БСК: Компаниите отчитат влошаване на бизнес средата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

БСК: Компаниите отчитат влошаване на бизнес средата

Всеки трети предприемач отчита ръст в обемите на производството и на продажбите през 2018 г.

БСК: Компаниите отчитат влошаване на бизнес средата

Според 58% от участниците в проучването на стопанската камара корупцията е нараснала

Мара Георгиева
3152 прочитания

Всеки трети предприемач отчита ръст в обемите на производството и на продажбите през 2018 г.

© Надежда Чипева


Налице е влошаване на бизнес средата, оптимистичните очаквания за общото развитие на икономиката намаляват, песимизмът нараства. Това отчита традиционното онлайн изследване на Българската стопанска камара (БСК), което се провежда за 14-а поредна година и показва нагласите и очакванията на предприемачите. Проучването е проведено в периода 1 ноември – 1 декември 2018 г. и обобщава отговорите на 740 участници – предимно собственици и управители на фирми.

Една трета от анкетираните отчитат липса на промяна в бизнес средата, а близо половината смятат, че тя се влошава. Според 58% от участниците в проучването корупцията е нараснала, а според 49% престъпността се увеличава. Нарастват и регулаторната тежест (58%), и сивата икономика (46%), преценяват анкетираните.

За и против нормативни разпоредби

Най-силно одобрение сред бизнеса срещат предложенията за повишаване на количествените прагове за независим финансов одит на годишните финансови отчети, за въвеждане на диференцирани ставки по ДДС, за премахване на т.нар. клас прослужено време и на минималните осигурителни прагове. С висока подкрепа се ползва и улесняването на процедурите за привличане на работници от страни извън ЕС.

Преобладаващо негативно са оценени административното определяне на минималната работна заплата (81% неодобрение), намеренията за въвеждане на квоти за наемане на хора с трайни увреждания и увеличението на максималния осигурителен доход от 2600 на 3000 лв., показва изследването на БСК. Промените в Наредбата за касовите апарати срещат неодобрение от 76% от анкетираните, а всеки трети има притеснения, че няма да успее да отговори на изискванията на наредбата в указаните срокове.

И през 2018 г. (подобно на резултатите от 2017) бизнесът се колебае за ускореното приемане на страната ни в еврозоната.

Обществени поръчки и некоректни практики

Шестдесет и шест процента от анкетираните декларират, че през 2018 г. не са участвали в конкурси за обществени поръчки. Останалите обаче посочват, че са ставали свидетели на некоректни и/или незаконни практики при провеждане на процедурите. Например - тенденциозно поставени условия в конкурсната документация в полза на конкретен изпълнител (90%); необективно оценяване на офертите, изискване за предоставяне на актуални документи и данни, които са служебно/публично известни на възложителите. Според участниците в проучването налице са също необосновани обжалвания, забавящи изпълнението на поръчката; забавено разплащане от страна на възложителя или на изпълнителя към подизпълнителя; подмяна на подизпълнители; неспазване на изискванията за публичност при обявяване на поръчки.

Оценка на институциите

Най-високо са оценени омбудсманът (69%) и президентската институция (57%). По традиция с най-ниска степен на одобрение се ползват съдебната власт и Народното събрание, които са оценени положително от едва 7% от анкетираните. За сравнение - през 2017 одобрението за парламента е било 8.9%, отчита БСК.

Изпълнителната и местната власт събират еднакъв процент одобрение – 19%, като през предходната година то е било 25-26%.

С най-висока степен на одобрение сред ключови за бизнеса регулаторни и контролни органи се ползва Главна инспекция по труда (38%), а най-негативна оценка получават Комисията по енергийно и водно регулиране и Комисията за защита на конкуренцията, отчита анкетата.

Само 18% от бизнесмените смятат, че се подобрява достъпът до правосъдие (12% през 2017 г.), 42% отбелязват, че не е настъпила промяна спрямо предходната година по този показател, а 27% са на мнение, че е налице влошаване.

Обеми и продажби

Всеки трети предприемач отчита ръст в обемите на производството и на продажбите през 2018 г., а други 29% остават на нивата от предходната година. Около 40% от участниците в проучването декларират спад по тези показатели.

Една четвърт от предприемачите са намалили броя на работниците си през 2018 срещу една пета през миналата година. В същото време 39% декларират, че през 2018 г. са увеличили работните заплати в своите предприятия, докато през 2017 г. така са отговорили 52%.

Силно намалява процентът на деклариралите инвестиционна активност – през миналата година около 30% от бизнесмените са посочили, че са инвестирали в продукти, мощности и персонал, докато през 2018 те са между 8 и 12 процента.

Положителна тенденция е намалението на задълженията към финансови институции, бюджета, персонала и контрагенти, отчита БСК. Задълбочава се тенденцията на сериозен дефицит на тесни специалисти и изпълнителски състав. Най-голям "глад" за работна ръка отчитат предприятията от сферата на услугите и тези от преработващата промишленост, а най-малко притеснения по отношение на човешките ресурси имат в селското стопанство.

Ръст на енергийните цени, на суровините, фискалната и регулаторната тежест през 2019 г. очакват над 75% от участниците в проучването. На този фон изглежда повече като добро желание, отколкото като реална перспектива, прогнозата на 36% от анкетираните за ръст на работните места, коментират от БСК.

Планове за 2019

Разработването на нови продукти и търсенето на нови пазари е във фокуса на бизнеса за 2019. Увеличава се делът на възнамеряващите да увеличат кредитната си задлъжнялост (20% при 10% през 2017 г.). Налице е сериозен ръст на планиращите да инвестират в иновации, марки и патенти – 28% при 11% през 2017.

Намеренията за инвестиции в човешки ресурси се запазват на почти същото ниво като през предходната година (38% при 39% през 2017 г.), показва проучването на БСК.


2 коментара
 • 1
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев

  Сегашната ситуация е последица от грешен начин на държавно управление (липса на защита срещу щети от работата на централната банка).
  Сега обществеността коментира последици, а пренебрегва водещата причина за тях.

 • 2
  goshoeeeee avatar :-|
  goshoeeeee

  Отваряйте границата за всякакви славяни, или изчезваме! Икономически И демографски.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK