещи контрола върху износ и санкции, определени от ООН, САЩ и ЕС. "Компанията вярва, че правните системи в Канада и САЩ ще достигнат до справедливо решение", се казва в изявлението на Huawei по отношение задържането и освобождаването под гаранция на Уанджоу.

Политическият натиск върху Huawei се увеличи не само от САЩ, но и от страна на Япония, Великобритания, Нова Зеландия и Австралия. На фона на всички тези обвинения, за незапознатите със сложните международни връзки и соченето с пръст от различни правителства към китайските власти и компании, се появяват много повече въпроси, отколкото отговори. Наистина ли една компания може толкова да наклони везните?

Huawei накратко

Последните новини около компанията изискват не просто разглеждане на обвиненията, а и цялостен поглед върху историята й. Huawei е основана през 1987 г. от Жън Джънфей. От тук започват и притесненията на западни държави дали компанията наистина е частна. Джънфей е бивш инженер от Китайската народноосвободителна армия и заради тези връзки производителят често е наричан "на практика част от китайското правителство". Освен това Джънфей е член на Комунистическата партия в Китай.

Сред крайните потребители Huawei е известна най-вече с телефоните си, като групата пожъна впечатляващ успех на този конкурентен пазар през последните години. За по-малко от пет години компанията се превърна във втория по обем производител на смартфони в света, като предлага модели във всеки ценови клас и успешно се конкурира дори и в най-скъпите сегменти, където доскоро доминацията на Samsung и Apple беше неоспорима. Тази най-известна за потребителите част от бизнеса обаче не е основна.

Преди всичко Huawei е производител на телекомуникационно оборудване, което се използва от някои от най-големите оператори в цял свят. Успехът се дължи и на факта, че компанията прави качествена техника, която продава на по-ниски цени от основните си европейски конкуренти Ericsson и Nokia. Преди няколко години Huawei се превърна в най-големия производител в този сектор, при това без да има достъп до най-големия пазар - САЩ. Същата е ситуацията и при смартфоните: Huawei е огромен играч, без да има реален американски бизнес. В страната смартфоните на компанията могат да се купят само от някои ритейл вериги, но нямат представителство сред телеком операторите, които се превърнаха в основния канал за продажба на телефони на световно ниво.

AT&T, най-голямата телекомуникационна компания в света, искаше да промени това през последните години, но тихомълком се отказа от плановете си. Без да има официално обяснение, причината не е трудна за откриване: когато ЦРУ, ФБР и НСА казват "не си купувайте телефони на Huawei" в официална позиция, то едва ли която и да било американска компания би рискувала такъв разрив с властите само за да може да продава смартфоните на така или иначе слабо наложен бранд на американския пазар.

Дори и при тези трудности в САЩ компанията остава меко казано огромна. Huawei има бизнес в 170 страни и над 180 хил. служители. Според неофициални оценки различните услуги на компанията – мрежово оборудване, потребителски бизнес, облачни услуги – обслужват над една трета от световното население. Близо половината от служителите на компанията се занимават с разработка на нови технологии, като през 2017 г. Huawei е инвестирала 13.8 млрд. долара в тази насока – спрямо 5 млрд. долара само четири години по-рано. Компанията има общо 36 R&D центрове в 21 страни, включително в САЩ, Канада, Русия, Великобритания, Финландия, Германия, Швеция и Индия. Приходите на компанията за 2017 г. са 93 млрд. долара.

Всички тези данни обаче не променят факта, че западните правителства просто не приемат компанията за частна. Създадена от бивш военен и до момента с неясна структура и влияние от страна на китайското правителство, всички иновации и продукти, които Huawei произвежда, автоматично получават етикета "заплаха" в някои страни. Нито Китай, нито Huawei крият желанието си за по-голямо световно влияние. Китай - в търговията и световния ред, а Huawei в бизнес секторите.

Huawei в България

В България, подобно на повечето други пазари, компанията е най-позната със смартфоните си, които са добре представени сред всички оператори и търговски вериги. По отношение на телекомуникациите Huawei смени мрежовото оборудване на "Теленор" през 2014 г., по време на ребрандирането на оператора и подготовката за навлизане на 4G мрежа в страната. БТК от своя страна има стратегическо партньорство с Huawei в областта на облачните технологии. През годините китайската компания е работила с всички български оператори по различни проекти.

Заплахата 5G

Не всеки може да обясни какво точно са 5G мрежите, но всеки е чувал за бъдеще, което ще включва автономни коли, всяко устройство ще бъде свързано с интернет и съответно с всички останали. Там, където някои виждат невъобразими за момента скорости на интернет, безпрецедентна свързаност на целия свят, пълно разбиване на някои бизнес сектори и модели, изцяло нова, модерна и иновативна икономика, други виждат заплаха.

Защото всичко гореизброено е предлог и за промяна в световния и търговския ред, както и най-важното: никой не може да гарантира, че всички тези нови технологии ще бъдат използвани за добри цели. И така Huawei отново се превръща във въпросителна, защото като най-големия производител на мрежово оборудване в света данните и трафикът на огромна част от световните потребители рискуват да преминават през китайската компания – и, ако вярваме на американските служби, през китайското правителство.

За пример може да бъде дадена Австралия, която през тази година забрани на китайската компания да продава оборудване за 5G инфраструктура заради националната си сигурност. В официалното становище се казва, че "компанията най-вероятно получава насоки от чуждо правителство, което е в разрез с австралийското законодателство."

Нова Зеландия скоро последва примера на Австралия и забрани използването на оборудването на Huawei от телекомите, които скоро трябва да сменят мрежите си, за да преминат към 5G мрежи. "Huawei е сериозен риск за сигурността", обявиха от правителството. Британската компания BТ пък сама реши да премахне оборудване на Huawei от своята 4G мрежа.

Дългата седмица за компанията

Всичко това доведе до кулминацията от миналата седмица: арестът на дъщерята на Джънфей Сабрина Мън Уанджоу. Тя бе задържана в Канада при смяна на полет по искане на американските власти. Към момента на влизането на броя на "Капитал" в печат тя беше освободена под гаранция, но нямаше решение за евентуалната й екстрадиция към САЩ.

Китайското правителство и държавните медии очаквано не приеха добре ареста на Уанджоу, но още на следващия ден ситуацията за компанията стана още по-трудна: първо британското правителство извоюва големи отстъпки от Huawei за начина им на функциониране във Великобритания, отново заради притеснения на службите в страната, а след това Япония изключи компанията от евентуални обществени поръчки за телекомуникационно оборудване.

Реакцията на Европейския съюз също не е обнадеждаваща за Huawei. Андрю Ансип, комисарят по технологиите, коментира в петък, че китайските технологични компании носят риск, който не може да бъде пренебрегнат. "Трябва ли да се притесняваме относно Huawei и други китайски компании? Да, смятам, че трябва", коментира пред репортери Ансип само ден след ареста на Уанджоу. Той добави, че се опасява, че китайските компании може да бъдат задължени да споделят информация с китайските служби през "задължителни задни врати за криптирана информация". "Като нормални хора, ние трябва да се страхуваме", добави още Ансип.

Малко преди това Германия, най-голямата икономика в ЕС, обяви, че е против изключването на Huawei или който и да било производител от процеса по изграждане на 5G мобилни мрежи.

За какво е целият този шум?

Huawei от години е подозирана от западни правителства във връзки с китайската държава, макар официално да е изцяло частна компания. Притесненията се увеличиха през тази година, след като в страната бе приет закон, който изисква от всички организации и граждани да помагат на китайските власти. Проблемните сектори бяха най-добре обяснени от генералния директор на австралийските служби Майк Бургс: "Бъдещите 5G мрежи ще имат контрол над водоснабдяването, електричеството, здравната система, дори колите ни, така че не можем да си позволим да използваме високорисково оборудване и трябва да се пазим от него."

Публичен враг номер едно

Проблемите в САЩ не са нещо ново за Huawei. През 2017 г. Северна и Южна Америка общо носят едва 7.5% от приходите на компанията. С новите трудности, тя най-вероятно ще се насочи още по-агресивно към Азия, Близкия изток и Африка. "Не е случайност, че правителствата на някои държави в тези региони са много по-слабо чувствителни по отношение на сигурността. Това са и региони, където Пекин иска да се наложи като глобална сила", пише Тим Кулпан от Bloomberg.

В същото време компанията най-вероятно ще разчита още повече на смартфоните си и потребителската си електроника и все по-малко на телекомуникационното си оборудване. Това не е нова тенденция – оборудването е носело 74% от приходите на Huawei през 2011 г. спрямо 22% от потребителска електроника. През 2017 г. мрежовото оборудване вече е 49% от микса, докато потребителският бизнес – 39%.

За да имаме поне някаква представа какво може да се случи с Huawei, то може би най-лесно би било да погледнем друга китайска технологична компания – ZTE. Тя бе на прага на смъртта през юни, след като САЩ спря бизнеса на компанията в страната, но впоследствие бе съживена, след като Доналд Тръмп и Си Цзинпин стигнаха до споразумение, което включваше огромна глоба от 1.2 млрд. долара и смяна на ръководството. Причините тогава отново бяха свързани със санкции: износ на американска технология към Иран и Северна Корея.

Историята

1987 - основана е в град Шънджън от Жън Джънфей, бивш инженер в Китайската народноосвободителна армия, който започва да купува телефонна техника от близкия Хонконг и да я продава в Китай.

80-те години на ХХ в. - Китай има голяма нужда от нова телекомуникационна инфраструктура и инвестира в местни компании. Първоначално целта на Джънфей е да използва чужди технологии и да ги доразвива за местния пазар.

1990 - компанията вече има над 600 служители в R&D отдела си.

90-те години (първата половина) - Huawei получава поръчка да изгради телекомуникационната мрежа на Китайската народноосвободителна армия.

1996 - китайското правителство започва политика в подкрепа на местните производители на телекомуникационно оборудване и ограничаване на чуждите играчи. Huawei разраства бизнеса си и отваря нови офиси и развойни центрове.

1997 - получава първата си поръчка зад граница - за доставка на хардуер за фиксирани услуги от хонконгския оператор Hutchison Whampoa. В следващите години постепенно разширява мрежовия си бизнес и навлиза на все повече пазари в Европа и света.

2004 - компанията произвежда първия си мобилен телефон.

2005 - чуждите поръчки за телекомуникационно оборудване на Huawei за първи път надхвърлят тези в Китай.

2009 - това е първата китайска компания, която оглавява класацията за регистрирани патенти на ООН - United Nations World Intellectual Property Organisation (WIPO). Става номер три в света по производство на телекомуникационно мрежово оборудване.

2011 - продава около 20 млн. смартфона - бизнес, който разширява постепенно.

2015 - преминава границата от 100 млн. продадени смартфона.

2018 - номер eдно в производството на телекомуникационно мрежово оборудване и номер две по глобални доставки на смартфони след Samsung и пред Apple.
Темата накратко
 • - Сабрина Мън Уанджоу, финансов директор на Huawei и дъщеря на основателя на компанията Жън Джънфей, беше арестувана в Канада по искане на САЩ.
 • - Западните правителства смятат, че през най-големия производител на мрежово оборудване в света данните и трафикът на огромна част от световните потребители ще са под контрола на китайското правителство.

За огромната част от потребителите по света Huawei е основно марка смартфони, която през последните години става все по-популярна – дотолкова, че през тази година да се превърне във втория производител на телефони по обем, след Samsung и преди Apple. За все повече правителства по света обаче Huawei се превръща в заплаха, която в бъдеще може да наклони везните на световния ред в полза на Китай.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  tht avatar :-(
  ТНТ

  Дааа... 5G... Горкият Оруел, колко му е била бедна фантазията...

 • 8
  gosho3 avatar :-|
  gosho3

  Здрасти,
  у нас тъпия българин който пие шльокавица и се блъска в гърдите като бай Ганьо "булгар-булгар" и разпространява небивалици , че това което се произвежда в Китай е "Илиенци" е рожба да миризливата българо-съветска дружба. Този бай Ганьо иска "руска техника" щото е "здрава".
  А истината е далеч по-прозаична:
  1. Имате 1,4 млрд империя. Казва се Китай. Там управлява една азиатска система . Управленския екип е от 90 000 души. Теоретично погледнато да се влезе в Китайската комунистическа партия е по-трудно отколкото в Американския сенат. Просто числа.
  2. Това е световен играч. Той дели в момента № 1 - № 2 със САЩ. Няма тук никаква Русия, никакъв Путин и други глупости. В момента няма технологическо равнище, в което Русия да е над Китай или САЩ.
  Всякакви филии или фобии трябва да отстъпят на здравия разум , фактите и числата .
  3. Китайците са малко брутални при правенето на нещата, но това е разбираемо - системата е извън нашето въображение като мащаб. Вие как си представяте че Си трябва да контролира 1,4 млрд човешки същества всеки ден и системата да работи. Ами хич не е лесно - може би. Тук у нас не може да контролираме 200 ПЪТИ по малка система всички хленчат , оплакват се .
  4. Животът е груб, не е лесен.
  5. Ама това е положението.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.