Радиото на господ
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Радиото на господ

Радиото на господ

Полският свещеник Тадеуш Ридзик започва с религиозно радио и стига до медийна империя и планове за геотермална централа и музей. Слушателите му са ценен актив и държавата субсидира подкрепата му с десетки милиони

Калина Горанова
3657 прочитания

© Wikipedia


Денят е 2 декември. Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки и част от правителството като министърът на отбраната, този на правосъдието, бившият министър на околната среда и т.н. се поклащат, хванати за ръце, под звуците на религиозна музика. Залата е огромна и пълна, атмосферата - тържествена. Поводът за всеобщата радост е отбелязването на рождения ден на "Радио Мария".

Дузини политици с авторитарни амбиции може само да завиждат на мощната сила на религията в привличането на поддръжници. Божествата обаче се състезават в собствена лига, както и създателят на радиото - полският свещеник Тадеуш Ридзик, който след папа Йоан Павел Втори може би е вторият по популярност полски свещеник.

За 27 години той превърна радиостанцията си "Мария" от място, на което слушателите се обаждат, за да се помолят, в медийна империя с телевизия, вестник и университет. Бизнес начинанията се простират и извън католическия ефир - от музей, през централа за геотермална енергия и спа до задкулисно редене на политически листи. А официалната причина за успеха е обичта на хората, като обяснението на отеца за двата луксозни автомобили на организацията му, които са били подарени от мистериозен бездомник, спечелил от лотарията, който впоследствие починал, се превърна в един от медийните хитове.

Медийната машина, стъпваща върху основите на консервативната католическа църква, му осигурява през годините стабилна маса от последователи. Това на свой ред го превръща в ценен съюзник за дясно ориентираните политически партии през годините, като в реч на събитието за 24-годишнината на "Радио Мария" в края на 2015 г., или няколко седмици след като "Право и справедливост" (ПиС) спечели изборите в Полша, ръководителят й Ярослав Качински заяви, че без Ридзик тази победа нямаше да бъде факт, като това е цитирано в доклад за състоянието на медиите в страната на freedomhouse.org. Помощта си има цена, като въпреки близките връзки с управляващата ПиС отецът често изразява недоволството си от размера на "подкрепата", която получава от сегашното правителство. А тя не е никак малка - сметките на полски журналисти показват, че е между 32 и 35 млн. евро (140 и 150 млн. полски злоти).

Мария - царицата на Полша

Според достъпната информация за него Тадеуш Ридзик се ражда в самия край на Втората световна война в страната, обявила Дева Мария за своя царица. След като получава религиозното си образование и завършва академията по теология във Варшава, през 1986 г. Ридзик заминава за Западна Германия. Вдъхновението за радиото си всъщност получил оттам - и по-специално Radio Maria International, което по-късно прекратява дейността си.

През 1991 г. Ридзик се връща в родината и по-точно в Торун, Северна Полша, където полага основите на радиото. Някои описват Ридзик като перфектния продукт на страната си, като извън консервативна католическа Полша проектът едва ли щеше да пожъне този успех. Групата на слушателите е специфична - основно възрастни, религиозни и с консервативно мислене.

"Спомням си как баба ми слушаше "Радио Мария", защото излъчваше молитви, служби и т.н.", казва Томаш Чехойнски, кореспондент на полския всекидневник "Газета виборча" в Торун. "Ридзик беше способен да убеди тези хора, че те са повече от просто слушатели. Той ги нарича "семейството на "Радио Мария". Те вярват, че, подкрепяйки медията, подкрепят мисията на католическата църква и правят нещо добро за Полша", казва още той. Това са живеещи скромно хора, които имат средства да даряват на любимото си радио, като другата важна група дарители са поляците, живеещи в САЩ.

Донорството би трябвало да е основният приходоизточник. "Никой обаче не знае какъв приход идва от донорите", казва Томаш. Радиото е собственост на Ордена на Изкупителя (Congregation of the most Holy Redeemer по-известни като The Redemptorists) на Римокатолическата църква, като това му дава редица привилегии, като то не е задължено да показва годишните си финансови отчети, както и да плаща данъци. Освен това радиото има статус на социална медия - това означава, че плаща по-малки такси за излъчване, а в замяна няма право да излъчва реклами.

Те обаче присъстват в ефира му, като най-редовният слушател на радиото Рафал Машковски, който от години следи медията, е подал около 20 сигнала до Полския съвет за радио и телевизия - Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji (KRRiT). По думите му реакциите на съвета през годините са силно зависими от промените във властта. Така преди управлението на "Гражданска платформа" писмата му не получават отговор, впоследствие отговорите се дават след месеци и дори година закъснение с разяснението, че са поискани от радиото записи за излъчените реклами, но тъй като такива се пазят само месец назад, разследванията не стигат доникъде. При управлението на "Гражданска платформа" има издадени няколко глоби срещу радиото, а при настоящата власт Рафал дори не е експериментирал да изпрати сигнал.

Колкото до парите от държавата, "Радио Мария" като правна единица не се дотира директно от държавните институции. Публичните пари идват непряко от други институции, свързани с отче Ридзик, смятат журналисти.

С молитви към империя

Империята се разраства. През 1996 г. във Варшава Ридзик заедно с друг отец създава католическата фондация Lux Veritatis. През 2003 г. групата му получава лиценз за телевизия и се създава TV Trwam, също с религиозна насоченост. Появява се и вестник - Nasz Dziennik.

Към медийната империя се основава и университет за журналисти - The College of Social and Media Culture (WSKSiM) в Торун, като към него е изграден и кампус. "Той е важна част от империята, като организира конференции, на които присъстват членове на съвета на министрите", казва Томаш Чехойнски, като такива събития често са кофинансирани от публични институции.

Един от най-големите проекти на Ридзик е за геотермална централа в Торун. Сондажите са направени преди няколко години, но изграждането на централата все още не е започнало. Според някои източници идеите на отеца през годините са достигали до това да отоплява част от Торун и да осигурява топлата вода през лятото. Ридзик планира още и изграждането на спа комплекс с хотел и басейн с геотермална вода. Начинанието е обявено преди няколко години, но подобно на проекта за централа все още не е стартирало.

Гвоздеят в портфейла на групата, който се изгражда в момента, е музеят "Памет и идентичност" ("Memory and Identity") в Торун. Той трябва да отвори врати през 2020 г. И да показва историята на Полша, особено героизма на поляците, които са спасявали евреи през Втората световна война, както и личността и наследството на папа Йоан Павел Втори.

Хляб, две риби и подкрепата на партията

"Журналисти са се опитвали да изчислят финансовите размери на империята на Ридзик, но е трудно заради обширната й юридическа структура". TV Trwam е собственост на фондацията, но някои от програмите се продуцират от компанията Bonum, обяснява Чехойнски. Проверката на журналиста показва, че през изминалата година Lux Veritatis има 9 млн. евро (39 млн. полски злоти) приходи и малка печалба от 350 хил. евро, а Bonum - 2.9 млн. евро приход и едва 180 хил. евро печалба. Компанията Spes, издаваща вестник Nasz Dziennik пък за 2017 има 4.6 млн. евро приходи и 280 хил. евро печалба. За университета данни за размера на дейността във финансово отношение няма.

Основната част от финансирането на централата и тръбопроводите за геотермална енергия в Торун идва от държавата. Това става през националния фонд за защита на околната среда (The National Fund for Environmental Protection), който е подчинен на Министерството на екологията. Общата стойност на финансирането е 13.5 млн. евро държавни и европейски средства.

В музея на Ридзик държавата също налива огромно количество пари. И по-точно 16.3 млн. евро, които идват от Министерството на културата и националното наследство. Фондацията "Lux Veritatis" трябва на свой ред да осигури концепцията и експозициите. Проблемът обаче е, че единствената компания, която се интересува от договор за строителство, очаква над 32.6 млн. евро, казва Чехойнски.

Дотациите не свършват дотук. Според различните изчисления става въпрос за общо между 33 и 35 млн. евро. В материал разследващият сайт OKO.press разкрива дълъг списък на субсидиите, направени от държавни институции, например често министерства финансират редица предавания на различни тематики.

Дългата ръка на бог

В края на 2018 г. Тадеуш Ридзик стана новина в полските медии не само заради рождения ден на радиото си, но и заради информацията, че може да се появи нова партия, зад която да стои фигурата му на сив кардинал.

"Мисля, че това е на начин за изнудване. Целта е да подреди собствена листа и да окаже натиск върху Право и справедливост", коментира Агата Конджинска, политически журналист в "Газета виборча".

Мнозина анализатори виждат в Ридзик точно фигурата на сив кардинал, който заради свещеническото си расо не изглежда добре да застане начело на партия. Той обаче търси кой да го прави вместо него, според Конджинска целта му е "влиянието и да коуправлява Полша". Основната теория е, че причината за евентуалната поява на партията е отпадането на един от хората на Ридзик - Мирослав Пьотровски, от управляващите. Той на два пъти е бил в листите и се е класирал за евродепутат, но сега няма да има тази възможност. Според журналисти освен депутати Ридзик също е имал и приближени министри, които обаче вече не са в управлението.

Въпреки че според проучванията през 2017 г. "Радио Мария" има едва 1.9% дял от радиослушателите в страната, той е ценен за управляващите заради това, че "е построил бекграун от католическо националистическо движение, което е ядрото на електората на ПиС", казва Конджинска. А "кошмарът на Качински е да се повтори случилото се 90-те години на миналия век и да се разцепят националистическите партии".

Отец, бизнесмен, сив кардинал

Според други журналисти в страната "Радио Мария" е сред арсенала на Качински, но в ролята на един много труден съюзник, който може да се превърне във враг, ако Качински не плаща. Така политическата сатира на уебканала The Chairman's Ear оприличи Ридзик на урна за бюлетини, а насреща му Качински на голям банкомат.

Всички все пак са убедени и в бизнес таланта на Ридзик. "Той изгради медийната си империя от нищото в години, в които нямаше европейски фондове в нашата държава. Построяването на една обикновена католическа църква обикновено отнема 10 - 15 години, а Ридзик успява да построи такава за по-малко от четири", казва Томаш Чехойнски.

Според най-редовния слушател Рафал Машковски основният му интерес не са парите и властта, а пропагандата в името на религията, като първите две са само инструментът за осъществяването й. През годините радиото е било обект и на силни критики, че разпространява антисемитски идеи и нетолерантност. Като цяло обаче недоволството от медията е по-скоро изолирано. "Доста рядко епископи имат съмнения и оплаквания относно "Радио Мария". Повече от 95% от тях се появяват по радиото", казва Рафал Машковски. Поле за изява имат и политиците от ПиС, като министри могат да говорят за успехите на министерствата си, обяснява още той. Или и политици, и църква имат полза от трибуната на радиото на отче Тадеуш Ридзик, която остава свещена.

Денят е 2 декември. Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки и част от правителството като министърът на отбраната, този на правосъдието, бившият министър на околната среда и т.н. се поклащат, хванати за ръце, под звуците на религиозна музика. Залата е огромна и пълна, атмосферата - тържествена. Поводът за всеобщата радост е отбелязването на рождения ден на "Радио Мария".

Дузини политици с авторитарни амбиции може само да завиждат на мощната сила на религията в привличането на поддръжници. Божествата обаче се състезават в собствена лига, както и създателят на радиото - полският свещеник Тадеуш Ридзик, който след папа Йоан Павел Втори може би е вторият по популярност полски свещеник.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK