С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
2 17 дек 2018, 16:24, 2857 прочитания

БСК: Компаниите отчитат влошаване на бизнес средата

Според 58% от участниците в проучването на стопанската камара корупцията е нараснала

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Налице е влошаване на бизнес средата, оптимистичните очаквания за общото развитие на икономиката намаляват, песимизмът нараства. Това отчита традиционното онлайн изследване на Българската стопанска камара (БСК), което се провежда за 14-а поредна година и показва нагласите и очакванията на предприемачите. Проучването е проведено в периода 1 ноември – 1 декември 2018 г. и обобщава отговорите на 740 участници – предимно собственици и управители на фирми.

Една трета от анкетираните отчитат липса на промяна в бизнес средата, а близо половината смятат, че тя се влошава. Според 58% от участниците в проучването корупцията е нараснала, а според 49% престъпността се увеличава. Нарастват и регулаторната тежест (58%), и сивата икономика (46%), преценяват анкетираните.


За и против нормативни разпоредби

Най-силно одобрение сред бизнеса срещат предложенията за повишаване на количествените прагове за независим финансов одит на годишните финансови отчети, за въвеждане на диференцирани ставки по ДДС, за премахване на т.нар. клас прослужено време и на минималните осигурителни прагове. С висока подкрепа се ползва и улесняването на процедурите за привличане на работници от страни извън ЕС.

Преобладаващо негативно са оценени административното определяне на минималната работна заплата (81% неодобрение), намеренията за въвеждане на квоти за наемане на хора с трайни увреждания и увеличението на максималния осигурителен доход от 2600 на 3000 лв., показва изследването на БСК. Промените в Наредбата за касовите апарати срещат неодобрение от 76% от анкетираните, а всеки трети има притеснения, че няма да успее да отговори на изискванията на наредбата в указаните срокове.И през 2018 г. (подобно на резултатите от 2017) бизнесът се колебае за ускореното приемане на страната ни в еврозоната.

Обществени поръчки и некоректни практики

Шестдесет и шест процента от анкетираните декларират, че през 2018 г. не са участвали в конкурси за обществени поръчки. Останалите обаче посочват, че са ставали свидетели на некоректни и/или незаконни практики при провеждане на процедурите. Например - тенденциозно поставени условия в конкурсната документация в полза на конкретен изпълнител (90%); необективно оценяване на офертите, изискване за предоставяне на актуални документи и данни, които са служебно/публично известни на възложителите. Според участниците в проучването налице са също необосновани обжалвания, забавящи изпълнението на поръчката; забавено разплащане от страна на възложителя или на изпълнителя към подизпълнителя; подмяна на подизпълнители; неспазване на изискванията за публичност при обявяване на поръчки.

Оценка на институциите

Най-високо са оценени омбудсманът (69%) и президентската институция (57%). По традиция с най-ниска степен на одобрение се ползват съдебната власт и Народното събрание, които са оценени положително от едва 7% от анкетираните. За сравнение - през 2017 одобрението за парламента е било 8.9%, отчита БСК.

Изпълнителната и местната власт събират еднакъв процент одобрение – 19%, като през предходната година то е било 25-26%.

С най-висока степен на одобрение сред ключови за бизнеса регулаторни и контролни органи се ползва Главна инспекция по труда (38%), а най-негативна оценка получават Комисията по енергийно и водно регулиране и Комисията за защита на конкуренцията, отчита анкетата.

Само 18% от бизнесмените смятат, че се подобрява достъпът до правосъдие (12% през 2017 г.), 42% отбелязват, че не е настъпила промяна спрямо предходната година по този показател, а 27% са на мнение, че е налице влошаване.

Обеми и продажби

Всеки трети предприемач отчита ръст в обемите на производството и на продажбите през 2018 г., а други 29% остават на нивата от предходната година. Около 40% от участниците в проучването декларират спад по тези показатели.

Една четвърт от предприемачите са намалили броя на работниците си през 2018 срещу една пета през миналата година. В същото време 39% декларират, че през 2018 г. са увеличили работните заплати в своите предприятия, докато през 2017 г. така са отговорили 52%.

Силно намалява процентът на деклариралите инвестиционна активност – през миналата година около 30% от бизнесмените са посочили, че са инвестирали в продукти, мощности и персонал, докато през 2018 те са между 8 и 12 процента.

Положителна тенденция е намалението на задълженията към финансови институции, бюджета, персонала и контрагенти, отчита БСК. Задълбочава се тенденцията на сериозен дефицит на тесни специалисти и изпълнителски състав. Най-голям "глад" за работна ръка отчитат предприятията от сферата на услугите и тези от преработващата промишленост, а най-малко притеснения по отношение на човешките ресурси имат в селското стопанство.

Ръст на енергийните цени, на суровините, фискалната и регулаторната тежест през 2019 г. очакват над 75% от участниците в проучването. На този фон изглежда повече като добро желание, отколкото като реална перспектива, прогнозата на 36% от анкетираните за ръст на работните места, коментират от БСК.

Планове за 2019

Разработването на нови продукти и търсенето на нови пазари е във фокуса на бизнеса за 2019. Увеличава се делът на възнамеряващите да увеличат кредитната си задлъжнялост (20% при 10% през 2017 г.). Налице е сериозен ръст на планиращите да инвестират в иновации, марки и патенти – 28% при 11% през 2017.

Намеренията за инвестиции в човешки ресурси се запазват на почти същото ниво като през предходната година (38% при 39% през 2017 г.), показва проучването на БСК.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

05 ноември 2019
София Ивент Център

Конференция The Future of Retail


Ранна регистрация до 31 август

Как ще изглежда ритейл секторът през следващите 5 години и какви са възможностите за нови пазари пред местните търговци?
Водещи лектори от България и чужбина ще представят своите отговори по време на ежегодния форум на Капитал, посветен на ритейл бизнеса.

Още акценти в програмата:


 • Нови технологии и дигитализация
 • Тенденции в ритейл маркетинга
 • Клиентско поведение и преживяване
 • Устойчива и екологична търговия
 • Синергия между физическите и онлайн магазини
 • Иновации в търговските пространства

Конференция The Future of Retail Запазете билет

Прочетете и това

Дяловите инвестиции в Централна и Източна Европа растат, но не и в България Дяловите инвестиции в Централна и Източна Европа растат, но не и в България

През 2018 г. фондовете с фокус върху региона са набрали 1.8 млрд. евро и са вложили 2.7 млрд. евро

21 авг 2019, 485 прочитания

Депозитите нарастват, но лихвите остават ниски Депозитите нарастват, но лихвите остават ниски

По-голямо предлагане на жилища и потенциално забавяне на растежа на цените прогнозира БНБ

21 авг 2019, 699 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Кой спечели конкурса за стипендии на ARC Academy

Петимата финалисти ще получат 50% от стипендията за магистърската програма "Реклама и бранд мениджмънт"

"Кариерен кошер" привлича обратно българите с опит и образование от чужбина

Събитието на 4 септември се очаква да събере над 1500 висококвалифицирани кандидати

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
АВВ продава на Hitachi свое поделение с дейност в България

Сделката за звеното "Енергийни мрежи" най-вероятно включва завода в Севлиево и ще приключи до средата на 2020 г.

Буреносните облаци пак се сгъстяват

Растежът на българската икономика леко се забавя до 3.3%, в синхрон с цялостната тенденция в Европа

Българската реклама в чужбина

Българските рекламни агенции все повече се ориентират към обслужването на клиент на чужди пазари

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Кино: "Имало едно време в... Холивуд"

Тарантино с филмово густо за носталгията и нихилизма

Лаборатория на края на света

Българската база на Антарктида ще има нова сграда