Altria се приближава към сделката за дял в хайтек цигарите Juul

Цигареният гигант иска да купи близо една трета от акциите на стартиращата компания, а това би я оценило на 38 млрд. долара

Електронните цигари Juul имат и много копия, които се разпространяват на пазара
Електронните цигари Juul имат и много копия, които се разпространяват на пазара    ©  Reuters
Електронните цигари Juul имат и много копия, които се разпространяват на пазара
Електронните цигари Juul имат и много копия, които се разпространяват на пазара    ©  Reuters

Производителят на цигарите Marlboro – Altria, се приближава към споразумение за закупуването на повече от една трета от акциите на стартъпа за електронни цигари Juul Labs, съобщава Reuters, позовавайки се на свои източници. Стартиращата компания, която започна дейността си през 2015 г., контролира близо 3/4 от американския пазар на високотехнологични цигари, а сделката с Altria би я оценила на над 38 млрд. долара.

Условията

Сделката би оценила Juul на повече от два пъти от сегашната й оценка от 16 млрд. долара, достигната през юли в частен кръг на финансиране. Това изтъква необичайно големия растеж на базираната в Сан Франциско компания. Altria ще плати 12.8 млрд. долара в брой за 35-процентния дял в Juul според един от източниците. Сделката най-вероятно бъде обявена в четвъртък или петък.

Устройствата на Juul, които приличат на USB устройство, помогнаха на компанията бързо да се превърне в лидер на американския пазар за електронни цигари, като е суперпопулярна и сред тийнейджърите. Пазарният й дял нарасна от 13.6% от пазара в началото на 2017 г. до над 75% миналия месец според анализ на Wells Fargo по данни на Nielsen за продажбите на дребно.

Тенденциите

Големите тютюневи компании инвестират в електронни цигари, тъй като нивата на тютюнопушенето в САЩ намаляват. Тези продукти обаче са загубили значителен пазарен дял през последната година, а популярността на Juul нарасна значително през този период. Altria каза, че този месец ще се откаже от част от марките си за електронни цигари, включително всички продукти на MarkTen и Green Smoke, заради слабото им финансово представяне.

Компанията инвестира в електронни цигари през последните години чрез дъщерното си дружество Nu Mark, което продава устройства като MarkTen в търговската мрежа. През 2014 г. Altria придоби компанията за електронни цигари Green Smoke за 110 млн. долара.

Рисковете

Инвестицията в Juul не е лишена от рискове за Altria. Стартиращата компания е изправена пред засилен натиск от страна на регулаторните органи на САЩ, тъй като нарастващата популярност на ароматизираните електронни цигари сред тийнейджърите създава страх от създаване на ново поколение никотиновозависими. Компанията твърди, че продуктът й е насочен към възрастните пушачи, но критиците и регулаторите посочват, че основната цел на фирмата е да достигне до непълнолетните.

Федералните данни, публикувани този месец, показват 78% увеличение на учениците в средни училища, които съобщават, че са използвали електронни цигари през последните 30 дни в сравнение с предходната година, и съвпадат с нарастването на популярността на Juul.

Още от Капитал

Радиопазарът в България

Радиопазарът в България

Минало, настояще, бъдеще

Минало, настояще, бъдеще